home design 800Χ400

Γκιόλας: Απειλούνται με κλείσιμο τουριστικά γραφεία και λεωφορεία

Ερώτηση κατέθεσαν με πρωτοβουλία του βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νεκτάριου Σαντορινιού 45 βουλευτές του κομμάτος.

Ερώτηση κατέθεσαν με πρωτοβουλία του βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νεκτάριου Σαντορινιού 45 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, προς τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών,  σχετικά με την δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων.

Η πανδημία αλλά και η κρίση που ακολούθησε επηρέασε τον τουριστικό κλάδο σε πολύ μεγάλο βαθμό υποχρεώνοντας τα  Τουριστικά γραφεία σε υποτονικότητα και σε μόνιμη σχεδόν στάση τα λεωφορεία.

Η έλλειψη ρευστότητας, η αβεβαιότητα και τα ελλιπή οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης έφεραν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και στο χείλος του γκρεμού. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τουριστικά λεωφορεία εξαιρέθηκαν από κάθε μορφής ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα του κλάδου έχουν διογκωθεί και παραμένουν εξαιρετικά έντονα.

Οι άνθρωποι του Τουρισμού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και η στήριξη από το Κράτος ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής. Η Πολιτεία επιβάλλεται και οφείλει να στηρίξει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αναμφίβολα τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, αν και αποτελούν τον κύριο κορμό της τουριστικής δραστηριότητας διακινώντας πάνω από το 85% του παγκόσμιου τουρισμού, ανήκουν στους μεγάλους χαμένους της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε τον Τουρισμό.

Από το Φεβρουάριο του 2020 τα τουριστικά λεωφορεία στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε μόνιμη σχεδόν στάση, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί και λόγω της υγειονομικής αβεβαιότητας, που τα απανωτά κύματα της πανδημίας έχουν επιφέρει. Τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με τα ελλιπή κυβερνητικά μέτρα στήριξης, έχουν φέρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και στο χείλος της επιβίωσης. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου (21/5/21) η κατάρρευση του κύκλου εργασιών τους φτάνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και είναι πια πλήρης η αδυναμία τους για κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Χωρίς καμία αιτία και λογική τα τουριστικά λεωφορεία εξαιρέθηκαν από οποιοδήποτε μορφή ενίσχυσης, όπως το μέτρο της αναστολής προσωπικού ή το μέτρο επιδότησης ενοικίου, ενώ η πλειοψηφία αυτών αποκλείστηκε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ακόμη και από αυτά των Περιφερειών, όπως το ΝΗΣΙδΑ του Νοτίου Αιγαίου. Πρόσφατα μάλιστα αποκλείστηκαν, όπως και οι περισσότεροι ΚΑΔ τουριστικών επιχειρήσεων, από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από το πρόγραμμα ενίσχυσης που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ύψους άνω των 400 εκατ. €.

Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα του κλάδου παραμένουν έντονα και διογκώνονται. Το κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και η αβεβαιότητα της αγοράς μπορεί να οδηγήσουν σε μια ακόμη χαμένη χρονιά για τα τουριστικά λεωφορεία, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο των λουκέτων και των απολύσεων. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα, όπως ρύθμιση, σε βάθος τριετίας, για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας και στοχευμένες πρωτοβουλίες για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα του αυξημένου κόστους λειτουργίας που απειλεί την ήδη τραγική κατάσταση βιωσιμότητας του κλάδου.

Ακόμη, πολλές φορές οι φορείς του κλάδου έχουν επισημάνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την απόκτηση του ειδικού ηλεκτρονικού σήματος (HAS), διαδικασία που έχει καθυστερήσει και που αποκλείει τις επιχειρήσεις από ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων, δυσχεραίνοντας την επιβίωσή τους. Τέλος, το ζήτημα των ορίων ηλικίας των λεωφορείων, δημιουργεί προσχώματα και επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια για ανάκαμψη των επιχειρήσεων.

Οι άνθρωποι του ελληνικού Τουρισμού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη ώστε να ξεπεράσουν την κρίση. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι των τουριστικών λεωφορείων, πρακτορείων και πολλών άλλων κλάδων βρίσκονται στον αέρα. Η Πολιτεία, ενόψει και της έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν που βρίσκεται μπροστά μας, οφείλει να στηρίξει την βιωσιμότητά τους με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις.

Επειδή οι κλάδοι των τουριστικών λεωφορείων και πρακτορείων αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες επιβίωσης,

Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί σχεδόν από όλες τις χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης περιόδου,

Επειδή ο Τουρισμός για τα νησιά αλλά και για το σύνολο της εθνικής Οικονομίας αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι  Υπουργοί

  1. Προτίθενται να ενισχύσει τους ΚΑΔ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (7911, 7912, 4939, 8230) σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και έκτακτες επιχορηγήσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας;
  2. Προτίθενται να δώσουν λύση στα προβλήματα αποκλεισμού από χρηματοδοτήσεις που έχουν δημιουργήσει οι δυσλειτουργίες με την εφαρμογή του HAS;
  3. Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ελάφρυνσης των επιπλέων βαρών που καλούνται αυτές οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν, όπως η ρύθμιση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε διάστημα τριετίας ή η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων;
  4. Πως θα απαντήσουν στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις αλλαγές στις ηλικίες των λεωφορείων ειδικά σε μια περίοδο που είναι αναγκαιότητα να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να κρατηθούν ζωντανές;

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Δεν αληθεύει.
    Τα περισσότερα δεν απειλούνται πλέον.
    Έχουν ήδη κλείσει τα περισσότερα τουριστικά γραφεία.

Exit mobile version