Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από ερώτηση των βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης», σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού σε Ίρια και Κάντια, απαντά πως το συγκεκριμένο υπουργείο είναι αναρμόδιο για το θέμα, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις υδρεύσεις Δήμων υπεύθυνος ύδρευσης είναι ο φορέας λειτουργίας του δικτύου (Δήμοι, Σύνδεσμοι Δήμων, Δ.Ε.Υ.Α, Διαδημοτικές Ε.Υ.Α.).
Η ερώτηση των βουλευτών περί ακαταλληλότητας του νερού σε Ίρια και Κάντια
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, μετά από διενέργειες ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ναυπλίου στην Ίρια και στην Κάντια, της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης, του Νομού Αργολίδας, προέκυψε ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού σε συγκεκριμένους δείκτες.
Συγκεκριμένα, στην Ίρια, τα αποτελέσματα των αναλύσεων και των δύο διαφορετικών δειγμάτων που πάρθηκαν στην παραλία Ιρίων, στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο στην Ίριας δίνουν τα ίδια αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζουν εκτός των προκαθορισμένων επιτρεπτών ορίων χαμηλή ποιότητα νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι μετρήσεις αφορούν στην παράμετρο της Ηλεκτρικής Αγωγιμότητας, όπου με όριο τα 2.500 μS/cm ανιχνεύθηκαν στα 5.520, στην παράμετρο της Γεύσης, που κρίνεται μη αποδεκτή και στην παράμετρο των Χλωριούχων, όπου με όριο τα 250 mg/l ανιχνεύθηκαν 1.700 mg/l.
Παρόμοια παρουσιάζεται και η κατάσταση στην Κάντια, με την δειγματοληψία να πραγματοποιείται στον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών και με τα αποτελέσματα να είναι επίσης εκτός των καθορισμένων ορίων ποιότητας του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, αφορώντας στην παράμετρο της Ηλεκτρικής Αγωγιμότητας, όπου, με όριο τα 2.500 μS/cm, ανιχνεύθηκε αριθμητική τιμή στα 6.010, στην παράμετρο της Γεύσης, που κρίνεται μη αποδεκτή, και στην παράμετρο των Χλωριούχων, όπου με όριο τα 250 mg/l ανιχνεύθηκε αριθμητική τιμή στα 1.820 mg/l.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου οι κάτοικοι της Ίριας και της Κάντιας της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης του Νομού Αργολίδας να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό, διασφαλίζοντας την υγεία τους;
Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ως άνω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις υδρεύσεις Δήμων υπεύθυνος ύδρευσης είναι ο φορέας λειτουργίας του δικτύου (Δήμοι, Σύνδεσμοι Δήμων, Δ.Ε.Υ.Α, Διαδημοτικές Ε.Υ.Α.), ο οποίος φέρει την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης, της διενέργειας υγειονομικών αναγνωρίσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και γενικά της λήψης κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο.
Η αρμοδιότητα για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Xώρας ανήκει στα Τμήματα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Επομένως επί των ζητημάτων που τίθενται η εθνική αντιπροσωπεία θα ενημερωθεί από το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών.