Στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως συγκαταλέγεται ο πρώην πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας από το Κρανίδι. Βρίσκεται ανάμεσα στα είκοσι μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκαταλέγονται και φέτος μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη ταξινόμηση της βιβλιομετρικής μελέτης των Baas J, Boyack K, Ioannidis JPA., (2021) του Stanford University, του εκδοτικού οίκου Elsevier, που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τίτλο “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators“.
Η λίστα αυτή ανακοινώνεται κάθε χρόνο και αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου για περισσότερους από 8.000.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία.
Ο καθηγητής Γιώργιος Ζέρβας είναι γνωστός στην Ερμιονίδα και ως υποψήφιος με την παράταξη του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου. Μάλιστα δήλωσε ο δήμαρχος Ερμιονίδας με αφορμή την διάκριση του κου Ζέρβα:
«Έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα πως να μην νιώσεις υπερηφάνεια. Ο πρώην πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας από το Κρανίδι, μέλος της παράταξής μας «Δυνατή Ερμιονίδα» βρίσκεται στην λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως για το 2021. Η εργατικότητά του και η αφοσίωσή του στον τομέα του, αυτόν την ζωικής παραγωγής, τον έχουν αναδείξει τόσο στην τοπική μας κοινωνία, όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Τώρα, η προσφορά του και η εξαιρετική δουλειά του αναγνωρίζονται παγκοσμίως κι έτσι ο αξιόλογος και αξιοσέβαστος φίλος Γιώργος Ζέρβας μας κάνει και πάλι υπερήφανους».
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου. Η αξιολόγηση βασίζεται στη διεθνή επιστημονική βάση δεδομένων του Scopus και παρουσιάζονται ξεχωριστά δεδομένα για τον συνολικό αντίκτυπο του δημοσιευμένου ερευνητικού έργου των επιστημόνων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας και κατά τη διάρκεια του έτους 2020.
Η σπουδαία αυτή διάκριση πιστοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη και υψηλού επιπέδου έρευνα που πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύοντάς το ως έναν ξεχωριστό κόμβο δημιουργικότητας και καινοτομίας. Τα είκοσι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκαταλέγονται στη λίστα αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί με αλφαβητική σειρά και κατανέμονται ως εξής: επτά (7) από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, πέντε (5) από το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, τέσσερα (4) από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, δύο (2) από το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ένα (1) από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και ένα (1) από το Γενικό Τμήμα.
Ο Ζέρβας
Ο Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής, π. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας, το περιεχόμενο της οποίας κατοχυρώθηκε ως πατέντα σε 25 χώρες.
Υπηρέτησε τη Γεωπονική εκπαίδευση και έρευνα επί 40 χρόνια, με ευρεία διεθνή αναγνώριση από το συγγραφικό του έργο και τον μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων εργασιών σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.
Εκλέχτηκε Πρύτανης δύο φορές, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας και της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εuropean Associasion for Animal Production (EAAP) από την οποία τιμήθηκε το 2018 για τη συμβολή του στην επιστήμη και την προσφορά του στην EAAP.
Τιμήθηκε επίσης, από το Δήμο Κρανιδίου το 2006.
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών Προγραμμάτων και Μελετών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιωτικούς φορείς.