home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Απελπισία και αντιδράσεις για τον παγετό

Ζημιές σε πορτοκάλια, αγκινάρες και άλλα αγροτικά προϊόντα – Οι αντιδράσεις φορέων, βουλευτών και πολιτικών προσώπων.
Αγκινάρες Ίρια (2)

Μετά τον χθεσινό καταστροφικό παγετό που έπληξε την Αργολίδα με την θερμοκρασία να κατεβαίνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω των -7ο C , οι αγρότες της περιοχής οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, καθώς αρκετά από τα πορτοκάλια δεν έχουν ακόμα κοπεί και παραμένουν στα δέντρα.

Ζημιές από τον παγετό έχουν υποστεί και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως αγκινάρες στα Ίρια.

Αγκινάρες Ίρια
Φώτο: anagnostis

Τι ζητά ο ΑΚΣΥΝΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας (ΑΚ.ΣΥ.Ν.Α.) αναφέρει:

«Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αργολίδα από τη Δευτέρα 24/1 με θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους -7 και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία νέα τεράστια καταστροφή στα εσπεριδοειδή.

Παράλληλα, σε αυτές τις συνθήκες ψύχους, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος με αποκορύφωμα την δίωρη διακοπή χθες βράδυ, δεν μας επέτρεψαν στα όποια αντιπαγετικά συστήματα να λειτουργήσουν ορθά, αφήνοντάς μας βορρά στον παγετό. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, και η ανικανότητα του για να μας προστατέψει.

Η κατάστασή μας γίνεται ασφυκτική αφού ουσιαστικά χάνουμε το εισόδημά μας ενώ την ίδια στιγμή έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές του ρεύματος και των αγροεφοδίων, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, σε σημείο να καθιστά την επιβίωση μας  ανέφικτη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο Αγροτικό ρεύμα.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα».

Επερώτηση Λυμπέρη

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τον παγετό στην Αργολίδα κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Αντώνης Λυμπέρης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη διακοπή ρεύματος τη νύχτα της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022 σε περιοχές του κάμπου της Αργολίδας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν δημιούργησαν απόλυτη αναγκαιότητα για τη λειτουργία της αυτόματης αντιπαγετικής προστασίας που διαθέτουν οι αγρότες που καλλιεργούν σε περιοχές του Κάμπου της Αργολίδας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιοχές Ίναχος, Ανυφί κτλ.

Οι αγρότες μας ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τη λειτουργία των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας αλλά βρέθηκαν στη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσουν ότι είχε καταρρεύσει το δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές ρεύματος και οι καλλιέργειες τους να υποστούν ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ζημίες που έχουν υποστεί οι Αργολιδείς αγρότες και που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί και αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση.

  • Επειδή μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα έχει εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα στην τύχη του και δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σταφιδοπαραγωγοί) και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία απολύτως δράση για την ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων,
  • επειδή ο κ.Νίκας περιορίζει την ευθύνη του και τη διεκδίκηση του σε συνεχιζόμενες βεγγέρες και επισκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί για την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ της έναρξης των καταγραφών των ζημιών και την επίσπευση της διαδικασίας αποζημιώσεως τους;
  • Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ακόμα μετά τα 2,5 χρόνια που διοικεί η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα για να συζητηθεί το πολύ σοβαρό θέμα του πρωτογενούς τομέα και της ενίσχυσης των αγροτών μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Αιτούμαι η επερώτηση μου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2022, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος».

Γαβρήλος: Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους αγρότες

Ο Γιώργος Γαβρήλος αναφερόμενος στον παγετό που έπληξε τους αγρότες του νομού ανέφερε:

«Εφιαλτικές είναι οι ημέρες και οι νύχτες για τους αγρότες μας. Ο κάμπος της Αργολίδας βρέθηκε εκτεθειμένος σε ακραία καιρικά φαινόμενα εν μέσω πανδημίας, ανατιμήσεων και μίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που πλέον αισχοκερδεί εις βάρος τους, χωρίς να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της.

Η χτεσινή νύχτα ήταν καταστροφική για την αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο του νομού. Άμεσα, ο ΕΛΓΑ να κινηθεί και να καταγράψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό και τις ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των πληγέντων.

Η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της για το χθεσινοβραδινό φιάσκο διακοπής της ηλεκτροδότησης στα αντιπαγετικά συστήματα του κάμπου της Αργολίδας, που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησε στην καταστροφή περιουσιών. Θα παρακολουθήσουμε και θα είμαστε παρόντες και αρωγοί στην άμεση προσπάθεια αποκατάστασης των αγροτών μας».

Πουλάς: Την ανεπάρκεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ την πληρώνουν και πάλι οι αγρότες

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς δήλωσε:

Η χθεσινή νύχτα ήταν καταστροφική για τους αγρότες της Αργολίδας. Ο παγετός  έριξε την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των -7ο C  για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας καίρια τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και των κηπευτικών. Τα καταστροφικά αποτελέσματα θα φανούν πλήρως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες μας αν και προετοιμασμένοι για την παγωνιά με τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας σε ετοιμότητα, προδόθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ που κατέρρευσε και δημιούργησε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού μας. Αποτέλεσμα αυτού να βρεθούν οι καλλιέργειες απροστάτευτες και να πληγούν ανεπανόρθωτα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για έγκλημα εις βάρος των αγροτών μας που είδαν σε μία νύχτα την σοδειά τους να καταστρέφεται από αμέλειες της ΔΕΗ και του κράτους γενικότερα. Η ακολουθούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της απαξίωσης της ΔΕΗ έφερε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα όπως αντίστοιχα συνέβη και με την πρόσφατη  χιονόπτωση στην  Αθήνα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, το ασυντήρητο δίκτυο και η παντελής έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού άφησαν τους αγρότες απροστάτευτους στην πιο δύσκολη νύχτα της χρονιάς και τους έφεραν αντιμέτωπους για άλλη μία φορά με την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση.

Η ΔΕΗ έχει καταντήσει ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που χρεώνει υπέρογκα ποσά για το αγροτικό ρεύμα ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει έστω και την στοιχειώδη επάρκεια ρεύματος στο δίκτυο της.

Ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων ώστε:

  • Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν και τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση τους.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα από τη ΔΕΗ όσοι αγρότες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την αντιπαγετική τους προστασία λόγω των διακοπών ρεύματος.

Γκιόλας: Η κακοκαιρία γέμισε με απελπισία τους αγρότες

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας αναφέρει:

Η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» τελικά γέμισε με απελπισία τους αγρότες της Αργολίδας και καθίσταται πλέον επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη να σταθούμε όλοι στο πλευρό τους και οι άμεσα υπεύθυνοι στο ύψος των περιστάσεων.

Ο καταστροφικός χτεσινός παγετός που πλησίασε τους -7 βαθμούς δεν απειλεί με αφανισμό μόνο την παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο. Οι προκληθείσες ζημιές, είναι αυτή τη στιγμή ανυπολόγιστες και καλείται ο ΕΛΓΑ να προβεί σε άμεσο έλεγχο και να καταγραφούν επακριβώς ούτως ώστε να καταβληθούν άμεσα οι πραγματικές αποζημειώσεις.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλεται να βρουν και να εξαντλήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή κάθε πηγή χρηματοδότησης, κάθε υπαρκτό πόρο είτε από εθνικά κεφάλαια είτε από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους όλοι εκείνοι που επί χρόνια αποτελούν έναν από τους στυλοβάτες της αγροτικής παραγωγής αλλά και σημαντικούς χρηματοδότες της Ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το προϊόν «πορτοκάλι» στέκεται επί σειρά ετών στις τρεις πρώτες θέσεις των εξαγωγών σε αγροτικά προιόντα.

Η μέχρι πρότινος Δημόσια και νυν ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εκτός από τις συνεχιζόμενες υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς των πελατών της, φρόντισε χτες να στείλει κι άλλο ένα «δώρο» στους ήδη παγόπληκτους αγρότες. Οι συνεχείς διακοπές οδήγησαν σε κατάρρευση και τα τελευταία αναχώματα αντιπαγετικής προστασίας, αφού ούτε οι ηλεκτροκίνητοι ανεμομίκτες αλλά ούτε και τα συστήματα τεχνητής βροχής μπόρεσαν να δουλέψουν αποτελεσματικά. Κάποια στιγμή, οι λάτρεις της ελεύθερης οικονομίας, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι εκτός από το δικαίωμα των αυξήσεων, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις προς εκείνους που πλήττονται από παρόμοια φαινόμενα.

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Χτες, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη βαρύ χτύπημα. Ολόκληρη η συντεταγμένη Πολιτεία, πρέπει να σκύψει στα προβλήματα που ενέσκηψαν, να δώσει λύσεις και να θωρακίσει τους πληγέντες ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγική τους εργασία, πιο δυνατοί από ποτέ.

Π. Ψυχογυιός: Άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Ψυχογυιός, Οικονομολόγος-Λογιστής, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αργολίδας:

«Η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή της Αργολίδας είναι δυστυχώς τραγική μετά και την χθεσινή νύχτα .Η θερμοκρασία έφτασε στον Αργολικό κάμπο και στους -7 και σε συνδυασμό με τις απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος που εμπόδισαν την αντιπαγετική προστασία ,οδήγησαν στην καταστροφή προϊόντων που ήταν απούλητα πάνω στα δέντρα.

Η πρωτογενής παραγωγή,που είναι ο κινητήριος μοχλός της Αργολικής οικονομίας με την μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ του νομού, δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα,πράγμα που θα επηρεάσει τους πάντες στο άμεσο μέλλον,με όποια δραστηριότητα και αν έχουν.

Αυτό σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (άυξηση 15,3 %) ,λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια,στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές οδηγεί μαθηματικά σε οριστική εγκατάλειψη των γεωργικών εκτάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα είναι περίπου 3 φορές αυξημένο ,τα δε λιπάσματα-φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί μέχρι και 200%. Πορτοκάλια που πωλούνται σήμερα με 18 λεπτά,θα έπρεπε να πωλούνται με 50 για να μπορέσουν σε αυτές τις συνθήκες πληθωρισμού να αφήνουν ένα εισόδημα στον παραγωγό για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τους.Την ίδια στιγμή η έλλειψη εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψης νερού αλλάζει τελείως το τοπίο των καλλιεργειών που υπάρχουν και δυσχεραίνουν το έργο των αγροτών.Το αγροτικό ζητημα στην Αργολίδα είναι μείζον για την επιβίωση του νομού.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για την αποκατάσταση των ζημιών στην Αργολίδα αλλά και συνολικά για την συγκράτηση του κόστους παραγωγής. Οι επιχειρηματικές αβεβαιότητες και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γεωργίας δικαιολογούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κρατική παρέμβαση.

Ταυτόχρονα δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα ανακούφισης και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα στους παραγωγούς για τις ζημιές που άφησε πίσω η κακοκαιρία. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση και η προσαρμογή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ με μέτρα όπως:

-Εισοδηματική στήριξη μέσω άμεσων ενισχύσεων, που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του εισοδήματος και αμείβει τους γεωργούς για τις φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.

-Μέτρα για την αγορά, με σκοπό την αντιμετώπιση δυσχερειών της αγοράς, όπως, η απότομη πτώση της ζήτησης λόγω κινδύνου για την υγεία, ή η πτώση των τιμών λόγω προσωρινής πλεονασματικής προσφοράς στην αγορά.

-Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης με εθνικά και περιφερειακά προγράμματα για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.

-Επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτόνομα φωτοβολταϊκά ,ενεργειακές κοινότητες που θα εξασφαλίσουν μείωση του κόστους παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

-Νέα Αρδευτικά έργα πνοής και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων, που θα αντιμετωπίσουν άμεσα την έλλειψη αρδευτικού νερού.

Πέραν λοιπόν των όποιων ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών απ τους αρμοδίους,πρέπει να υπάρξει συνολική κινητοποίηση όλων των φορέων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προτάσεις και δράσεις ,που θα οδηγήσουν την πολιτική ηγεσία να υιοθετήσει μέτρα για την ελάφρυνση και το μέλλον των παραγωγών.

Το πρόβλημα αφορά τους πάντες».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis