Στο Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου, ξεκίνησε χθες η δίκη επιχειρηματία από την Αχαΐα, ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων. Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2015 στην πτηνοτροφική του μονάδα, έπειτα από καταγγελίες Ρουμάνων εργατών στην Πρεσβεία της χώρας τους.
Είχε ακολουθήσει αστυνομική έφοδος στις εγκαταστάσεις από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων από την Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ένα κρυφό χρηματοκιβώτιο που είχε φτιάξει ο επιχειρηματίας εντός τοίχου, στο οποίο έκρυβε 1,6 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα.
Ο επιχειρηματίας αρχικά είχε κατηγορηθεί και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά, με στοιχεία που είχε προσκομίσει ο δικηγόρος του Θεόδωρος Χρονόπουλος, το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας τον απάλλαξε λίγους μήνες μετά με βούλευμα. Προέκυψε ότι το χρηματικό ποσό, προερχόταν από τμηματικές αποσύρσεις καταθέσεων του επιχειρηματία, που φοβόταν για τα επερχόμενα capital controls. Μάλιστα το ποσό έχει επιστραφεί ολόκληρο, από το 2018.
Η Κατηγορία
Η κατηγορία όμως της εμπορίας ανθρώπων έμεινε και με αυτή δικάζεται από χθες στο δικαστήριο του Αιγίου, όπου δεν εμφανίστηκαν οι τρεις Ρουμάνοι εργάτες που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς και άλλοι τρεις ομοεθνείς τους, ως μάρτυρες κατηγορίας.
Ετσι εξετάστηκε ένας από τους αστυνομικούς που είχαν κάνει την έφοδο και την έρευνα στο πτηνοτροφείο, η σύζυγος του επιχειρηματία και ένας εργαζόμενος της επιχείρησης.
Οι εργάτες στην καταγγελία που είχαν κάνει στην Πρεσβεία τους, ισχυρίζονταν πως διέμεναν στο πτηνοτροφείο σε απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής, με ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης και ότι τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση και με την χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, με απειλές όπλων και χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους.
Τι ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος
Στην έναρξη της δίκης, ο συνήγορος Θεόδωρος Χρονόπουλος κατά την παρουσίαση των ισχυρισμών του εντολέα του, προσκόμισε 145 έγγραφα που σύμφωνα με την υπεράσπιση αποδεικνύουν ότι ο εργοδότης είχε εκδώσει άδειες εργασίας και παραμονής στους εργάτες, ότι πλήρωνε μισθούς, και ότι απέδιδε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ. Επιπλέον τους προσκόμισε και 50 φωτογραφίες που κατά την υπεράσπιση, δείχνουν καταλύματα που είχαν παρασχεθεί δωρεάν στους εργάτες, με πλήρη εξοπλισμό διαμονής.
Η πλευρά της υπεράσπισης, ισχυρίζεται ότι η καταγγελίες είναι προϊόν σκευωρίας και αντεκδίκησης. Η δε σύζυγος του επιχειρηματία, κατήγγειλε ότι κατά την έφοδο της αστυνομίας, την κλείδωσαν για ώρες σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχει δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν.
Ο επιχειρηματίας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν, δύο ακόμα φορές από τη Ρουμανική Πρεσβεία και την Ιντερπόλ, αλλά είχε απαλλαγεί και πάλι με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.