home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Δύσκολος αγώνας δρόμου επιβίωσης, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον τουριστικό κλάδο

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Φώτης Δαμουλος ζητά από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για τον τουριστικό κλάδο.
Μονεμβασιά Ξενοδοχεία προς πώληση στην Πελοπόννησο

Επιστολή μέσω της οποίας ζητά από όλους τους αρμόδιους υπουργούς να παρθούν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων του Τουριστικού κλάδου, απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Φώτης Δαμούλος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε αυτή:

«Οι ευχές όλων για τερματισμό της πανδημίας δυστυχώς έως σήμερα δεν έπιασαν “τόπο”, με την πανδημία να καλπάζει και να μας ταλαιπωρεί δύο χρόνια τώρα και η πολυπόθητη κανονικότητα να αργεί να έρθει.

Οι επιχειρήσεις που κινούνται στον τουριστικό κλάδο όπως ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία την τελευταία διετία διανύουν έναν δύσκολο αγώνα δρόμου επιβίωσης, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Δυστυχώς τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν μια σημαντική μείωση των κρατήσεων και πάρα πολλές ακυρώσεις εκθέσεων, συνεδρίων, ταξιδιών και εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να βρίσκονται σε δεινή θέση, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα, σαφέστατα και είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως για να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε λήψη δραστικών μέτρων στήριξης ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να παραμείνουν ζωντανές και ενεργές την επομένη μέρα μετά την πανδημία.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε μία σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις αυτές όπως:

  • Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις του προγράμματος “Τουρισμός για όλους” και του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.
  • Άμεση αποσύνδεση των προγραμμάτων αυτών από οποιαδήποτε ασφαλιστική και φορολογική υποχρέωση.
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 31.12.2022.
  • Παράταση των ρυθμίσεων οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία έως την 30.06.2022.
  • Άμεση εφαρμογή του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας .
  • Εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης ενοικίου
  • Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Προγράμματα επιδότησης δαπανών των παραπάνω επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.
  • Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα.

Κύριε Υπουργέ

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και όπως δείχνουν τα στοιχεία η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν το τέλος Μαρτίου.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς σας, στήριξης και διασφάλισης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση».

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Από το 2018 έχω σταματήσει να διοργανώνω σεμινάρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, αδελφοποιήσεις Δήμων, σχολείων, πανεπιστημίων και πολιτιστικών φορέων, με ομαδικές μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στον χώρο του τουρισμού.
    Η κρίση αυτή επιβαρύνει και τον τομέα πολιτισμού κι εκπαίδευσης φυσικά, όπως επίσης του θεματικού, εναλλακτικού, αρχαιολογικού, επιστημονικού, αθλητικού κ.α. τουρισμού.
    Δεν βλέπω με αισιοδοξία ούτε τη φετινή χρονιά 2022, δυστυχώς, διότι και την Άνοιξη θα επικρατούν προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας, που θα καθιστούν τις κρατήσεις άκρως προβληματικές και τις μακροπρόθεσμες διοργανώσεις αδύνατες.
    Επιμένω όμως να αναζητώ κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα, πρώτα επιδιώκοντας τη συστηματική αντιμετώπιση της πανδημίας με τη σκληρή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων κατά της διαμόλυνσης, ενώ παράλληλα ερευνώ κάθε κατάλληλο οργανωτικό μέτρο ώστε οι μετακινήσεις και διαμονές των επισκεπτών να γίνονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διεθνή διαδικασία.
    Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί, επιδιώκω οι δημόσιοι και κρατικοί φορείς να μην κωφεύουν στα προβλήματα των ιδιωτών της οικονομίας και φορέων πολιτισμού, αλλά να δείχνουν ευαισθησία κι ενδιαφέρον να αφουγκράζονται τις λύσεις που οι ενδιαφερόμενοι προτείνουν ώστε να ξεπεραστούν έγκαιρα οι δυστοπίες, με τις κατάλληλες κινήσεις ανοίγματος νέων διαύλων και ροών επισκεπτών. Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης οι κρατικές και τεχνοκρατικές λύσεις αργούν να αντιληφθούν τις ραγδαίες εξελίξεις και η ιδιωτική οικονομία χωρίς τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος θυσιάζεται άδικα στον βωμό της γραφειοκρατίας.