home design 800x400

home design 1170Χ320

Οι 5 πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά – Πώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον

«Η φυσική ανοσία δεν αρκεί έναντι της «Όμικρον» ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου
Άνοιγμα σχολείων Αργολίδα κορωνοϊός

Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,5 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα.

Στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας «με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία» αναφέρθηκε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, δίνοντας τα νεότερα δεδομένα του CDC για την ασφάλεια των εμβολίων.

Όπως ανέφερε, στις ΗΠΑ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 7,1 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/Biontech σε παιδιά 5-11 ετών και σημειώθηκαν μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Συγκεκριμένα, είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών και καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν:

  • πόνος στο σημείο της ένεσης,
  • κόπωση,
  • πυρετός,
  • μυαλγία,
  • κεφαλαλγία.

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, 4 σε αγόρια και 4 σε κορίτσια.

«Η συχνότητα της περίπου μία στο εκατομμύριο της μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών. Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

Σε ό,τι αφορά την «Όμικρον», σημείωσε ότι έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας μεγάλου αριθμού ερευνητικού κέντρων προκειμένου να απαντηθούν πολύ βασικά ερωτήματα, συμπληρώνοντας:

«Το θέμα της μεταδοτικότητας είναι κάτι που έχει διευκρινιστεί, τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν λίγο από μελέτη σε μελέτη, η Όμικρον χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση -ένα δεύτερο στοιχείο συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα».

«Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε:

«Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,5 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης».

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το 70% του γενικού πληθυσμού (και το 79,8% του ενήλικου πληθυσμού) έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ περίπου το 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Η Moderna ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 φαίνεται στα εργαστηριακά τεστ ότι προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη «Όμικρον» και ότι η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας κατά της Όμικρον».

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η απόφασή της να επικεντρώσει στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η προσφάτως ανακαλυφθείσα παραλλαγή. Η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την προστασία ειδικά κατά της Όμικρον, το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis