home design 800x400

home design 1170Χ320

Γιατί ανακηρύχθηκε ο Πούτιν επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Το θαμπό και το φωτεινό σημείο

Τι λέει ο καθηγητής Θανάσης Χρήστου για την αναγόρευση του Ρώσου προέδρου σε επίτιμο διδάκτορα από το ΠαΠελ. Τι θα γίνει τώρα με τον τίτλο που του έχει απονεμηθεί
putin

Το 2018, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορα τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Παν/μίου Πελοποννήσου, πρ. Πρύτανη και πρ. Υφ. Παιδείας, συγκεντρώνονται υπογραφές ώστε να ανακληθούν οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που έχουν χορηγηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια στον Ρώσο πρόεδρο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου μας αναφέρει τους δύο από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα προχώρησε σε αυτή την τιμητική διάκριση για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Ήταν μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για λόγους που έχουν σχέση μόνο με ακαδημαϊκά, ιστορικά ζητήματα. Επειδή στην Καλαμάτα όπου εδρεύει το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, στο νομό Μεσσηνίας, είναι εκεί όπου διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία του Ναβαρίνου, πήραν την πρωτοβουλία για ιστορικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν τα Ορλωφικά του 1769-1770 όπου ο ελληνισμός βάφτηκε στο αίμα και ασφαλώς είναι ένα θαμπό σημείο στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και το δεύτερο ήταν ένα φωτεινό σημείο όπως η ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου μας συμπαραστάθηκαν οι Ρώσοι. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους, καθαρά ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε την εποχή εκείνη να του απονείμει τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο ως Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου μας».

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας εκφράζει ακόμα την άποψή του για τη ρωσική επίθεση, ενώ για το εάν το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην αφαίρεση του τίτλου αναφέρει ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των ακαδημαϊκών αρχών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μία παραβίαση του υφιστάμενου Διεθνούς Δικαίου η επίθεση που δρομολόγησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου κράτους. Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προβεί σε κάποια ενέργεια. Υπάρχουν αρμόδιες ακαδημαϊκές αρχές. Καταδικάζω απερίφραστα αυτόν τον πόλεμο. Έχει ασφαλώς κόστος πάρα πολύ μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές, έχει πάρα πολύ ανθρώπινο πόνο και πάρα πολλά συναισθηματικά φορτία τα οποία πληρώνουν απλοί άνθρωποι, άμαχοι. Ο πόλεμος είναι μία απάνθρωπη διαδικασία, δεν θα λύσει τα καυτά και δέοντα προβλήματα των ανθρώπων. Ουσιαστικά ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός έχουν ένα κοινό πολιτισμικό υπόστρωμα, την ίδια περίπου γλώσσα και θρησκεία, έχουν πολλούς πολιτισμικούς δεσμούς. Μόνο ο διάλογος, η διπλωματία, η καλή διάθεση μπορεί να λύσει τα ζητήματα και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο που έχει μόνο ανθρώπινα θύματα, ζωές, περιουσίες και την διάθεση των ανθρώπων να επιβιώσουν σε ένα ειρηνικό κλίμα».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis