Πολλοί οδηγοί σε ένα μακρινό ταξίδι, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά από αρκετές ώρες στο τιμόνι, έχουν «συλλάβει» τον εαυτό τους, να χαλαρώνoυν και για κάποια δευτερόλεπτα να κοιμούνται. Πρόκειται για το λεγόμενο microsleep ή στα ελληνικά μικρο-ύπνος, μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τροχαίο δυστύχημα.
Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει πως ένας στους τέσσερις οδηγούς έχει κοιμηθεί ενώ βρισκόταν πίσω από τιμόνι, ότι ένας στους τρεις οδηγεί πτώμα από την κούραση και οκτώ στους δέκα ταξιδεύουν άυπνοι.
Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση αποτελεί μια από τις τραγικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων που προσπαθεί να επιλύσει η αυτοκινητοβιομηχανία με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, παρουσιάζοντας πριν από λίγες ημέρες την εφαρμογή ανίχνευσης υπνηλίας οδηγού Face-UP, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του EsdaLab και του προγράμματος CPSoSaware project, όπου το Εργαστήριο έχει την τεχνική διεύθυνση.
Η εφαρμογή Face Up ανήκει στην κατηγορία driver status monitoring, η οποία μπορεί να παρακολουθήσει την κατάσταση ενός οδηγού μέσα στο όχημά του και ουσιαστικά να εντοπίσει αν νυστάζει, αν χασμουριέται, αν κλείνουν τα μάτια του ή αν κινδυνεύει να αποκοιμηθεί για λίγα δευτερόλεπτα στο τιμόνι.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανίχνευση της απόσπασης του οδηγού, το driver destruction δηλαδή, από τις κινήσεις του κεφαλιού του.