home design 800x400

home design 1170Χ320

Πουλάς: Να παραμείνει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

Ο Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε αναφορά στη Βουλή.
Ανδρέας Πουλάς βουλή

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με την οποία ζητά τη διατήρηση του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση ενόψει της νέας ΚΑΠ 2021-2027.

Ο βουλευτής Αργολίδας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αργολίδας που με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό ζητά να μην προβεί στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

To κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, σας επισυνάπτω έγγραφο του Επιμελητηρίου Αργολίδας με το οποίο ζητά να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η εν λόγω επιστολή εστάλη κατόπιν πληροφοριών ότι πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να προτείνει στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο Αργολίδας -στην επιστολή του- η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μίας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Το έγγραφο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Κύριε Υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα ΚΑΠ 2021 -2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως :

Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.

Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.

Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.

Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β΄ και γ΄ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριαςπαραγωγής.
Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.

Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Κύριε Υπουργέ, η χώρα μας έρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, από μια διετή κρίση λόγω πανδημίας και τώρα δοκιμάζεται από ένα κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι πολιτικές που ζητάμε από εσάς είναι πολιτικές που να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και τον Έλληνα αγρότη.

Για το λόγο αυτό ζητάμε, να επανεξετάσετε το θέμα και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis