Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απαντά στην Ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, σχετικά με το θέμα της προστασίας των πηγών της Λέρνης. Η ερώτηση είχε να κάνει με την βιωσιμότητα των πηγών της Λέρνης και τις κινήσεις που θα κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να τις προστατεύσει. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απάντηση που εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ενδιαφερόμενος δήμος αιτείται κάθε φορά συνδρομή από το υπουργείο, αλλά αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει συμβεί, καταλήγει η απάντηση.
H απάντηση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών δια της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων εκπονεί μελέτες και κατασκευάζει έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικού επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων περιφερειακών Φορέων.
Το Υπουργείο μας παρέχει συνδρομή στους Δήμους μετά από αίτημά τους, με χρηματοδότηση έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εφόσον οι διατιθέμενες πιστώσεις για τα αντίστοιχα αιτήματα το επιτρέπουν.
Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της Υπηρεσίας μας για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την κατασκευή έργων ή την εκπόνηση μελετών.
Μέχρι σήμερα το Υπουργείο μας δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα σχετικά με την προστασία των πηγών της Λέρνης στην Αργολίδα.
Η ερώτηση σχετικά με την βιωσιμότητα των πηγών της Λέρνης
Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτων Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα αναφέρει:
Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, και σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Δ.Ε.Υ.Α.Ν.», αναφορικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και κατ’ επέκταση την αποφυγή της χρήσης του προς πόση, πληροφορηθήκαμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Αργολίδας υδροδοτείται από τις πηγές της Λέρνης στην Αργολίδα.
Η βιωσιμότητα όμως των πηγών απειλείται, καθώς, δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια διαχείρισης του 2013 και του 2016, σύμφωνα με τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν τα δίκτυα ύδρευσης, θα γινόταν καθορισμός ζωνών προστασίας των υδροληπτικών έργων επιφανειακών υδάτων και σύνταξη Σχεδίων Ασφάλειας Νερού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης του 2016, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πηγών της περιοχής της Λέρνης στην Αργολίδα, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών;