home design 800x400

home design 1170Χ320

Άργος: «Ο Ηρακλής γύρισε στην πατρίδα του» – Δείτε το άγαλμα που κοσμεί από σήμερα την κεντρική Πλατεία

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του αγάλματος του Ηρακλή που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αρχαίος γλύπτης Λύσιππος.
Άγαλμα Ηρακλή Άργος (2)

Μία ξεχωριστή μέρα η σημερινή για το Άργος, καθώς τοποθετήθηκε το Άγαλμα του Ηρακλή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, μπροστά από το παλιό δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος έγραψε: «Ο Ηρακλής γύρισε στην πατρίδα του! Πιστό αντίγραφο του αγάλματος του Ηρακλή που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αρχαίος γλύπτης Λύσιππος, κοσμεί από σήμερα το κέντρο της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης!»

Άγαλμα Ηρακλή Άργος
Φώτο: Νίκος Δελής

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Αυτός δεν είναι ο Ηρακλής του Λύσσιπου. Ο Λύσσιπος έφτιαχνε αγάλματα σε φυσικό ανθρώπινο ύψος και χωρίς στηρίγματα στη βάση του, όπως όλα τα αρχαιοελληνικά κλασικά αγάλματα.
    Αυτό είναι από αντίγραφο του Γλύκωνα, το πραγματικά κολοσσιαίο άγαλμα, περίπου 3,5 μέτρα ύψος, που ήτανε τοποθετημένο στην Αγορά της Σικυώνας. Υπάρχουν αρκετά σωζόμενα αντίγραφα του Γλύκωνα κι ένα από αυτά βρίσκεται στο Πίτι Πάλας της Φλωρεντίας, φέροντας το όνομά του. Η ιδιαίτερη ικανότητά του στον χειρισμό της κλίμακας επανέφερε την κολοσσική τέχνη στη μόδα της εποχής.
    Όσον αφορά στην απόδοση του συναισθηματισμού των μορφών του, δημιούργησε έναν καινούργιο τύπο Ηρακλή, τον «Ηρακλή Farnese» ή «Κουρασμένο Ηρακλή», ο οποίος κι αντιγράφηκε όσο κανένας άλλος στη ρωμαϊκή αρχαιότητα κι εκτινάχτηκε σαν αναγεννησιακή τεχνοτροπία στον μεσαίωνα. Τον ήρωα απεικονίζει εξουθενωμένο να γέρνει στο ρόπαλό του επιζητώντας την ξεκούραση, αφού είχε πραγματοποιήσει τους λαμπρούς του άθλους κι είχε υπομείνει τις δοκιμασίες της ζωής.