home design 800x400

home design 1170Χ320

Τι έκαναν μέχρι τώρα οι Φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου

Ένας απολογισμός δράσεων την τελευταία τριετία.
Υγρότοπος Ναυπλίου Νέας Κίου

Με αφορμή τη διαδικτυακή συνάντηση της Παρασκευής 4/2/22 με θέμα τον απολογισμό στις μέχρι σήμερα δράσεις, τον προγραμματισμό των επόμενων παρεμβάσεων και τη δυνατότητα της νομικής μορφής έκφρασης, έγινε μια παρουσίαση των μέχρι τώρα δράσεων των Φίλων του Υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου. Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση είχε μεγάλη συμμετοχή και διάθεση για συζήτηση. Έγιναν προτάσεις για τις επόμενες παρεμβάσεις.

Η ομάδα των φίλων του υγροτόπου Ναυπλίου Ν Κίου, δημιουργήθηκε με αφορμή τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook ) και αρχικά ξεκίνησε προβάλλοντας φωτογραφίες ερασιτεχνών φωτογράφων της περιοχής μας, με τη χλωρίδα και πανίδα του υγρότοπου.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2019 διοργάνωσαν μια εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου- Νέας Κίου. Η μελέτη προβλέπει πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου -Νέας Κίου και παρατηρητήρια πουλιών.

Τον Ιούνιο του 2019 στην προσπάθεια γνωριμίας των κατοίκων με τον υγρότοπο και της περιοχής NATURA τοποθετήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου πόστερ με φωτογραφίες πουλιών του υγρότοπου και της Ακροναυπλίας. Οι φωτογραφίες ήταν από φωτογράφους της περιοχής.

Τον Οκτώβριο του 2019 δημιούργησαν τον ιστότοπο argolisnature.gr.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Μαλτέζο για τα θέματα του παραλιακού οικοσυστήματος και την προοπτική ενεργοποίησης της υπάρχουσας προμελέτης για το παραλιακό μέτωπο.

Στις 10 Μαΐου 2020 διοργάνωσαν με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου συγκέντρωση για τον Ερασίνο, ώστε να αποτρέψουν το σχεδιασμό για εγκιβωτισμό του ποταμού.

Στις 12 Μαΐου 2020 συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Νίκα και κατέθεσαν την διαφωνία τους για το αντιπλημμυρικό έργο στον Ερασίνο.

Στις 11-12- 13 Σεπτεμβρίου 2020 διοργάνωσαν μια παρέμβαση με graffiti στο εργοστάσιο ΠΕΛΑΡΓΟΣ στον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου- Νέας Κίου με σύνθημα «ΠΕΤΑΝΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ-ΖΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ -ΖΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ -ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» για την πανίδα του υγρότοπου

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 με πρωτοβουλία των φίλων του υγρότοποu κατέθεσαν δημόσια μια πρόταση για δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης για την περιοχή NATURA. Η πρόταση κοινοποιήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού και στους βουλευτές του νομού. Δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση από το Φορέα.

Στις 2 Οκτωβρίου 2020 κατέθεσαν δημόσια εναλλακτική πρόταση για την ανάδειξη του Ερασίνου.

Το Νοέμβριο 2020 τοποθέτησαν πόστερ πουλιών του Ερασίνου και του υγρότοπου σε κεντρικά σημεία και καταστήματα της Νέας Κίου.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 διοργάνωσαν συγκέντρωση με θέμα τη ρύπανση στον Αργολικό κόλπο. Η ρύπανση προερχόταν από την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των πόλεων Ναυπλίου και Άργους.

Συμμετείχαν σε όλες τις πρωτοβουλίες που διοργάνωσε η ομάδα «Save Your Hood» για καθαρισμό του παραλιακού μετώπου και του Ερασίνου.

Τον Ιούνιο 21 σε συνεργασία με τον εξωραϊστικό σύλλογο Βιβαρίου τοποθετήθηκαν πόστερ με πουλιά στο Βιβάρι

Έγιναν παρεμβάσεις στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου για καθαρισμό της παραλιακής ζώνης με μηχανικά μέσα.

Στις 21 Αυγούστου 2021 σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου ανέβηκε θεατρική παράσταση στις όχθες του ποταμού Ερασίνου με τίτλο «Το βλέμμα του ψαριού» .

Στις 3 Οκτώβριου 2021, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών, διοργάνωσαν παρατήρηση πουλιών και συζήτηση στον υγρότοπο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 κατέθεσαν αίτηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αργολίδας με προτάσεις για την προστασία του υγρότοπου. Οι αποδέκτες της αίτησης δήλωσαν αναρμόδιοι.

Γίνονται συνεχείς αναρτήσεις για το θέμα των νεκρών θαλάσσιων χελωνών στα παράλια του Αργολικού Κόλπου.

Το Νοέμβριο 2021 κατέθεσαν, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, αίτηση στο λιμεναρχείο Ναυπλίου για γνωστοποίηση στοιχείων σχετικά με τις νεκρές χελώνες.

Το Νοέμβριο 2021 επίσης, σε συνεργασία με το «ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΝΩΝΑ-ΜΟΥΣΤΟΥ», φορέα διαχείρισης περιοχών προστασίας περιβάλλοντος στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοποθετήθηκαν πινακίδες ενημέρωσης στο Παλαμήδι και στην Ακροναυπλία, γνωστοποιώντας ότι οι περιοχές αυτές έχουν ενταχτεί στο δίκτυο NATURA.

Το Δεκέμβριο του 2021, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στάλθηκε αίτημα -ερώτημα σχετικά με τις νεκρές χελώνες του αργολικού κόλπου στο σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ», (σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας). Επειδή δεν υπήρξε ακόμα απάντηση, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία και μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει γίνει πλήρης καταμέτρηση του δηλωμένου προς τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ αριθμού νεκρών θαλάσσιων χελωνών και θα έρθει αναλυτική γραπτή απάντηση.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά και το βουλευτή Αργολίδας κ. Γ Ανδριανό. Στην αυτοψία στο χώρο του υγροτόπου Ναυπλίου- Νέας Κίου και στον ποταμό Ερασίνο οι δηλώσεις του υφυπουργού ήταν πολύ ενθαρρυντικές για την περιοχή. Σε συνέχεια της συνάντησης «Οι Φίλοι του υγρότοπου» κατέθεσαν στο γραμματέα του υφυπουργού τις προτάσεις τους για την περιοχή.

Μέλη της Ομάδας συμμετέχουν κάθε χρόνο, μαζί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στις καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο παραλιακό μέτωπο, σε απόσταση 10 χλμ από Ναύπλιο έως Μύλους.

Ενδεικτικά φέτος στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών (ΜΕ.Κ.Υ.Π.)που πραγματοποιήθηκαν στις 15/01/2022 καταγράφηκαν 2.253 πτηνά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν σε 44 διαφορετικά είδη.

Υπάρχει σχεδόν καθημερινά φωτογραφικό υλικό στο λογαριασμό του facebook Υγρότοπος Νέας Κίου (https://www.facebook.com/groups/650665651659321) και ενημέρωση της ιστοσελίδας.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2022 έγινε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των φίλων του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου. Έγινε κοινά αποδεκτό ότι με τις παρεμβάσεις μας αυτά τα χρόνια τα θέματα περιβάλλοντος μπήκαν στην ημερησία συζήτηση στην περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Σχόλια