home design 800Χ400

Δασική αστυνομία ζητούν στη Γορτυνία

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Κούλης αναφέρθηκε στις καταστροφικές περιοχές που έπληξαν το καλοκαίρι την περιοχή.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Δασική αστυνομία ζητούν στη Γορτυνία

Στο forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με θέμα «Ο Δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας», συμμετείχε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε ο «Δεκάλογος», εναλλακτικά οι 10 προτάσεις του ΣΠΑΥ, για την προστασία των δασών και τη διαχείριση των κρίσεων που προκύπτουν, ιδιαίτερα κατά την εκδήλωση πυρκαγιών τους θερινούς μήνες.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης ανέφερε: «Ο δήμος μας δοκιμάστηκε σκληρά τον περασμένο Αύγουστο λόγω των πυρκαγιών. Βρεθήκαμε πολλές φορές σε απόγνωση. Το κόστος μεγάλο και οι απώλειες σημαντικές. Ο «Δεκάλογος» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του forum, είναι πολύ σημαντικός. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα του συντονισμού, γιατί ήταν τραγικό αυτό που ζήσαμε με τον συντονισμό και χρειάζεται οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Θεωρώ επίσης σημαντικό να ιδρυθεί δασική αστυνομία».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχουν οι δήμοι πάνω στη διαχείριση των κρίσεων, στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία των δασών και παρουσίασε τον «Δεκάλογο» των δράσεων και προτάσεων.

Οι δέκα προτάσεις συνοπτικά:

  • Εθελοντισμός: Οργάνωση και ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αλλαγή νομοθετικού περιεχομένου διαχείρισης των δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη μάχη της πρόληψης.
  • Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον προϋπολογισμό των δήμων και συμμετοχή των Συνδέσμων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Οργάνωση πρόληψης τοπικής αυτοδιοίκησης με αποφασιστική αρμοδιότητα.
  • Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 δήμους της χώρας.
  • Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για επόπτευση δασών.
  • Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την πρώτη κυψέλη και έλεγχος της βόσκησης.
  • Εθνικό Μητρώο ώριμων δασικών μελετών.
  • Νέοι μέθοδοι αποκατάστασης δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών.
  • Δημιουργία Συνδέσμων δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους.

Παρόντες στο forum, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Παρόντες επίσης ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης, Παιανίας, Κορωπίου, Βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου.

Σχόλια

Exit mobile version