home design 800Χ400

Ο Δήμος Ερμιονίδας περνά στη ψηφιακή εποχή

380.000 ευρώ για «Ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών έξυπνων πόλεων – Smart Cities».

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

1 σχόλιο στο Ο Δήμος Ερμιονίδας περνά στη ψηφιακή εποχή

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο παρέχεται στους Δήμους, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ώστε να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών έξυπνων πόλεων – Smart Cities» έχει ήδη ξεκινήσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και το ποσό της χρηματοδότησης που είναι ανάλογο του πληθυσμού των Δήμων, για τον Δήμο Ερμιονίδας ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ.

Οι βασικοί άξονες που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα προβλέπουν τη μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή των Δήμων, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, την βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης, την ενίσχυση τοπικής διαβούλευσης και διαφάνειας, κ.ά.

Οι προτεινόμενες δράσεις επιλέγονται με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Έξυπνη Πόλη προσφέρει μία ποικιλία υπηρεσιών στους πολίτες, εξασφαλίζει την ανταλλαγή της πληροφορίας, και επιτρέπει την βέλτιστη χρήση με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Το πρόγραμμα ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ είναι ευρωπαϊκό και συγχηματοδοτείται με σημαντικά ποσά και σκοπεύει στη σύγκλιση των ποιοτικών σταθμών σε υψηλότερα ευρωπαϊκά βέλτιστων πρακτικών.
    Στον Δήμο Ερμιονίδας όμως μας καλούν σήμερα να τηλεφωνούμε προσωπικά παρακαλώντας τον αντιδήμαρχο για να στείλει εργάτη να αλλάξει την καμένη λάμπα ή να καλύψει την τρύπα στο οδόστρωμα! Αγνοούν τις διαδικτυακές εφαρμογές. Και φυσικά πουθενά δεν αναρτούν ευρωπαϊκή σημαία δίπλα στην ελληνική όπως υποχρεούνται από τη συμφωνία ένταξης, καλλιεργείται ο τοπικισμός κι ο αντιδυτικισμός!
    Μα είναι δυνατόν στο 2022 να τηλεφωνάμε στο δημαρχείο Ερμιονίδας για να λέμε πού υπάρχει πρόβλημα με τη λάμπα της γειτονιάς μας;
    Είναι τόσο απλό να γίνει μια εφαρμογή, ή έστω να στέλνεται ένα email που να επισημαίνει το πρόβλημα υπεύθυνα, με ονοματεπώνυμο, ημερομηνία, πλήρη σαφήνεια και διαφάνεια. Διότι στο τηλεφώνημα συχνά δεν απαντούν κι αν απαντούν μετά δεν ξέρουν ποιος και πότε απάντησε και πού πήγε το σημείωμα… και φτου κι απ’την αρχή ξανά-μανά τηλεφωνήματα…
    Εγώ για παράδειγμα έξω από το σπίτι μου εδώ κι 6 χρόνια έχω καμένη λάμπα πυράκτωσης, το έχω πει πολλάκις αλλά δεν έγινα Πολάκης για να εισακουστώ! Το λέω και δημοσίως… αλλά τηλέφωνο δεν ξαναπαίρνω!
    Έχω υποδείξει στον Δήμο Ερμιονίδας εδώ και μήνες όπως επίσης κοινοποιήσει στον Πελοποννησιακό τύπο για αυτή την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ εφαρμογή που λειτουργεί άψογα στη Γλυφάδα, Τρίκαλα κι αλλού, τώρα τη διαδίδω και σε ιταλικούς Δήμους.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.novoville&hl=el&gl=US
    Τόση ανάγκη έχει ο τοπικός αντιδήμαρχος να κάνει “χάρες” στους πελάτες του που του τηλεφωνούν παρακαλώντας τον για μια λαμπίτσα κι λίγη άσφαλτο έξω από την πόρτα του; Έλεος…

Exit mobile version