home design 800x400

home design 1170Χ320

Κι όμως μας ελέγχουν (μέρος 2ο) Άρθρο του Άκη Ντάνου

Ποιοι έγιναν πλουσιότεροι από την Πανδημία
taxes

Μπορεί για κάποιες επιχειρήσεις, η κρίση του κορωνοϊού να ζωντάνεψε το φάντασμα της καταστροφής, για κάποιες άλλες όμως δεν ήταν τίποτα λιγότερο από πυρετός χρυσούΟι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τον πλούτο τους από την έναρξη της πανδημίας. Στον αντίποδα, γιατί κέρδη για κάποιους σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους αδύνατους, 160 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επιπλέον πέρασαν το κατώφλι της  φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η οργάνωση Oxfam, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι οι: Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά τους, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Ελισον, Λάρρυ Πέιτζ,  Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ.

Αθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα πιο μέτριο 30%.

Σύμφωνα με την γερμανίδα αριστερή πολιτικό (Die Linke) Sahra Wagenknecht, η αύξηση του πλούτου (+78 τοις εκατό) μόνο των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον πλούτο του κατώτερου 40% του πληθυσμού της Γερμανίας.  Σύμφωνα με το ifo, το 25 τοις εκατό των μικροεπιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων βλέπουν την ύπαρξή τους να απειλείται από την πανδημία, ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες προφανώς χρησιμοποιούν κρατική ενίσχυση για να αυξήσουν την τιμή της μετοχής τους και έτσι τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. Allianz, SAP, Hellofresh, Adidas – οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για να αγοράσουν ξανά τις δικές τους μετοχές μόνο – περισσότερο από ποτέ! Επιπλέον, τα ανακοινωθέντα μερίσματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, υποστηρίζει η γερμανίδα πολιτικός.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα, επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν ενώ δεν δούλευαν σε ελλαδικό επίπεδο, όμως οι θυγατρικές τους δούλευαν και παραδούλευαν σε άλλες χώρες καλύπτοντας την ελληνική παραγωγή. Σε μια χώρα όμως, που δεν υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις για να απορροφηθεί η ανεργία, το κλείσιμο των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει το τέλος της επιχειρηματικότητας και την ραγδαία αύξηση των ανέργων με συμπίεση του βασικού εισοδήματος προς τα κάτω, όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση για την αύξησή του.

 Η μαζική αύξηση του πλούτου ορισμένων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού δείχνει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μέτρα περιορισμού αν όχι αναστροφής της συσσώρευσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis