Σύμφωνα έρευνα των δημοσιογράφων Thomas Pösl και Anna Klein για το BR24 της Βαυαρίας, μέτρα όπως η απαγόρευση επαφής και το lockdown δεν τα γνώρισε τώρα για πρώτη φορά το Άουγκσμπουργκ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια ματιά στο αρχείο της πόλης το αποκαλύπτει. Εκεί, μεταξύ άλλων, αρχειοθετείται η νομοθετική διάταξη για την πανώλη του 1592. Δείχνει παραλληλισμούς μεταξύ του τώρα και του τότε.
Διατάξεις: πανούκλα και κορώνα στο Άουγκσμπουργκ
Η μία επιδημία ήταν στον Μεσαίωνα, η άλλη μαίνεται επί του παρόντος: τα αρχεία της πόλης τεκμηριώνουν πώς το Άουγκσμπουργκ αντιμετώπισε την πανώλη το 1592. Οι κανονισμοί είναι εκπληκτικά παρόμοιοι με τους σημερινούς κανόνες του κορωνοϊού.
Κανόνες προστασίας από λοιμώξεις του παρελθόντος
“Παράξενα, τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανώλης δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τους κανονισμούς που μας επιβάλλονται σήμερα”, δήλωσε η αρχειοφύλακας της πόλης Αντρέα Βάλσερ. Σύμφωνα με την Βάλσερ, η ιατρική αιτία της πανώλης δεν ήταν γνωστή με τη μορφή που γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό σήμερα. Ωστόσο, έχει αναγνωριστεί ότι οι περιορισμοί επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν.
Η απαγόρευση επαφής ήταν καλή ιδέα ήδη από το 1592
«Η διαταγή της πανούκλας έχει ένα πλήθος μέτρων που δεν μας φαίνονται τόσο περίεργα: απαγόρευση χορού, απαγόρευση επαφής», λέει η αρχειονόμος της πόλης για το έγγραφο. “Καλεί τους πατέρες του σπιτιού να επιβάλουν περιορισμούς επαφής στους συγκατοίκους τους. Απαγορεύει να πηγαίνουν στην κοινότητα για να κάνουν επιχειρήσεις. Ρυθμίζει τους κανονισμούς υγιεινής για τις φιλικές προς το σώμα υπηρεσίες, δηλαδή για τους κουρείς”, όπως λέει η Βάλσερ.
Το νερό έπρεπε να προστατεύεται ειδικά
Εκείνη την εποχή, οι ηγέτες της πόλης έδιναν ιδιαίτερη προσοχή και στο σύστημα ύδρευσης με τα πολλά σιντριβάνια, τα οποία έπρεπε να διατηρηθούν καθαρά, σύμφωνα με την αρχειοφύλακα της πόλης. “Επειδή συχνά υποτίθεται ότι οι επιδημίες εξαπλώνονται μέσω του μολυσμένου νερού και των σάπιων μυρωδιών. Και γι’ αυτό ήταν απαραίτητο, ειδικά στην πόλη του Άουγκσμπουργκ με το πρώιμο σύστημα ύδρευσης, τα πηγάδια να διατηρούνται καθαρά.
Οι διατάξεις πανώλης έπρεπε να εκτυπωθούν πολλές φορές
Η παραγγελία της πανούκλας στο αρχείο της πόλης είναι ακόμα σε καλή κατάσταση γιατί τυπώθηκε σε κουρελόχαρτο, δηλαδή σε χαρτί που δεν είναι φτιαγμένο από ξύλου αλλά από υφάσματα. Σύμφωνα με την Αντρέα Βάλσερ, αυτή η εντολή πανώλης δεν είναι ένα σπάνιο έγγραφο. Αυτά ήταν ευρέως διαδεδομένα και επανεκδόθηκαν και επαναλαμβάνονταν για κάθε κύμα της πανώλης. “Κάτι που υποδηλώνει επίσης, ότι όλα όσα έπρεπε δεν εφαρμόστηκαν, όπως είχαν φανταστεί οι αρχές” είπε η Βάλσερ και συνέχισε, “ενώ μελετούσα η ίδια το σύνταγμα πανώλης, έμεινα έκπληκτη με το πόσο μαζικοί είναι οι παραλληλισμοί στο παρόν μας”.