Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολύ πρόσφατα διενεργήσει περιβαλλοντικούς ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία που δραστηριοποιούνται στο Ναύπλιο και έχει επιβάλει κυρώσεις, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτό γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του είχε υποβάλλει ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Στην ίδια απάντηση, σημειώνεται ακόμα ότι αυτοψία διενεργήθηκε και το μακρινό 2016 από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
Η ερώτηση Βελόπουλου
Όπως αναφερόταν στη σχετική ερώτηση:
«Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ναυπλίου, σε προβληματισμό και περίσκεψη βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής. Αιτία της αναστάτωσης αυτής είναι οι αρνητικές μετρήσεις που παρατηρήθηκαν τελευταία, αναφορικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της περιοχής.
Πριν από περίπου δύο μήνες, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων, τοποθετήθηκαν σε τρεις περιοχές του Δήμου όργανα που μετρούν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα μg/m3. Το πρόγραμμα μετρήσεων της ποιότητας του αέρα έγινε με τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος του προγράμματος και την ακρίβεια των μετρήσεων.
Η έναρξη του προγράμματος συνέπεσε χρονικά με την έναρξη λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Αυτό που φάνηκε με απόλυτη σαφήνεια αυτούς τους δύο μήνες είναι ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του Ναυπλίου εξαρτάται αποκλειστικά από την φορά του ανέμου.
Όταν φυσάει νότιος άνεμος τα πράγματα είναι σχετικά καλά για τον Δήμο Ναυπλιέων, μιας και οι ρύποι των πυρηνελαιουργείων μεταφέρονται προς τον Δήμο Άργους – Μυκηνών.
Όταν όμως φυσάει Βοριάς ή Δυτικός τότε οι ρύποι μεταφέρονται προς τον Δήμο Ναυπλιέων και οι μετρήσεις των οργάνων είναι πραγματικά τραγικές και άκρως ανησυχητικές. Ο προβληματισμός των κατοίκων για ένα υπαρκτό και άκρως σοβαρό ζήτημα υπήρξε δεδομένος.
Τέθηκε άμεσα το ζήτημα των όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στους νομούς Αργολίδας και Μεσσηνίας, διότι αντίστοιχο πρόβλημα ταλανίζει και τη Μεσσηνία, την περιοχή του Μελιγαλά.
Όλες οι μετρήσεις πλέον καταδεικνύουν συγκεντρώσεις ρύπων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ως τώρα στην Αργολίδα δεν είχε γίνει κάποια επίσημη μέτρηση για να γνωρίζουν τη βαρύτητα της κατάστασης. Απλώς αρκούνταν στις μετρήσεις που έδιναν τα ίδια τα εργοστάσια, σύμφωνα με τις οποίες όλα ήταν μια χαρά.
Το πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων είναι βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας που είναι υπεύθυνη για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιομηχανία. Δυστυχώς όμως, οι θεσμικά αρμόδιοι δεν μπορούν ή δε θέλουν να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή υπόθεση, όπου διακυβεύονται ποικίλα συμφέροντα. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη εικόνα για το πρόβλημα και επιπρόσθετα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση των μέτρων επίλυσης του προβλήματος.
Η όλη υπόθεση δεν επιτρέπει αδράνεια. Ο αέρας που αναπνέουμε και ο αέρας που αναπνέουν τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο σοβαρό. Όταν στην Ευρώπη 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από εισπνοή μικροσωματιδίων, θα πρέπει να μας κάνει να σταθούμε επιτέλους στο ύψος του προβλήματος, για να αναγκάσουμε και τους θεσμικά αρμόδιους να σταθούν στο ύψος των δικών τους ευθυνών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να προστατέψετε την υγεία των κατοίκων του Ναυπλίου από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει ανακύψει, λόγω της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή;
- Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες διεκδίκησης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την επιδότηση εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, όπως έχει γίνει στην Ιταλία πρόσφατα;
- Σκοπεύετε να προβείτε στην εκπόνηση μελέτης εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση των εργοστασίων που προκαλούν τη ρύπανση;
- Για ποιους λόγους δεν αναλαμβάνουν δράση επιθεωρητές περιβάλλοντος, έπειτα από τις αρνητικές ενδείξεις συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα του Ναυπλίου;»
Η απάντηση Σκρέκα:
Στην ερώτηση που είχε κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Απειλή για τη δημόσια υγεία και περιβάλλον η λειτουργία πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο» απάντησε το αρμόδιο Υπουργείο.
«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το με α.π. 11351/24-1-2022 έγγραφο της Α.Δ. Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδος & Ιονίου.
Όπως προκύπτει, η οικεία Περιφέρεια έχει διενεργήσει, και πολύ πρόσφατα, περιβαλλοντικούς ελέγχους στα πυρηνοελαιουργεία που δραστηριοποιούνται στο Ναύπλιο και έχει επιβάλει κυρώσεις, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι αυτοψία διενεργήθηκε το 2016 και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
Τέλος, ως προς το δεύτερο επιμέρους ερώτημα, σας γνωστοποιούμε ότι η βιομηχανική ανάπτυξη της Χώρας αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προς το οποίο διαβιβάσαμε την Ερώτηση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεριμνά, ώστε να υφίσταται το απαραίτητο, περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα θεσμικό πλαίσιο, ώστε η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας να γίνεται με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας των πόρων.