home design 800Χ400

Αργολίδα: Συνθήκες ασφυξίας για τους παραγωγούς – Γιατί ανησυχούν οι γεωπόνοι

Τι ζητά ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα, κάνοντας λόγο για «συνθήκες ασφυξίας».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύλλογος:

«Διανύουμε μια περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι σωρευτικά, κάνοντας για πολλούς παραγωγούς δύσκολη τη συνέχιση της καλλιέργειας. Οι περσινές ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς, οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, οι μεγάλες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια και οι σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους ισχυρούς παγετούς διαμορφώνουν μια δραματική κατάσταση για τον αγροτικό τομέα.

Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε, αντί να συζητάμε για την απαιτούμενη αγροτική πολιτική, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας και τα μεγάλα ελλείμματα σε υποδομές, να επικεντρώνουμε στα άμεσα και κρίσιμα για την επιβίωση των παραγωγών και την συνέχιση της παραγωγής.

Ειδικότερα για την Αργολίδα, οι ζημιές στα πορτοκάλια και σε κηπευτικά από τους πρόσφατους παγετούς είναι τεράστιες, με σοβαρή υποβάθμιση του καρπού και μεγάλη μείωση των αναμενόμενου εισοδήματος των παραγωγών. Οι ζημιές σε κάποιες περιοχές ή και σε κάποιες ποικιλίες αφορούν και στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο ΕΛΓΑ και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί που θα πρέπει να συμπεριλάβει τόσο εκείνους που η παραγωγή τους στο σύνολό της κατέστη μη εμπορεύσιμη, όσο και εκείνους που αναγκάζονται άρον άρον να συγκομίσουν την παραγωγή σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι θα έπρατταν σε κανονικές συνθήκες. Στήριξη θα πρέπει να υπάρχει και σε όσους ζημιώθηκε το φυτικό κεφάλαιο με συνέπεια την απώλεια παραγωγής και τις επόμενες χρονιές.

Επιπλέον, το ενεργειακό κόστος για την άρδευση των καλλιεργειών έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ειδικά για την Αργολίδα, το αγροτικό ρεύμα αποτελεί τον βασικό παράγοντα του κόστους παραγωγής και η εκτίναξή του δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους παραγωγούς.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως η δέσμευση της κυβέρνησης για επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος για τους τελευταίους μήνες του 2021. Επιπλέον, η ενίσχυση αυτή όχι απλά δεν πρέπει να μειωθεί στο 50%, αλλά θα πρέπει να δεσμευτεί η πολιτεία ότι θα καλύπτει το σύνολο των εξωφρενικών αυξήσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να οργανώσουν την καλλιέργεια τους για τη περίοδο που ξεκινά.

Όσον αφορά στα γεωργικά εφόδια, η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα θα δώσει μόνο μια μικρή διευκόλυνση ρευστότητας, όμως είναι ανεπαρκής μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις αγροτικών εφοδίων, κυρίως των λιπασμάτων.

Ως επαγγελματίες που παρέχουμε γεωργικές συμβουλές αλλά και προμηθεύουμε τους παραγωγούς με τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τα αδιέξοδα, την απογοήτευση και την απαξίωση της παραγωγής. Αν δεν υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις, είναι βέβαιο πως πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία.

Σε αυτές τις κατεπείγουσες συνθήκες, δε μπορούμε παρά να είμαστε στο πλευρό όσων διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα ανακούφισης των παραγωγών από πιέσεις που υφίστανται από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από αυτούς.

Η οξύτητα των προβλημάτων είναι τέτοια, που απαιτείται η μέγιστη ενότητα και ενεργοποίηση των αγροτών και όλων των παραγωγικών και τοπικών φορέων ώστε να συνεχίσει η γη μας να καλλιεργείται και να παράγονται ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες αλλά και θα ενισχύουν το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας».

Σχόλια

Exit mobile version