home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: “Μαφία” στα χωράφια

Η εξαφάνιση των εργατών, η εκμετάλλευση των παραγωγών και η έλλειψη κρατικής μέριμνας για τη συγκομιδή εσπεριδοειδών

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

5 σχόλια στο Αργολίδα: “Μαφία” στα χωράφια
Πορτοκάλια

Κινδυνεύουν να μείνουν τα πορτοκάλια στα δέντρα από την έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα. Το πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην μπορούν να βρουν λύση για να διαθέσουν τα πορτοκάλια τους.

Λύση δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή και κάποιες ελπίδες φαίνονται στην άκρη του τούνελ με εργάτες γης που ενδεχομένως να …περισσέψουν από τη συγκομιδή ελιάς, που ολοκληρώνεται.

Στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, υπάρχουν τα μισά συνεργεία συγκομιδής πορτοκαλιών, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Συγκομιδή και τιμές

Παράλληλα, διάφορα κυκλώματα φαίνεται ότι ενδεχομένως εκμεταλλεύονται το πρόβλημα αυτό και έχουν ανεβάσει τις τιμές συγκομιδής ανά τόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα οι εργάτες που έχουν απομείνει να εργάζονται στα χωράφια. Παραγωγοί αναφέρονται σε «μαφία» εκμετάλλευσης αγροτών και εργατών γης. Όπως τονίζουν έμπειροι γύρω από τα αγροτικά ζητήματα, δεν δικαιολογείται αύξηση στην τιμή των «κοπτικών», αφού ουσιαστικά παρά την έλλειψη χεριών, δεν έχουν ανέβει οι απολαβές των εργατών. Φαίνεται ότι η διαφορά της τιμής των κοπτικών, πηγαίνει σε άλλες τσέπες.

Έτσι, ενώ πέρσι τα κοπτικά (εργάτες, φορτηγά κλπ) κόστιζαν 3,5 λεπτά του ευρώ, εφέτος η αντίστοιχη τιμή έχει εκτοξευτεί σε 4,7 λεπτά του ευρώ. Τα χρήματα όμως που λαμβάνουν οι εναπομείναντες εργάτες, ζήτημα είναι αν έχουν αυξηθεί σε 2,3 λεπτά, από 1,9 λεπτά που έπαιρναν πέρσι.

Παράλληλα η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός αυτή τη στιγμή για τα πορτοκάλια μέρλιν, κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα του πορτοκαλιού που διαθέτει από 18 λεπτά, έως 20 λεπτά.

Επομένως αφαιρώντας τα κοπτικά και το κόστος παραγωγής – με ό,τι συνεπάγεται αυτό -, δεν μένει στην τσέπη των αγροτών τίποτα.

Θα μείνουν στα δέντρα

Τα πορτοκάλια, με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα. Οι εργάτες είναι ελάχιστοι και τα συνεργεία συγκομιδής είναι άφαντα. Με τα μισά συνεργεία συγκριτικά με πέρυσι, δεν γίνεται να μαζευτεί όλη η παραγωγή του Αργολικού κάμπου, λένε έμπειροι αγρότες και αγροτικοί παράγοντες στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Η έλλειψη εργατών προκαλεί καθυστέρηση στις κοπές, ενώ το αυξημένο κόστος συγκομιδής και μειωμένες εξαγωγές σπρώχνουν την τιμή των πορτοκαλιών προς τα κάτω και συρρικνώνουν το εισόδημα του παραγωγού.

Παράλληλα, η ραγδαία αναζωπύρωση της επιδημίας φέρνει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες τις λάθος εκτιμήσεις, προτεραιότητες, και στοχεύσεις που την συνοδεύουν, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις. Αντίθετα δείχνουν συνεχώς να αιφνιδιάζονται και να σέρνονται ασθμαίνοντας πίσω από τις τραγικές εξελίξεις, όπως έχει εξάλλου επισημανθεί από πολιτικούς παράγοντες.

Εξαφανίστηκαν οι Βαλκάνιοι

Τα προηγούμενα χρόνια η συγκομιδή των εσπεριδοειδών γινόταν σε μεγάλο ποσοστό από Βαλκάνιους εργάτες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι εργάτες αυτοί, δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα νομιμότητας, αφού προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όμως, οι εργάτες αυτοί αναζήτησαν μεγαλύτερα μεροκάματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι έφυγαν για να βρουν την τύχη τους στη Γερμανία και αλλού όπου έβρισκαν μεγαλύτερα μεροκάματα.  Έτσι, έμειναν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, Πακιστανοί και Ασιάτες (Σενεγαλέζοι και άλλοι) και κάπως βολεύτηκε η έλλειψη χεριών για τη συγκομιδή. Στην πορεία όμως, με το κλείσιμο των συνόρων λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, η αστυνομία, άρχισε να αυστηροποιεί τους ελέγχους για τη νομιμότητα παραμονής κυρίως των Πακιστανών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, να μείνουν μόνο Ασιάτες, που είχαν άδεια παραμονής. Έτσι, βλέπουμε καθημερινά επιχειρήσεις της αστυνομίας ακόμα και στα χωράφια, που συλλαμβάνει όσους δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα και τους απελαύνει.

Παράλληλα, όπως επαλειμμένα έχει καταγγελθεί, εκτός από την άγρια εκμετάλλευση, οι εργάτες γης διαμένουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είτε σε παραπήγματα είτε πολλοί μαζί σε ένα σπίτι.

Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μειωμένα εργατικά χέρια και να έχει σημειωθεί σημαντικότατο πρόβλημα στον Αργολικό κάμπο, με τα πορτοκάλια να μένουν στα δέντρα.

Υπάρχει λύση;

Κανένας δεν γνωρίζει πώς  θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην τρέχουσα περίοδο. Αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών, όπως οι μετακλητοί εργάτες ή μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, ενδεχομένως να αποτελούν λύσεις, όμως ακόμα και αν επιλεγούν δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Έτσι, οι ντόπιοι αγρότες – παραγωγοί, μένουν στον αέρα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη …νύφη και να κινδυνεύουν να δουν μετά από λίγο καιρό τον κόπο τους να σαπίζει πάνω στα δέντρα με τα πορτοκάλια να μένουν αδιάθετα.

Εντωμεταξύ, παραμονεύει και ο κίνδυνος επιτήδειων που προτίθενται να αγοράσουν τα πορτοκάλια απευθείας από το χωράφι, για να τα διαθέσουν αυτόνομα, χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις να διασφαλίζουν στους παραγωγούς ότι θα πληρωθούν. Να σημειωθεί παράλληλα, ότι σε πολλές παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από άλλες τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, που προσφέρουν πορτοκάλια σε ιδιαίτερα  χαμηλές τιμές έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές των πορτοκαλιών. Ειδικά για την Αργολίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 10.000 τόνους αυτήν την στιγμή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Με όλα αυτά, οι παραγωγοί πορτοκαλιού έχουν περιέλθει σε δραματική και κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα, καθώς με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει γενικότερα όλη την οικονομία της Αργολίδας, αφού το πορτοκάλι αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία του νομού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

5 απαντήσεις

  1. Εκείνος ο αριστεριζων τύπος με τη τζιπαρα, ο μεγάλο αγρότης τι έχει να πει που φωτογράφιζε τε κατά καιρούς κ καμαρώνει στις κάμερες;

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Αυτοματοποίηση στη γεωργία: υπάρχει ήδη στην αγορά το ρομπότ που συλλέγει φρούτα κάθε είδους. ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

    Στο εγγύς μέλλον, η συλλογή φρούτων και στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές προηγμένες χώρες. Μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που πλήττει, ιδιαίτερα, τη συμβατική μεσογειακή γεωργία, της οποίας οι κρατικοί φορείς εκμετάλλευσης εξετάζουν επομένως με αυξανόμενο ενδιαφέρον τις πιθανές εφαρμογές της υψηλής τεχνολογίας, με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει αποτελεσματικά στις δραστηριότητές τους.

    Ένα τρακτέρ με σχήμα παρόμοιο με χταπόδι, εξοπλισμένο με τέσσερις βιονικούς βραχίονες με κάμερες ικανές να καθορίζουν με ακρίβεια, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο, τον βαθμό ωρίμανσης του καρπού και ν’αποφασίζει στιγμιαία τη συγκομιδή του. Με σωστά προγραμματισμένο, το ρομπότ μπορεί να συλλέξει έως και 10 χιλιάδες φρούτα την ώρα, ποσότητα δέκα με είκοσι φορές μεγαλύτερη από αυτή που συλλέγει μια ομάδα ανθρώπων.

    Ένα παρόμοιο μηχάνημα έχει επίσης αναπτυχθεί και δοκιμαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η startup Abundant Robotic δημιούργησε ένα πρωτότυπο που βασίζεται σε μηχανισμό συγκομιδής που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καταστροφής του καρπού. Το ρομπότ, στην πραγματικότητα, δεν χρησιμοποιεί χειριστές αλλά «ρουφάει» με αναρρόφηση αέρος τα φρούτα με ένα είδος μαλακού ακροφυσίου από καουτσούκ στο άκρο του.

    Αν τα ελληνικά Επιμελητήρια ασχοληθούν επιτέλους με το πραγματικό αντικείμενο της ύπαρξής τους κι εγκαταλείψουν τις συντεχνιακές επιδρομές στα κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και θώκους, ίσως καταφέρουν να οργανώσουν τους έλληνες παραγωγούς να εισάγουν ορθολογικές καινοτομίες που θα τους απαλλάξουν από τις αρχέγονες αμαρτίες της αρπαχτής και εκμετάλλευσης, γιατί κι αυτοί οι φτωχοί μαθαίνουν κι εξελίσσονται, αρνούνται να υπομένυν σκοταδιστικές διαδικασίες παραγωγής.

    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος.
    Σύμβουλος αναπτυξιακών βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκής συνεργασίας.

  3. Kante simfonia me to kratos na afisun na feroyme argates apo Servia

    1. Αχαχχαχα

      Όχι, ευχαριστούμε. Δεν είναι κακό να οργανωθούμε και να βάλουμε Έλληνες πρώτα. Το ίδιο θα έκανε κάθε χώρα. Βέβαια μετά χρειάζεται να πληρώσουν τους Έλληνες αλλά αφού μυξοκλαίνε, σίγουρα θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Αλλά ναι, είμαστε κακοί γιατί ζητάμε.. μισθό!

  4. Επιτέλους υπάρχουν και οι ντόπιοι οι Έλληνες άνεργοι δώστε δουλειά ναι θα δώσετε κ ένσημο.. απευθυνθείτε στον Τοπικό κατάστημα ΟΑΕΔ… ίσως λιγο υψηλότερο το κόστος ανά εργάτη μα αυτό θα είναι προς οφελος του συνόλου της κάθε τοπικής κοινωνίας…ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΦΟΝΙΑ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΛΕΟΦΩΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ…

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis