Το «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:00.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του αγροτικού επιχειρείν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε ότι τόσο η ΕΕ με το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την πολιτική που έχει διαμορφώσει, στηρίζουν έμπρακτα την αγροτική επιχειρηματικότητα.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που για την επόμενη ΚΑΠ θα έχει την ίδια χρηματοδότηση με την περίοδο 2014-2020, όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν μια μείωση στον προϋπολογισμό τους κατά 10%». Παρέθεσε τους 6 άξονες της πολιτικής του Υπουργείου καθώς και τις 2 μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα. Αναφέρθηκε, τέλος, στις χρηματοδοτήσεις που είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση από τους αγρότες και τις δυνατότητες που διατίθενται από την ΚΑΠ και την Πράσινη Συμφωνία.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πελοποννήσου, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ως στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουριστικό, για να οδηγηθεί σε ένα ισχυρό μοντέλο αγροτικής επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.
Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αναστάσιος Σκοπετέας, επεσήμανε ότι η Καλαμάτα είναι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η πιο πράσινη πόλη της Ελλάδας. Διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα την οδηγήσουν στην πράσινη ανάπτυξη.
Με την ερημοποίηση της υπαίθρου ξεκίνησε τον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος. Λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει η πράσινη ανάπτυξη, η καινοτομία, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και η προώθηση τους στο εξωτερικό. Τέλος, σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς και η ενίσχυση και εκπαίδευση των αγροτών.
Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ανέφερε ότι ενώ η Πελοπόννησος είναι ένα «χρυσορυχείο», εξακολουθεί να παραμένει μια από τις φτωχότερες Ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η Μεσογειακή Διατροφή ως πολιτιστικό αγαθό και να συνδεθεί με την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, δημιουργώντας ένα εξόχως δημιουργικό όχημα βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Ελλάδα με την ποιότητα προϊόντων που έχει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτης Λουζιώτης.
Στην ομιλία του ο Project Leader του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κ. Ηλίας Κάλφας, έκανε μνεία στο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο που καλείται σήμερα να λειτουργήσει ο σύγχρονος αγρότης, αν θέλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του. Η γνώση της αγοράς, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη είναι προαπαιτούμενα.
Αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η ΑΓΣ σε ομάδες παραγωγών στην Πελοπόννησο και σε γεωργικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, η οποία σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συμμορφώσεις αποτελούν και απαιτήσεις των σύγχρονων αγορών.
Ο Συντονιστής Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, κ. Διονύσης Παπαδάτος, περιέγραψε τις δράσεις του ΙΚΒΚΚ που εστιάζουν στην υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: εκπόνηση αγροτικού σχεδιασμού και συντονιστική υποστήριξη δράσεων, εκπαίδευση αγροτών, διασύνδεση των αγροτών με εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας, υποστήριξη και προώθηση του ονόματος των μεσσηνιακών προϊόντων, πρόγραμμα καταγραφής τοπικών ποικιλιών, υποστήριξη εφαρμοσμένης έρευνας και ίδρυση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας της Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ).
Ο Πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ», κ. Γεώργιος Κόκκινος, τόνισε τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγάλη υστέρηση της ελληνικής γεωργίας στην ανάπτυξη της γεωργικής επιχειρηματικότητας.
Περιέγραψε το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο σύγχρονος αγρότης, ο οποίος μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο με εκπαίδευση και αξιόπιστη συμβουλευτική. Ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση της γεωργίας είναι δύσκολη και έχει κινδύνους, αλλά αποτελεί και πρόκληση, που θα πρέπει να ειδωθεί ως ευκαιρία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και βελτιώνοντας αδυναμίες, με στόχο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ανθεκτικό πολυσυλλεκτικό και πολυλειτουργικό μοντέλο γεωργίας.
Η Διευθύντρια της DATAGRID, κα Δώρα Ανδρινοπούλου, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγροτική επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερη ανάλυση έκανε στον πρόσφατο νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887, ο οποίος έχει αρκετές διαφοροποιήσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης σε σχέση με τον προγενέστερο.
Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, μίλησε για τον ρόλο των ΔΑΟΚ και την κάθε είδους αρωγή προς τους αγρότες, κυρίως με τα εργαλεία που παρέχει το ΥΠΑΑΤ, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι κατά τόπους υπηρεσίες του. Τόνισε σημεία και παραλείψεις που πρέπει να δώσει έμφαση το Υπουργείο, προκειμένου να βελτιώσει την πολιτική του.
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι περισσότεροι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν τις δυνατότητες και τα εργαλεία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Ο Διευθυντής του Α.Γ. «ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», κ. Ιωάννης Γ. Πάζιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικού πλαισίου εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, στην αντιμετώπιση των ψηφιακών προκλήσεων και του ψηφιακού αναλφαβητισμού, στα προβλήματα δομών και υποδομών, καθώς και στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική αξιοποίηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων με ναυαρχίδα την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, κλπ.
Ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Λιαρκόβας, τόνισε το μικρό ποσοστό απορρόφησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και τη συνεργασία του Τμήματος Γεωπονίας και του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών.
Ο κ. Νίκος Μάρκελλος παρουσίασε την οικογενειακή εταιρεία Markellos Olive. Ο εκσυγχρονισμός των ελαιώνων, η επένδυση στην κατάρτιση, η έρευνα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα διαδραστικά προγράμματα ελαιοτουρισμού, η χρήση ευφυούς γεωργίας, καθώς και το βίντεο εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που κάνουν την εταιρεία καλή πρακτική αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Θεόδωρος Δημητρακάκης, νέος αγρότης, ήταν το παράδειγμα του νέου επιστήμονα που επέλεξε να επιστρέψει στα πατρογονικά εδάφη από αγάπη για τη γεωργία, έχοντας, όμως, ως «προίκα» την επιχειρηματικότητα και τις γνώσεις. Με απλό και κατανοητό τρόπο και κυρίως με οικονομικά στοιχεία, περιέγραψε την πορεία και τους στόχους του, αλλά και τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις που αξιοποίησε ως μαθήματα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του σε ομάδα παραγωγών και σε χρηματοδοτικά εργαλεία και επεσήμανε την ώθηση που κερδίζει ο αγρότης από αυτά.
Ο κ. Παναγιώτης Κορδώσης παρουσίασε τη Ζυθοποιία Πελοποννήσου. Η εταιρεία κάνει χρήση της συμβολαιακής γεωργίας για την πρώτη ύλη, χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, ενώ το 40% της παραγωγής εξάγεται.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, κ. Ιωάννης Γεώργιζας, παρουσίασε 2 προγράμματα που μπορούν να συμβάλουν έμμεσα στην αγροτική επιχειρηματικότητα: α) το ECO SENSE (πιστοποίηση επιχειρήσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) και β) την αξιοποίηση των κλαδιών της ελαιοκαλλιέργειας (για την παραγωγή πέλετ, βιομάζας, ακόμη και ενέργειας).
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», κα Βίκυ Ιγγλέζου, συντόνισε την εκδήλωση.