home design 800x400

home design 1170Χ320

Ποια είναι η Πελοποννήσια ευρωβουλευτής της Γαλλίας που βραβεύτηκε στο Παρίσι

Η γιατρός και πρόεδρος του COVAX Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τιμήθηκε ως «Γυναίκα Πολιτικής Επιρροής» για το 2021.
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (1)

Η Ευρωβουλευτής της Γαλλίας και πρόεδρος του COVAX Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με τη συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων, βραβεύθηκε από το FAMMESLNFLUECE POLITIQE, ως «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» για το 2021, σε τελετή που έγινε στο Παρίσι.

Μετά την βράβευσή της η Ευρωβουλευτής με καταγωγή, μεταξύ άλλων, και από τη Γορτυνία Αρκαδίας δήλωσε τα εξής:

«Είναι τιμή και περηφάνεια για το βραβείο που έλαβα. Το μήνυμά μου προς όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες. Πρέπει να πιστεύετε στον εαυτό σας, να δουλέψετε σκληρά και να μην αφήσετε ποτέ τα όνειρά σας να χαθούν. Η κοινωνία μας χρειάζεται τις ικανότητες και τις δεσμεύσεις μας, για ένα καλύτεροι κόσμο».

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (3)
Φώτο: fb (Χρήστος Ζαχαρόπουλος)
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Φώτο: fb (Χρήστος Ζαχαρόπουλος)
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (2)
Φώτο: fb (Χρήστος Ζαχαρόπουλος)

Γεννημένη στη Σπάρτη, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι, σύμφωνα με δήλωσή της, πρώτα και κύρια γιατρός. Κι αυτό, παρότι από τις τελευταίες ευρωεκλογές αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στις τάξεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η 45χρονη χειρουργός γυναικολόγος ολοκλήρωσε μέρος των σπουδών της στη Ρώμη, ασκεί τα καθήκοντά της ως γιατρός σε νοσοκομείο του Παρισιού και διατηρεί την έδρα της ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, αποτελώντας έτσι την προσωποποίηση της ενωμένης Ευρώπης.

Η κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία, δηλώνει άλλωστε «βαθύτατα Ευρωπαία».

Η Ελληνίδα επιστήμονας και εκλεγμένη στην Ευρώπη έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα της Γαλλίας, θορυβημένη από την εφιαλτική εικόνα που έφτανε σε όλο τον κόσμο από τη βόρεια Ιταλία τον Μάρτιο του 2020, φόρεσε και πάλι τη λευκή ποδιά και δήλωσε το «παρών» στην πρώτη γραμμή της ιατρική μάχης.

«Δεν δίστασα λεπτό. Για εμένα ήταν το απολύτως φυσικό. Αφού δίνουμε τον όρκο του Ιπποκράτη, αποτελούμε μέλη μιας μεγάλης οικογένειας. Είμαστε γιατροί για μια ζωή» έλεγε τότε.

Έκτοτε, μεταξύ του βεβαρημένου προγράμματός της στην Ευρωβουλή και της προσωπικής της ζωής, πλάι στον επίσης γιατρό σύζυγό της, εργαζόταν στην πρώτη υποδοχή ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σαν Μαντέ της Γαλλίας.

Πριν ακόμη ασχοληθεί με την ευρωβουλή, η Χρυσούλα είχε επισκεφτεί δεκάδες φορές την Αφρική και είχε γίνει κοινωνός της ανάγκης για αλληλεγγύη προς τις φτωχότερες χώρες της Μαύρης Ηπείρου, ειδικά σε ό, τι αφορά στην υγεία και την πρόληψη.

Ένθερμη υποστηρικτής και συμπρόεδρος του προγράμματος COVAX, η Ελληνίδα γιατρός μάχεται για την παράδοση δόσεων του εμβολίου σε χώρες που το έχουν ανάγκη. Σε πρόσφατη τοποθέτησή της, δήλωσε πως με τη δέσμευση της ΕΕ για παράδοση 250 εκατομμυρίων δόσεων μέσω COVAX, αποδεικνύεται η «εμβολιαστική αλληλεγγύη».

Η Ζαχαροπούλου έχει στηλιτεύσει άλλωστε την πολιτική άλλων χωρών, όπως η Κίνα, που δεν έχουν συνεισφέρει όσο θα όφειλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, αντέκρουσε τις φωνές που έβλεπαν με διστακτικότητα την δωρεά εμβολίων από την ΕΕ, λέγοντας πως αν αφήσουμε τις χώρες της Αφρικής στο έλεος της πανδημίας, τότε κινδυνεύουμε να «εκθρέψουμε» νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis