home design 800Χ400

Μελέτη για την κατάθλιψη λόγω covid-19 από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ποιους επηρεάζει περισσότερο η πανδημία

Σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη, διερεύνηση και υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης για την υπο-διαγνωσμένη κατάθλιψη σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών, που προσέρχονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, προχώρησαν η Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Η κατάθλιψη κυριολεκτικά καλπάζει στις ανεπτυγμένες χώρες όπως και στην Ελλάδα, ενώ σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα λόγω covid-19, υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική επιβάρυνση στους πολίτες και κατ’ επέκταση στο Εθνικό σύστημα υγείας» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα επιστημονική πρωτοβουλία ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος  προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια μέσω αυτής της προγραμματικής σύμβασης επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η έρευνα θα είναι εθελοντική με τα προσωπικά δεδομένα πλήρως προστατευμένα, διαρκείας 12 μηνών και υπεύθυνος για την υλοποίηση της θα είναι ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Παναγιώτης Πλώτας, ενώ θα την παρακολουθεί ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα επελέγη, σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, καθώς αφ’ ενός στόχος κάθε επιδημιολογικής μελέτης είναι να συγκεκριμενοποιήσει ηλικίες ώστε να εξάγει τα ανάλογα επιστημονικά συμπεράσματα αλλά και καθώς  έχει παρατηρηθεί από ψυχιατρικές έρευνες ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο επιβαρυμένη και χρειάζεται βοήθεια.

Σκίτσο: Wikipedia

Ποιοι είναι οι στόχοι του Προγράμματος

Οι στόχοι της συγκεκριμένης επιστημονικής πρωτοβουλίας θα είναι:

– Ο έλεγχος και η διάγνωση ύπαρξης καταθλιπτικών ασθενών 40-60 ετών στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά την πανδημία.

– Η αντιμετώπιση της υπο-διάγνωσης της κατάθλιψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Η παρέμβαση μέσω ενός συνεργατικού μοντέλου φροντίδας σε συνδυασμό με τεχνικές Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση ασθενών με ήπια κατάθλιψη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Παράλληλα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

Διερεύνηση της ύπαρξης της κατάθλιψης σε ενήλικες 40 έως 60 ετών κατά την πανδημία covid-19, με την χορήγηση και συμπλήρωση εργαλείου ανίχνευσης της κατάθλιψης, Βιωματικά Σεμινάρια για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης των γενικών ιατρών σε πρωτοβάθμιες δομές φροντίδας για το φαινόμενο της κατάθλιψης, παροχή παρέμβασης μέσω ενός ολιστικού συνεργατικού μοντέλου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης των πασχόντων και προγράμματα ψυχοθεραπείας στα άτομα που φάνηκαν να τα χρειάζονται έπειτα από την απαραίτητη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, προβλέπεται επανεκτίμηση ασθενών που βρέθηκαν με κατάθλιψη με επανασυμπλήρωση του εργαλείου μέτρησης 3, 6 ή 12 μήνες μετά την παρέμβαση.

Σχόλια

Exit mobile version