home design 800x400

home design 1170Χ320

Αίγινα: Εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο του «ΥΔΡΑ» – Δύτες στο βυθισμένο Αντιτορπιλικό

Υποβρύχια εξερεύνηση στο βυθισμένο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού
Ναυάγιο ΥΔΡΑ

Μια εντυπωσιακή υποβρύχια εξερεύνηση στο βυθισμένο στον Σαρωνικό αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» πραγματοποίησε η ομάδα «addicted2h2o» των σπηλαιοδυτών Ερρίκου Κρανιδιώτη και Στέλιου Σταματάκη.

Το «ΥΔΡΑ» έιχε βυθιστεί σε αμμώδη βυθό, σε βάθος 70 μέτρων, κοντά στο νησάκι Λαγούσα στην περιοχή της Αίγινας μετά από σκληρή μάχη με τα γερμανικά βομβαρδιστικά της Lufftwaffe, στις 22 Απριλίου 1941, παίρνοντας μαζί του  4 Αξιωματικούς, 11 Υπαξιωματικούς και 27 ναύτες μεταξύ αυτών και τον Διοικητή Θ. Πεζόπουλο και τον Ύπαρχο Λ. Βλαχάβα.

Ακουμπισμένο στο βυθό με τη δεξιά του πλευρά, σήμερα έχει γίνει «σπίτι» αρκετών από τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ»

Το «ΥΔΡΑ», με συνολικό πλήρωμα 166 μέλη, ήταν ένα από τα τέσσερα αντιτορπιλικά («ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», «ΣΠΕΤΣΑΙ» , «ΨΑΡΑ» τα άλλα τρία) που παρέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση από τα ιταλικά ναυπηγεία το 1933.

Είχε μήκος 92,3 μέτρα και το εκτόπισμά του ήταν 1350 τόνοι .Μπορούσε να φτάσει ταχύτητα 40 κόμβων και να  μεταφέρει και να ποντίζει έως και 40 νάρκες.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του 1940-41 και στην πρώτη επιδρομή στο στενό του Οτράντο (14-15 Νοεμβρίου 1940).

Στις 21 Απριλίου λόγω της ασταμάτητης αεροπορικής επίθεσης της γερμανικής Luftwaffe το «ΥΔΡΑ» μαζί με άλλα αντιτορπιλικά έπλευσαν στον Σαρωνικό προσπαθώντας να αποφύγουν τον εντοπισμό. Το πλοίο είχε λάβει εντολή να βρίσκεται στο νησί Φλέβες στις 19:00 της 22ας Απριλίου για να συναντήσει το φορτηγό πλοίο «ΜΑΡΙΜΕΣΚ» και το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και να πλεύσει στη Σούδα της Κρήτης.

Στις 17:30 την ίδια μέρα καθώς έπλεε δίπλα στο νησί της Αίγινας εντοπίστηκε από εχθρικό αναγνωριστικό αεροπλάνο. Λίγο αργότερα από τον Βορρά εμφανίστηκε ένας μεγάλος σχηματισμός εχθρικών αεροσκαφών, και περίπου 35 αεροσκάφη κατευθύνθηκαν προς το πλοίο βομβαρδίζοντάς το ανελέητα. Το «ΥΔΡΑ»  κατάφερε να αποκρούσει πολλές επιθέσεις πριν αρχίσει να παίρνει νερό με αποτέλεσμα να βυθιστεί μπροστά στα μάτια πολλών κατοίκων της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

Η κατάδυση

Κατεβαίνοντας προς το ναυάγιο, η ορατότητα χάνεται γρήγορα με το τοπίο να σκοτεινιάζει μετά τα πρώτα 30 μέτρα βάθους. Οι καιρικές συνθήκες επίσης που ήταν μια συννεφιασμένη ημέρα δεν βοήθησαν από αυτή την άποψη. Υπήρχε ένα ελαφρύ ρεύμα στην επιφάνεια και μεταξύ των 30 και 50 μέτρων βάθος. Φτάνοντας στον βυθό της θάλασσας οι δύτες έγιναν μάρτυρες του ναυαγίου του αντιτορπιλικού «ΥΔΡΑ» σε όλο του το μεγαλείο. Μετά από περαιτέρω έρευνα και μαγνητοσκόπηση του ναυαγίου, μπορεί να ειπωθεί ότι από το μέσο έως το πρυμναίο τμήμα του είναι κατακερματισμένο σε πολλά τμήματα, ενώ το τμήμα από το μεσοκάραβο έως την πλώρη είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και είναι εμφανείς οι ενδείξεις της καταστροφής από την επίθεση και η επακόλουθη βύθιση. Μια φοβερή κατάδυση σε ένα ιστορικό ναυάγιο του άλλοτε περήφανου αντιτορπιλικού και του πληρώματος του που πολέμησαν με γενναιότητα και ηρωισμό. Ο συνολικός χρόνος βυθού 25 λεπτών επιτεύχθηκε προτού οι δύτες ξεκινήσουν την ανάδυση τους και την απαραίτητη αποσυμπίεση ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στην επιφάνεια.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis