home design 800x400

home design 1170Χ320

Ανδρουλάκης: Καλώ τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες την Κυριακή για ισχυρή εντολή

«Μπορούμε και το όνομα να έχουμε, και το σύμβολο μας να έχουμε. Έχω μια πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης
nikos androulakis pirgos ileias

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και τους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη είπε «Ζητώ ισχυρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της Παράταξης και καλώ και τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες, παλιά μας μέλη, φίλους, παλιούς ψηφοφόρους και μας στήριξαν να έρθουν και αυτή την Κυριακή».

«Είναι αδιανόητο να μη γίνει δεύτερος γύρος. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το καταστατικό μας, να μη κάνουμε εκλογές, είναι μια διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική και πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε ο επόμενος πρόεδρος όποιος και εάν εκλεγεί να έχει μια καθαρή εντολή για το πού θα πάει η παράταξη», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το που μπορεί να φτάσει η παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «εάν τα πράγματα πάνε σωστά και έχουμε μια ηγεσία που θα ενώσει, θα ανανεώσει την παράταξη και θα φτιάξει ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που δεν θα ετεροκαθορίζεται, αλλά αυτοπροσδιορίζεται στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, τότε είμαι σίγουρος ότι με 270.000 ανθρώπους να μας δίνουν ισχυρή ελπίδα, θα πάρουμε μεγάλο διψήφιο ποσοστό». Με αυτή τη συνθήκη, εκτίμησε ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και σε κάθε περίπτωση, «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, ανανεωμένη, ισχυρή με πρόγραμμα καθαρό για τα κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού λαού και την οικονομία».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα και την επικοινωνία του με τους άλλους υποψηφίους: «Το πρωί πήρα όλους τους συνυποψηφίους μου τηλέφωνο, τους ευχαρίστησα γιατί κάναμε έναν αγώνα όλοι μαζί με πολιτικό πολιτισμό, αξιοπρέπεια, ενότητα και ζήτησα να καλέσουν κι αυτοί σε μαζική συμμετοχή όλους τους πολίτες για τη δεύτερη Κυριακή. Μίλησα πρώτα με τον κ. Καστανίδη, με τον κ. Γερουλάνο και με τον κ. Χρηστίδη. Με τον κ. Λοβέρδο συμφωνήσαμε να μιλήσουμε μετά την ανακοίνωση που θα έβγαζε, ώστε να μην υπάρχει κάποιο περιθώριο να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση. Τον τιμώ, ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα είπε και θεωρώ ότι και με τους υπόλοιπους τρεις και με τον Γ. Παπανδρέου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα είμαστε δυνατοί την επόμενη μέρα».

Σχετικά με την ένταση που υπήρξε με τις δηλώσεις Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης διαχώρισε τη θέση του. «Το ΠΑΣΟΚ και η Παράταξή μας είναι πληγωμένη από ακραίες εσωτερικές συμπεριφορές τα προηγούμενα χρόνια. Το πληρώσαμε και κέρδισαν από αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω κανέναν δρόμο έντασης. Δεν πρόκειται να μπω σε κανένα επίπεδο έντασης, αντιπαράθεσης. Δεν θα πω γιατί να μη ψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου, θα πω γιατί οι πολίτες να μου δώσουν τη δυνατότητα και να με ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. Θέλω μια ειρηνική νίκη. Μια ειρηνική νίκη από μέρος μου θα είναι η μια νίκη για την παράταξη μας. Μια νίκη προοπτικής, να φύγουμε από τα παλιά, να κοιτάξουμε μπροστά, να μην επαναλάβουμε ξανά τα λάθη του χθες».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι θα απαντά «σε θέματα που έχουν να κάνουν είτε με ηθικά, είτε με πολιτικά ζητήματα. Δεν μπαίνω σε χαρακτηρισμούς, δεν μπαίνω σε απαξίωση, τον τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό, όπως τιμώ όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πάνω από όλα την αείμνηστη πρόεδρό μας, την Φώφη Γεννηματά, που παρακαταθήκη της είναι η ενότητα».

Αναφορικά σε ερώτηση για το «4-2-1», ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως «αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Έγιναν έναν χρόνο πριν εκλεγώ γραμματέας και έχουν απαντηθεί στο Συνέδριο. Το 2013 εκλέχθηκα με τη σημαία ότι αποκομματικοποιώ το κράτος. Αυτή ήταν η σημαία μου και έτσι εκλέχθηκα γραμματέας. Έβαλα ρήτρα στο καταστατικό, όσοι είχαν πάει με το «4-2-1» της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη στο κράτος, δεν τους τους επετράπη να είναι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή. Αυτά είναι γνωστά, υπάρχουν βίντεο, υπάρχουν ψηφοφορίες, μην προσπαθούμε να φτιάξουμε εντυπώσεις».

Σε σχέση με το νόημα της ανανέωσης διευκρίνισε πως «η ανανέωση είναι και ηλικιακή, αλλά δεν είναι μόνο ηλικιακή. Πάνω απ’όλα είναι θέμα πολιτικού ήθους, προτάσεων, απόψεων για την πατρίδα. Εγώ αυτό που λέω στους τηλεθεατές σας, είναι ότι έφτασα δύο φορές να εκλεγώ ευρωβουλευτής, με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους του ελληνικού λαού. Εκλέχθηκα γραμματέας, ένα ρουσφέτι στη ζωή μου δεν έχω κάνει. Δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Αυτό για μένα είναι ένα πολιτικό ήθος απέναντι στο πελατειακό κράτος που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα. Επίσης, ανανέωση είναι η δημόσια συμπεριφορά. Οι πολιτικοί διαπαιδαγωγούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους. Δεν πρόκειται λοιπόν να μπω σε εντάσεις, διότι θεωρώ ότι ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να είναι μία θεϊκή εικόνα για την κοινωνία».

Για το όνομα και τα σύμβολα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε πως «στο συνέδριο μας θα απαντηθεί θεσμικά το θέμα για τα σύμβολά μας. Δεν φταίει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν οι ψηφοφόροι, οι συμπεριφορές τους έδιωξαν. Οι συμπεριφορές που τους πλήγωσαν δεν θα υπάρχουν ούτε από εμένα, αλλά ούτε και από τα κεντρικά μας στελέχη. Η δική μου άποψη είναι ότι μπορούμε και το όνομα να έχουμε, και το σύμβολο μας να έχουμε. Έχω μια πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα, είναι ενωτική και θα έχουμε τα σύμβολά μας μπροστά. Και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και ο ήλιος και συμπαράταξη θα είμαστε για να μη θεωρεί κανείς ότι τον διώχνουμε από την προσπάθεια που κάνουμε την επόμενη μέρα».

Για τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα θελήσουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Εμείς συνομιλούμε με την προοδευτική αριστερά, το προοδευτικό κέντρο, ανθρώπους που ψήφισαν Τσίπρα ή Μητσοτάκη και θέλουμε να επανέλθουν και να επαναπατριστούν στην παράταξή μας διότι θέλουν μια λύση κεντροαριστερή, ισχυρή, σοσιαλδημοκρατική. Τα στελέχη που έφυγαν όχι για πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, αξιακά δεν μπορούμε να τους δεχτούμε πίσω».

Για το θέμα της εκπροσώπησης στη Βουλή, είπε πως «είναι αδιανόητο να μου ζητάτε να πω από ένα κανάλι. Σε όλη μπω την πορεία σέβομαι θεσμικά την παράταξη μας. Υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα υλοποιηθεί. Δεν θα την εφεύρω εγώ.

Σε σχέση με το βέτο, τόνισε πως «η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες. Αυτό είναι θέση πάγια και της χώρας και δική μου. Δεν πρέπει να αλλάξει γιατί αφορά και την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Δηλαδή όποιος μπει ή έχουμε ενταξιακές διαδικασίες είτε αφορά στα Δ. Βαλκάνια, είτε αφορά στην Τουρκία θα υπάρχει βέτο».

«Τι λέω να αλλάξει και είναι και θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Τα θέματα κυρώσεων. Γιατί δεν βάζουμε κυρώσεις στην Τουρκία; Γιατί υπάρχει πάντα ένας Όρμπαν ή κάποιος από την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία που παγώνει τη δυνατότητα να μπουν οι κυρώσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Γιατί χάσαμε 110 δισ. ευρώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι υπάρχει ομοφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα ο Όρμπαν να πει ότι δεν θέλω να δώσουμε τόσα λεφτά επιδοτήσεων. Έχασε 3 δισ. η Ελλάδα και ναι, πρέπει να αλλάξει λοιπόν. Αυξημένη πλειοψηφία. Και τρίτο, φορολογικοί παράδεισοι. Δεν συμφέρει την Ελλάδα να υπάρχει ομοφωνία, δηλαδή βέτο, με αποτέλεσμα η Μάλτα και άλλες χώρες να φτιάχνουν καθεστώτα που χάνει δισεκατομμύρια ο ελληνικός λαός».

«Είναι τρία διαφορετικά πράγματα λοιπόν», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Στις ενταξιακές διαδικασίες θα υπάρχει το βέτο. Δεν μπορεί να αλλάξει διότι όποιος μπαίνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια χρειάζεται ομοφωνία. Εγώ μιλώ σε θέματα που αφορούν κυρώσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, φορολογικά θέματα, πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Για να το πω απλά. Θέλουμε Ευρωστρατό; Θέλουμε ενιαία εξωτερική πολιτική; Θέλουμε αξιοκρατία στους φόρους και να μην έχουμε μεγάλες πολυεθνικές που πληρώνουν 0,5 στην Ιρλανδία και χάνουμε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι απόψεις μου και τις λέω γιατί έχω εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γνωρίζω πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως χώρα της περιφέρειας χρειάζεται την Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι την Ευρώπη “είμαστε λίγο μαζί και πολύ χώρια”».

Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να πιέσει την Τουρκία να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση ΕΕ.- Τουρκίας του 2016 και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό με υβριδικό τρόπο, όπως κάνει ο Λουκασένκο, αλλά από την άλλη η Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες. Δηλαδή δεν μπορούμε να μένουμε αυτή τη στιγμή στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, όπου πρώτη η Ελλάδα σηκώνει το βάρος όλης της πίεσης επειδή μας χτυπούσαν οι Αυστριακοί την πλάτη στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης που κάνει λάθος σε αυτό; Ότι οι συμμαχίες του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι με χώρες που υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Πρέπει να συμμαχήσει με τις χώρες που θέλουν, και του νότου και άλλες χώρες, να μην είναι η πρώτη χώρα εισδοχής υπεύθυνη για την απονομή ασύλου».

Αναφορικά με το debate, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Εγώ σε ντιμπέιτ πήγα. Υπάρχουν όροι που ανακοινώθηκαν και είπαμε όχι. Εγώ ξέρω ότι μέχρι σήμερα όροι ανακοινώθηκαν πριν 10 ημέρες και ο μόνος που είπε όχι ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός. Εγώ είπα ναι, μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου και συμμετείχαμε κανονικά». Σχετικά με τους όρους, πρόσθεσε« «Λέω τώρα δημοσίως ότι θέλω ντιμπέιτ με τους όρους που έγινε και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου και επειδή ζητάτε όλοι ντιμπέιτ, λέω με έναν δημοσιογράφο από όλα τα μεγάλα κανάλια. Λέω καθαρά, ώστε να μάθει ο κόσμος σε τι δεσμευόμαστε. Δεν κρύβεται κανείς και το απέδειξα την προηγούμενη εβδομάδα. Και μιλώ για μένα. Τώρα αν θέλουμε ένα ντιμπέιτ που δεν είναι ντιμπέιτ, είναι άλλο θέμα. Τα ντιμπέιτ έχουν παγκοσμίως συγκεκριμένους όρους, δηλαδή χρόνους ομιλίας, ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Αυτό που έγινε και έγινε και το 2017».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis