home design 800Χ400

Περίεργα τηλεφωνήματα με φθηνά κόλπα στο Άργος

Απανωτά τα περιστατικά εξαπάτησης τις τελευταίες ημέρες στην Αργολίδα – Πού αποσκοπούν οι δράστες και τι πρέπει να προσέχουν τα υποψήφια θύματα.

Απανωτά τα περιστατικά εξαπάτησης τις τελευταίες ημέρες στην Αργολίδα από τηλεφωνήματα αγνώστων που παραπλανούν υποψιασμένους ή ανυποψίαστους πολίτες για να αποσπάσουν χρήματα, με το πρόσχημα ότι τα παιδιά τους ή κάποιοι συγγενείς, έπαθαν ατύχημα ή χρωστάνε λεφτά που πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν.

Το κόλπο παλιό. Οι μεσολαβητές υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τους παθόντες και έτσι, αποσπούν διάφορα ποσά και εξαφανίζονται. Άλλες φορές επιδιώκουν τα θύματά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μετά να μπουν μέσα σε αυτά ανενόχλητοι για να τα ξαφρίσουν.

Χθες τουλάχιστον δύο τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα στο Άργος, σύμφωνα με καταγγελίες. Οι απατεώνες κάλεσαν με απόκρυψη σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και με «φθηνά κόλπα» τους ελεγαν «…έσπασα το πόδι μου», ποντάροντας στη στιγμιαία ταραχή του γονέα όταν ακούει ξαφνικά ότι συνέβη κάτι κακό για το παιδί του. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες έκλεισαν το τηλέφωνο μόλις κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Πώς δρουν οι απατεώνες

Τι κάνουν οι δράστες για να αποπλανήσουν τα θύματά τους που είναι κυρίως ηλικιωμένοι;

Τηλεφωνούν σ’ ένα σπίτι, αφού προφανώς έχουν βολιδοσκοπήσει για τις συνθήκες ζωής, τις παρουσίες και τις συνήθειες του σπιτιού, και λένε στους ηλικιωμένους ότι το παιδί τους (γνωρίζουν μάλιστα, όνομα, εργασία κ.λπ.) έπαθε ένα ατύχημα και χρειάζεται επειγόντως χρήματα. «Αλλά επειδή δεν μπορεί ο ίδιος να ‘ρθει, θα ‘ρθουμε να τα πάρουμε εμείς» λένε. Μάλιστα προσποιούνται και τη φωνή τους παιδιού τους, την οποία όμως, πάνω στον πανικό του ο γονιός, δεν αναγνωρίζει με βεβαιότητα. Έτσι, ετοιμάζουν ότι χρηματικό ποσό βρίσκεται στο συρτάρι και έρχεται ο δράστης και το παραλαμβάνει… Όταν βέβαια διαπιστώνεται η αλήθεια είναι πλέον αργά διότι τα χρήματα έκαναν ήδη φτερά!

Πρόκειται για μία ακόμα σπείρα απατεώνων, τη δράση της οποίας γνωρίζει και η Αστυνομία, αφού δέχεται τηλεφωνήματα και διαμαρτυρίες πολιτών που εξαπατήθηκαν κατά καιρούς.

Τι συμβουλεύει η Αστυνομία

Η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από παρόμοια κρούσματα δίνει συγκεκριμένες και χρήσιμες οδηγίες, κυρίως προς ηλικιωμένους, εφιστώντας την προσοχή στα παρακάτω:

  • Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία τους “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι τους η προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
  • Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι από το δικό τους τηλέφωνο να επικοινωνούν με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται και να μην δέχονται να μιλάν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
  • Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν οι ίδιοι προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.(Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν)
  • Να είναι πάντα  διαθέσιμοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Συγκρατήστε στοιχεία δραστών

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που υποψιάζονται ότι πρόκειται για εξαπάτηση θα πρέπει να  συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί τους καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών, στις οποίες θα πρέπει να αναφέρουν το συμβάν, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχόλια

Exit mobile version