home design 800x400

home design 1170Χ320

Πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο στο Αγρίνιο: «Λες και κινείται το βουνό» – Εκκενώθηκε οικισμός

Εκτός από τις κατολισθήσεις η γη έχει ανοίξει σε πολλά σημεία γεγονός που μαρτυρά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γεωλογικό φαινόμενο
katolisthisi agrinio 1

«Λες και κινείται το βουνό!”». Έτσι περιέγραψε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου στο «Δυτικά Fm 92,8» το γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές του δήμου, μετά την έντονη κακοκαιρία και τη σφοδρή βροχόπτωση με την οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή στο Σάββατο (11.12.21).

Ο κ. Παπαναστασίου ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη για να εκτιμηθούν οι ζημιές από την κακοκαιρία ανέφερε στη Δήμητρα Λαοπόδη ότι τα προβλήματα που προκλήθηκαν είναι πολύ σοβαρά. Εκτός από τις κατολισθήσεις η γη έχει ανοίξει σε πολλά σημεία γεγονός που μαρτυρά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γεωλογικό φαινόμενο.

Σήμερα, με εντολή του δημάρχου Αγρινίου εκκενώνεται τμήμα στο Άνω Κεράσοβο για προληπτικούς λόγους ενώ αναμένεται να εκκενωθούν και άλλες περιοχές.

katolisthisi agrinio 2 1
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος (Facebook)

Κλήθηκε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

Αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο Αγρίνιο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος κλήθηκε προσωπικά από το δήμαρχο να εκτιμήσει το γεωλογικό φαινόμενο ενώ ενημερώθηκε και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Εγώ πάντως από τον Αύγουστο έλεγα, όπως κάθε καλοκαίρι, πως χρειάζονται παντού μικροφράγματα για να συγκρατείται το νερό και το χώμα.
    Είναι τεχνική που προέρχεται από τους Μυκηναϊκούς χρόνους!
    Όλα τα ελληνικά χωριά είναι γεμάτα από πολλές αναβαθμίδες, τα λεγόμενα “πεζούλια” επειδή το έδαφος είναι με κλίση και χρησιμοποιείται το πετρώδες υλικό ώστε να συγκρατείται επίπεδα το χώμα και να μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς να διαβρώνεται με τη βροχή.
    Όποιος βλέπει από το earth google την ελληνική ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές, διακρίνει εύκολα τις πεζούλες, χαρακτηριστικές στα νησιά μας άλλωστε.
    Γιατί άραγε να μην επενδύσουμε εργατοώρες ανέργων για έργα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, κατολισθήσεων και της ερημοποίησης;
    Γιατί στον τόπο αυτόν οι πολιτικοί – πολιτικάντηδες δεν ενδιαφέρονται με τα πραγματικά θέματα του τόπου τους και διεκδικούν επιδόματα από το κράτος και την Ευρώπη; Γιατί καβαλάνε τα έδρανα συνεδριάσεων και τις πλατείες και διαμαρτύρονται για τον Ανάβαλο που δεν φέρνει νερό, ενώ αφήνουν τον τόπο να μαραζώνει στην ξηρασία και κατολισθήσεις, χωρίς να ασχολούνται με έργα συντήρησης και συγκράτησης υδάτινων πόρων;

newsletter banner anagnostis