Σε δημοπράτηση το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που περιμένει η Πάτρα εδώ και δεκαετίες και πλέον οδεύει σε φάση εκκίνησης της υλοποίησης. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή από το Ρίο μέχρι τον Νέο Λιμένα Πάτρας κόστους 477 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) είναι άλλωστε το τελευταίο τμήμα που απομένει στην αναβαθμισμένη κεντρική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρς (ΠΑΘΕ/Π).
Το έργο δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ στις 14 Ιανουαρίου 2022 με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκείνη την ημέρα θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν το έργο. Στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής από όπου θα προκύψει ποια σχήματα θα περάσουν στην Β`φάση του διαγωνισμού.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο καθώς υπογειοποιούνται 5,16 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής στο αστικό κομμάτι της Πάτρας. Παράλληλα η πόλη θα αποκτήσει υπόγειες σιδηροδρομικές στάσεις οι οποίες θα χρησιμεύσουν για τον Προαστιακό της περιοχής. Το έργο είχε ανακοινώσει από το 2020 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. H δημοπράτηση στο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας είναι μέρος πακέτου σιδηροδρομικών έργων ύψους 4 δισ. ευρώ που ενώνουν μεγάλα λιμάνια με το εθνικό δίκτυο.
Η Πάτρα και πάλι στον σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας
Παράλληλα η πόλη της Πάτρας θα επανασυνδεθεί με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα σύγχρονα τρένα ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου. Η απόσταση Αθήνας-Πάτρας με μια υπερταχεία θα διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες.
Παράλληλα επιτυγχάνεται η σύνδεση με το νέο λιμάνι της πόλης για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών που θα δώσει πνοή στην βιομηχανική ζώνη της Πάτρας. Τέλος θα συνδέεται με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο προς Πύργο.
Με την ολοκλήρωση του έργου η πόλη της Πάτρας θα έχει μεταμορφωμένες αστικές, προαστιακές και υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές που θα την αναδείξουν ως τρίτο αστικό και οικονομικό πόλο της Ελλάδας. Θα είναι η επίσης η μόνη πόλη μετά την Αθήνα με υπογειοποιημένο σιδηροδρομικό δίκτυο στο αστικό της τμήμα.
Το σημερινό τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών που θα υπογειοποιηθεί θα αναπλαστεί και θα αποτελέσει μια σημαντική αστική ανάπλαση για την Πάτρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα από την σύνδεση της πόλης και του λιμανιού της Πάτρας, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 τα έργα από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Αυτό σημαίνει πως η Πάτρα θα έχει ήδη μια “εξ` επαφής” σύνδεση με το υπεραστικό σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι την ολοκλήρωση των έργων μέχρι το Νέο Λιμάνι.
Τι θα κατασκευαστεί
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για ένα έργο συνολικού μήκους 11χλμ από Ρίο (Χ.Θ. 119 + 920) έως τον νέο Λιμένα Πατρών (Χ.Θ. 130 + 810). Η υπογειοποίηση των γραμμών στον πυκνό αστικό ιστό, θα γίνει μέσω τεχνικού Cut & Cover, συνολικού μήκους 5,16 χλμ, που θα ξεκινά πριν την οδό Κανελλοπούλου έως μετά τη στάση του Αγίου Ανδρέα, όπου θα αναδύεται στην περιοχή της ακτής Δυμαίων και θα καταλήγει επιφανειακά στο νέο Λιμένα Πατρών.
Από τις οκτώ σιδηροδρομικές στάσεις που λειτουργούν σήμερα για τη λειτουργία του Προαστιακού Πάτρας, οι έξι γίνονται υπόγειες ενώ θα κατασκευαστεί και μία νέα τερματική στάση στο Νέο Λιμάνι.
Πιο συγκεκριμένα αφορά τις εξής στάσεις:
- Καστελλόκαμπος (επιφανειακή),
- Μποζαΐτικα (επιφανειακή),
- Κανελλοπούλου (μετατροπή σε υπόγεια),
- Αγυιά (μετατροπή σε υπόγεια),
- Παναχαϊκή (μετατροπή σε υπόγεια),
- Αγίου Διονυσίου (μετατροπή σε υπόγεια),
- Τριών Συμμάχων (πρώην Πάτρας, Παλιό Λιμάνι – μετατροπή σε υπόγεια),
- Άγιος Ανδρέας (μετατροπή σε υπόγεια, με μετεπιβίβαση από/προς την υφιστάμενη μετρική Σιδηροδρομική Γραμμή προς Πύργο),
- Κατασκευή νέας Τερματικής Στάσης Νέου Λιμένα Πατρών (επιφανειακή).
Στη στάση του Αγίου Ανδρέα θα μπορούν οι επιβάτες να μετεπιβιβάζονται προς την μετρική σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει μελλοντικά. Σήμερα λειτουργεί το τμήμα μέχρι την Κάτω Αχαγιά. Η μέγιστη ταχύτητα μελέτης έχει οριστεί 120 χλμ/ώρα.
Στα 4 χρόνια η κατασκευή
Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία δεν προβλέπεται νωρίτερα από το 2023. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε τα ευρήματα των μελετών σχετικά με το υπέδαφος που θα συναντήσει ο ανάδοχος και τι κατασκευές τελικά θα απαιτηθούν.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει την μελέτη και την κατασκευή του συνόλου των έργων υποδομής, όπως χωματουργικές εργασίες, τεχνικά αντιστήριξης, τεχνικά C&C για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής («ΣΓ») και των συνοδών έργων (διόδων και εξόδων διαφυγής, πυροσβεστικά σημεία κτλ.), τεχνικά άνω και κάτω διαβάσεων οδών και πεζών, διευθέτησης ποταμών και λοιπών υδραυλικών έργων κτλ.
Στις εργασίες περιλαμβάνονται έργα περίφραξης και μέτρων ασφαλείας της νέας ΣΓ και εγκατάστασης αντιθορυβικών πετασμάτων και τυχόν λοιπών μέτρων αντιθορυβικής και αντικραδασμικής προστασίας σε τμήματα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής όπου απαιτηθεί. Η νέα διπλή γραμμή θα διαθέτει σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση και ETCS.