home design 800Χ400

Η Στέλλα Καραμούντζου από το Άργος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ με τη φοιτητική ομάδα Bio-Thess

Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ που καινοτομεί για την προστασία του περιβάλλοντος – Ποια είναι η πρότασή της.

Αδιαμφισβήτητα η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους διότι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτό είναι ολοένα και πιο φανερές. Μόνο αν αλλάξει ο καθένας από εμάς κάποιες από τις πιο απλές συνήθειές του, θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

Στο παραπάνω πλαίσιο η φοιτητική ομάδα Bio-Thess εργάστηκε πάνω στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας για την αντικατάσταση του άνθρακα στο σπίτι και στο γραφείο, κερδίζοντας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης “ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν”.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού “Invent for the planet”, ο οποίος διεξάγεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή 25 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ. Μέσω της διάκρισής τους στην ελληνική διοργάνωση τα μέλη της ομάδας διαγωνίστηκαν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προκρίθηκαν, και πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση στις ΗΠΑ., όπου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 05/04/22 ως 07/04/ 22 στο Τέξας.

Ποια είναι η ομάδα Bio-Thess

Η ομάδα “Bio-Thess” αποτελείται από έξι προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ και εν δυνάμει μηχανικούς- επιστήμονες, εκ των οποίων, τρεις φοιτούν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ένας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μία στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και μία στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για τους Δημήτριο Αντωνιάδη, Ευστράτιο Βογιατζή και Ευστάθιο Τσαντζαρίδη από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, τη Στυλιανή Καραμούτζου από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, τη Σοφία Παπαδοπούλου από το Τμήμα Φιλολογίας και τον Δημήτριο Κυριάκου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Η κεντρική ιδέα της ομάδας βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προώθηση των ΑΠΕ, με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και συνολικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τίτλος του πρότζεκτ που έδωσε την πρώτη θέση στην ομάδα είναι “Bio-fueling your place, for a better global space”.

Η Στέλλα Καραμούντζου από το Άργος

Όπως λέει ένα από τα μέλη ομάδας, φοιτήτρια με καταγωγή από το Άργος, Στέλλα Καραμούντζου, για τα οφέλη συμμετοχής της σε αυτές ομάδες

«Όντας στο 5ο ακαδημαϊκό έτος των σπουδών μου, στο τμήμα μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, και ένα εξάμηνο μακριά από το πτυχίο μου, αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στον διαγωνισμό “Invent for the planet – Απίθανοι φοιτητές καινοτομούν” με αφορμή την προσκόμιση της συμμετοχής για το βιογραφικό μου. Ωστόσο, η εμπειρία αναδείχθηκε μοναδική και εν τέλη τα οφέλη ήταν πολλά περισσότερα.

Την Παρασκευή το απόγευμα, συνάντησα και συνομίλησα με αρκετούς φοιτητές, διαφόρων τμημάτων, που ήταν γεμάτοι ενέργεια, ιδέες, δημιουργικότητα, όρεξη για εξέλιξη και πάθος για το αντικείμενο που σπουδάζουν. Η ανταλλαγή ιδεών, μέσω των συζητήσεων που είχα μαζί τους, μου έδωσε έμπνευση, θάρρος και δύναμη για το ότι οι νέοι είναι εδώ και “παλεύουν” για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρόλο που δεν γνώριζα κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας “Bio-Thess”, με τα παιδιά έδεσα αμέσως, οργανώσαμε την ομάδα μας γρήγορα, η συνεργασίας μας ήταν άριστη και υπήρχε άνεση από την πρώτη στιγμή. Εκείνο το σαββατοκύριακο, που διεξάχθηκε ο διαγωνισμός, τα συναισθήματα μου ήταν πολύ έντονα, η αδρεναλίνη είχε φτάσει στα ύψη υπό την πίεση του χρόνου και το μυαλό μου δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται τρόπους & λύσεις που θα μπορούσαν να εξελίξουν την ιδέα της ομάδας.

Ο ύπνος ελάχιστος και σίγουρα οι τόσες ώρες συνεχόμενης δουλειάς με άγνωστα άτομα ήταν πρόκληση. Στην αίθουσα υπήρχε διαρκώς φαγητό, καφές, νερό και οι διοργανωτές ήταν πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να ακούσουν τις ιδέες μας, γεγονός που έκανε πιο εύκολη την διαδικασία. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω την χαρά μου, όταν άκουσα πως η ομάδα μας κέρδισε την 1η θέση. Πέντε, ουσιαστικά, άγνωστα άτομα ήμασταν αγκαλιασμένοι σαν να γνωριζόμασταν χρόνια και νιώθαμε λες και μας έδενε κάτι.

Αυτό που μας έδενε ήταν η ιδέα μας, η ιδέα που εμείς εξελίξαμε μέσα σε 48 ώρες. Τέλος, πέρα από 5 ερευνητές που με βοήθησαν να εξελίξω τις ιδέες μου, γνώρισα και πέντε καλούς φίλους. Μαζί κερδίσαμε και ζήσαμε μία από τις καλύτερες εμπειρίες».

Σχόλια

Exit mobile version