Με τα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας προσπαθούν να ξεμπλέξουν οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στο Άργος.
Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος
Οι άνθρωποι αυτοί που ταξίδεψαν πολλές μέρες, φτάνοντας στην Αργολίδα, αφήνοντας πίσω τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα τους, υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία αναζητώντας τρόπους να ξεμπλέξουν με την Ελληνική γραφειοκρατία.
Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει και στο Άργος, δεν μιλούν Ελληνικά και εκτός από τη μητρική τους γλώσσα μιλούν μόνο λίγα αγγλικά, και είναι δύσκολη ακόμα και η επικοινωνία τους. Δεν μπορούν ούτε καν να πάρουν συνάλλαγμα και να ανταλλάξουν δολάρια σε ευρώ από τις τράπεζες του Άργους, αφού για να εξυπηρετηθούν πρέπει να γίνουν πελάτες τους πρώτα.
Όμως δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο Άργος από την Ουκρανία, ούτε για να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς έφτασαν στο Άργος οι Ουκρανοί
Αφήνοντας πίσω τους τη φωτιά του πολέμου, οι Ουκρανοί μετανάστες έφτασαν στο Άργος μεμονωμένα και διαμένουν κυρίως σε συγγενείς ή φίλους τους που βρίσκονται στην περιοχή. Έφτασαν μετά από πολυήμερο ταξίδι με λεωφορεία και άλλα μέσα μετακίνησης, από τα σύνορα με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, έχοντας νωρίτερα καταφέρει να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να φτάσουν στα σύνορα νοτιοδυτικής Ουκρανίας.
Οι πρώτες μέρες στην Ελλάδα είναι για αυτούς εξαιρετικά δύσκολες. Ούτε καν οι ντόπιοι φίλοι και συγγενείς τους δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με την γραφειοκρατία και αναγκάζονται να απευθυνθούν για λογαριασμό τους σε ιδιωτικά γραφεία εξυπηρέτησης, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται για αυτούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τουλάχιστον τρεις οικογένειες που ζουν στο Άργος και φιλοξενούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, αναζητούσαν σήμερα τρόπο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Ουκρανοί πρόσφυγες και Τράπεζες
Όπως καταγγέλλεται στο anagnostis.org τουλάχιστον δύο Ουκρανοί πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να ανταλλάξουν δολάρια που έχουν με ευρώ σε Τράπεζες του Άργους, δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, αφού πήραν την απάντηση ότι για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να είναι πελάτες της Τράπεζας.
Εναγωνίως, ψάχνουν τρόπους να ενημερωθούν, πώς μπορούν να βοηθηθούν από το Ελληνικό κράτος, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα τους.
Οι πρόσφυγες και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Όσοι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες διαθέτουν σφραγισμένα διαβατήρια με την είσοδο τους στην χώρα μας, μπορούν να μείνουν 3 μήνες. Όμως δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τηλέφωνα και με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αλλά η απάντηση που έλαβαν είναι να κάνουν υπομονή! Στο μεταξύ, αναμένουν τις τις αποφάσεις και ανακοινώσεις του Ελληνικού κράτους για άδειες παραμονής και εργασίας, αφού δεν βρίσκουν – όσο και να ψάχνουν – νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «εντός του διαστήματος των 90 ημερών θα σας παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλέπεται ότι μέχρι να λάβουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας, γίνονται δεκτοί σε δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές στην Ελλάδα, εφόσον εισαχθούν εκτάκτως για νοσηλεία ή τοκετό.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι τόσο θολή για τους πρόσφυγες, αφού ακόμα και τα σημεία εξυπηρέτησης από την Υπηρεσία Ασύλου και η διαδικασία για ραντεβού, θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ανασφάλεια και έλλειψη ενημέρωσης για τους Ουκρανούς
Η απογοήτευση των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στο στο Άργος και η ανησυχία τους είναι μεγάλη, πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται με την γραφειοκρατία και κυρίως με την έλλειψη πληροφοριών. Οι οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι απαντήσεις των αρμοδίων είναι περιορισμένες και δεν ξέρουν αύριο, τί θα τους …ξημερώσει, αφού βρίσκονται σε μια ξένη χώρα και η ανασφάλεια που νοιώθουν είναι μεγάλη.