Σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που ξεκινάει και στη χώρα μας και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Η κυρία Θεοδωρίδου αρχικά υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών και θα τα βοηθήσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα τις σχολικές δραστηριότητες. Η αύξηση του αριθμού εμβολιασμένων συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Πραγματοποιείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση νόσησης, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, εξήγησε.
Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στους εμβολιασμούς των παιδιών με τα κλασικά εμβόλια έναντι άλλων ασθενειών.
«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού που να εμποδίζει τον εμβολιασμό από τα κλασικά εμβόλια του εθνικού χρονοδιαγράμματος», είπε.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή πυρετός και λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.
«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν μικροί αλλά υπαρκτοί κίνδυνοι», τόνισε.
Συγκεκριμένα ανέφερε τον κίνδυνο του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), λέογοντας πως μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση.
Σημείωσε ακόμα πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα.
«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», τόνισε.
Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως ο FDA ενέκρινε την τρίτη δόση στα παιδιά 16-18 ετών και πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις μετά από αξιολόγηση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως:
«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».
Για τους νοσήσαντες σημείωσε ότι μπορεί να γίνει διπλός εμβολιασμός και να χρειαστεί μετά από άλλους 3 ή 6 μήνες και δεύτερη δόση.
Μετάλλαξη Όμικρον
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, όπως ότι η νοσηλεία των ασθενών είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα. Επεσήμανε δε πως τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι νεότερης ηλικίας.
Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ που χαρακτηρίζει την παραλλαγή Όμικρον ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο αλλά και ηπιότερος να είναι της Δέλτα, θα υπάρχουν προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.
Παρακολουθείστε την ενημέρωση: