home design 800Χ400

Πάτρα: Νέα κινητοποίηση για τη σταφίδα από τους αγρότες της Ηλείας

Τί ζητούν οι αγρότες από την κυβέρνηση

Στο δρόμο και πάλι οι αγρότες της Ηλείας -μαζί με όλους της Δυτικής Ελλάδος-, διαμαρτυρόμενοι για την σταφίδα και όχι μόνο στα πλαίσια της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για να κάνει αποδεκτά τα αιτήματά τους την ώρα που το κόστος της καλλιέργειας καλπάζει προς τα πάνω.

Το ραντεβού έχει δοθεί αύριο το πρωί στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στις 10:30 σε πανπελοποννησιακή συγκέντρωση που στο επίκεντρο θα βρεθεί η σταφίδα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως και σήμερα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Καθημερινά δίνουμε αγώνα επιβίωσης και βλέπουμε το κράτος να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε να κατρακυλάνε. Όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε.

Οι αγρότες, και ιδιαίτερα, οι σταφιδοπαραγωγοί, έχουμε φάει τις υποσχέσεις με το κουτάλι. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μέτρα στήριξης των αγροτών. Τρανό παράδειγμα σε όλα αυτά είναι η τιμή της σταφίδας. Τη σταφίδα μας την παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν.

Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Τα αιτήματά τους

Τα αιτήματά τους εστιάζονται στα εξής:

Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κ.τ.λ.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

Αύξηση του καλλιεργητικού κόστους σε 4 μέτωπα:
Ρεύμα, πετρέλαιο, λίπασμα, σπόρια είναι τα μέτωπα που παρατηρούνται αυξήσεις με αποτέλεσμα το καλλιεργητικό κόστος να έχει φθάσει στα ύψη και να είναι ένας ακόμα λόγος που έχει φέρει σε δυσχερή οικονομική θέση τους αγρότες

«Για πρώτη φορά φέτος δουλέψαμε τα αγροτικά μας μηχανήματα με 1,5 ευρώ πετρέλαιο, ενώ πέρσι έφτασε η τιμή μέχρι το 1,15 ευρώ. Ενώ και στα αγροεφόδια διαπιστώσαμε αύξηση από την αρχή της νέας σεζόν», λένε αγρότες της Ηλείας που αύριο θα ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους της Πελοποννήσου για να φωνάξουν πως δεν μπορούν να ζήσουν.

«Tα λιπάσματα έχουν πάρει αύξηση 100% δηλαδή κοντά στα 40€ τα 40 κιλά. Στους σπόρους η αύξηση είναι 40%. Σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, θα υπάρξει εγκατάλειψη της αγροτικής γης, που σημαίνει ανεργία και πείνα, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά για όλο τον κόσμο», λένε οι άνθρωποι που ζουν από την αξιοποίηση της γης.

Το κόστος του ρεύματος είναι ένα άλλο αγκάθι που έχει φανεί από τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Πρώτα με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις αρχές Αυγούστου κι έπειτα με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, λόγω της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους.

Η αύξηση του μεταφορικού κόστους, δυστυχώς, ενδέχεται να επηρεάσει και τα ζιζανιοκτόνα, από τα οποία θα έχει ανάγκη η Ευρώπη τον Μάρτιο και μετά. Και το 90% των ζιζανιοκτόνων προέρχονται από την Κίνα.

Τα λιπάσματα αυξήθηκαν 60%, οι πρώτες ύλες 30%, τα φάρμακα 30-60% σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο.

Σχόλια

Exit mobile version