home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Μαύρες νύχτες στην τουριστική πόλη – Τα Σαββατόβραδα που δεν θέλουν να θυμούνται οι ντόπιοι

Μετρημένοι αυτοί που βγήκαν στα μαγαζιά της πόλης για να διασκεδάσουν. Η οικονομική κρίση χτυπάει τα μπάρ και τα καφέ.
Συνωστισμός στο Ναύπλιο

Μαύρες νύχτες περνά το τουριστικό Ναύπλιο, με τα Σαββατόβραδα να θυμίζουν χειμωνιάτικες καθημερινές βραδιές άλλων εποχών. Ο κόσμος που βγήκε από τα σπίτια του για να διασκεδάσει, λιγοστός, οι Αθηναίοι επισκέπτες εξαφανισμένοι. Η οικονομική κρίση χτυπάει πλέον εκτός από την λιανική, τα μπαρ και τα καφέ, ενώ τα ξενοδοχεία βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση με μετρημένες διανυκτερεύσεις.

Εποχές που δεν θέλουν να θυμούνται οι επαγγελματίες, οι οποίοι περιμένουν πλέον μια μέρα την εβδομάδα για να ρεφάρουν και όμως αυτή η ημέρα δεν αποδίδει στα ταμεία τους τα αναμενόμενα.

12 η ώρα το βράδυ και αρκετά μαγαζιά άρχισαν να μαζεύουν για να κλείσουν, ενώ κάποια ακόμα δεν άνοιξαν καν. Νωρίτερα κάποιος κόσμος κυκλοφορούσε, όμως δεν ήταν αρκετός για να θυμίσει την άλλοτε ζωντάνια της πόλης, που δεν έβρισκε κανείς τραπέζι για περάσει τη βραδιά του με την παρέα του.

Πλέον η οικονομική κρίση που βιώνει η πόλη είναι ιδιαίτερα εμφανής. Αρκετές επιχειρήσεις κρατιούνται ανοιχτές με νύχια και με δόντια, χάρη στην επιμονή των ιδιοκτητών τους και στην ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Η νυχτερινή διασκέδαση που κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα δεν υπάρχει πια. Ένα ποτό ανά πελάτη και αυτό με το ζόρι, στα μπαρ, αφού η οικονομική δυσχέρεια δεν επιτρέπει παρεκτροπές, μιας και οι υποχρεώσεις τρέχουν και πλέον το κάθε έξοδο είναι υπολογίσιμο για τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι δρόμοι έρημοι αργά το βράδυ, ενώ νωρίτερα πέντε – έξι μετρημένα μαγαζιά είχαν ζωή.

Πιέζει το κύμα ακρίβειας

Φωτιά στα νοικοκυριά βάζει το κύμα ακρίβειας, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα την ώρα που οι τιμές της βενζίνης σπάνε καθημερινά κάθε ρεκόρ, με τους οδηγούς να βάζουν στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων τους ελάχιστα ευρώ, μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει νέο πλέγμα μέτρων για την ενέργεια για το μήνα Φεβρουάριο.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει προτεραιότητες προσπαθώντας να ισοσκελίσει την ανησυχία για το αν φτάνουν τα χρήματα για έκτακτη ενίσχυση από τη μία αλλά και από την άλλη το πώς θα ανακουφιστούν οι καταναλωτές.

Τα τρία σημεία στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση

Το επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία στο τι θα γίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανακοινώσεις άμεσα τόσο για τον Φεβρουάριο αλλά και για την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να έχουμε μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

Δεύτερος τομέας στον οποίο θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση είναι στα τρόφιμα με τη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα να φουντώνει ενώ τρίτον αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι η βενζίνη.

Η επιδότηση για την ενέργεια τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι περίπου 42 ευρώ / μήνα, όσο δηλαδή και τον Ιανουάριο, όπου όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και αύξηση κάτι το οποίο θα διαφανεί τις επόμενες μέρες. 

Σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να πέσει στο 6% για κάποιους μήνες για περίπου 10 – 15 βασικά τρόφιμα ανάμεσα στα οποία το γάλα, το ψωμί και τα ζυμαρικά. 

Τέλος, τρίτο πεδίο είναι τα καύσιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ο οποίος στην βενζίνη -για παράδειγμα- είναι 0,70 ευρώ/λίτρο, όταν η τιμή του λίτρου είναι 1,841 ευρώ. Μένει να φανεί αν θα βρεθούν τα χρήματα από το οικονομικό επιτελείο, καθώς και αν θα δώσουν οι θεσμοί το «πράσινο φως».

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά ξεπερνά το 1,84 ευρώ που αποτελεί τιμή ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα μας. Σήμερα βρισκόμαστε στη 4η με 5η θέση στην Ευρώπη στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων, Γιώργο Ασμάτογλου. 

Όλα αυτά την ώρα που οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται σχεδόν κάθε μέρα. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε πάντως, το ενδεχόμενο μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Όλα είναι ανοιχτά, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι πολίτες να κάνουν σύγκριση τιμών στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, για να βρίσκουν το φθηνότερο προϊόν, προτείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «εάν όλοι οι καταναλωτές που τώρα σας βλέπουνε, κατεβάσουν την εφαρμογή e-katanalotis όπου στο επόμενο βήμα θα μπουν και οι λαϊκές αγορές πάνω, και άρα θα μπορείς να ξέρεις από το σημείο που στέκεσαι που είναι φθηνότερο το αγγούρι, που έχει φθηνότερη βενζίνη».

Οι τιμές καίνε και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού οι καταναλωτές λαμβάνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς παρά τις εκπτώσεις.

Σχόλια

3 απαντήσεις

  1. Ανώνυμος εργάτης

    Εσείς να ψηφίζετε την Αγία οικογένεια κ όλα θα πηγαίνουν πρίμα,,,, αυτοι οι εθνοσωτηρες θα μας σώσουν ξανά!!!!!!! Ο κουλης, ο αδωνης, ο Μάκης, η Ντόρα, ο γιόκας της και όλο το σόι!!!!!!!!!!!

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Το Ναύπλιο δεν λειτουργεί με τοπική πελατεία αλλά με επισκέπτες από άλλες πόλεις. Φυσικό είναι όταν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και έλεγχοι στους δρόμους, να μην ταξιδεύουν οδηγοί, ειδικά τις νυχτερινές ώρες με τις περιπολίες και τα μπλόκα.
    Πόλεις λοιπόν τουριστικές σαν το Ναύπλιο που έχουν εξωστρέφεια, έχουν πελατεία εκτός αστικού περιβάλλοντος, χάνουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους όσο διαρκούν περιορισμοί, λόγω προληπτικών μέτρων διαμόλυνσης του κοροναϊού.
    Εάν προσθέσουμε και την οικονομική στενότητα των καιρών μας, με την ακρίβεια στα καύσιμα, στα τρόφιμα και το αυξανόμενο κόστος ζωής γενικότερα, η ανεργία παραμένει το μέγιστο πρόβλημα της νέας γενιάς κι όχι μόνο, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η νυχτερινή διασκέδαση, λεγόμενη “περιττό λούσο” πατώνει…

  3. Νίκος Παρασακης

    Οι καναδοι ως πλουσιότεροι πολίτες στο πλανήτη ξεσηκωθηκαν κ είναι στους δρόμους, εδώ στο φραπεδισταν ασχολουμεθα με πολύ σοβαρότερα θέματα, τη φάρμα το πσνικα, το survaivor, το ποδόσφαιρο, και ότι υποδεέστερο, γιατί η Τουρκοκρατία κ ο κοτσαμπασισμος άφησε κατάλοιπα τα οποία δύσκολα θα αποβληθουν από τον Έλληνα δυστυχώς.

newsletter banner anagnostis