home design 800Χ400

Γιάννης Γκιόλας: «με ρυθμούς χελώνας προχωρούν τα έργα του Αναβάλου στην Αργολίδα»

Προβλέπει αύξηση των δαπανών διαχείρισης, του ρεύματος και των κερδών των επιχειρηματιών εις βάρος των παραγωγών

Σε ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, επισημαίνονται η καθυστέρηση έναρξης των έργων μεταφοράς του Αναβάλου στην Ερμιονίδα και η καθυστέρηση ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς νερού στην περιοχή Κουτσοποδίου, Φιχτίων, Μοναστηρακίου, Μυκηνών.

Το κείμενο της ερώτησης:

 ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των έργων α) μεταφοράς του Αναβάλου στην Ερμιονίδα και β)του Υποέργου 6 επέκτασης του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Κουτσοποδίου, Φιχτίων κλπ, ενώ εξαγγέλλεται από την Κυβέρνηση μεγάλο Πρόγραμμα άλλων αρδευτικών έργων στη χώρα, το «Υδωρ 2.0» με ΣΔΙΤ.

«Την περασμένη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προέβη στην εξαγγελία και παρουσίαση ενός μεγάλου Προγράμματος αρδευτικών έργων με την ονομασία «Ύδωρ 2.0», το οποίο θα εκτελεσθεί μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 21 συνολικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων γνωστοποιήθηκαν μόνο τα οκτώ(8).

Με ρυθμό χελώνας όμως στο Νομό Αργολίδας εκτελούνται τα σπουδαία και πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα: α. Το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο δήμο Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας, που έχει ενταχθεί στη δράση 4.3.1. του ΠΑΑ (2014-2020) και β. Το «Υποέργο 6» μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού στην περιοχή Κουτσοποδίου, Φιχτύων, Μυκηνών  και Μοναστηρακίου στην περιοχή του Δήμου Άργους.

Τα ως άνω έργα αν και δεν έχουν ανασταλεί, εν τούτοις η εκτέλεση και ολοκλήρωσή τους χρονίζει ή και καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη ανησυχία στους αγρότες των περιοχών αυτών.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της μεταφοράς αρδευτικού νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα ήταν ένα εκ των περιεχομένων στον κατάλογο των 25 έργων που περιέχονταν στην υπ’ αριθ. Πρωτ. 4709/2-7-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης κοινοτικών πόρων, του ΥΠΑΑΤ και μάλιστα με συνολικό προϋπολογισμό 68,350 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προδίδει την αξία και τη σπουδαιότητα του έργου αυτού για την άνυδρη και ξηροθερμική περιοχή της Ερμιονίδας.

 Επιπροσθέτως μεγάλης και ουσιώδους σημασίας αποτελεί και η εξέλιξη ετέρου έργου, αφού η συντέλεσή του θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης και σε μία από τις λίγες περιοχές του Αργολικού κάμπου όπου δεν έχει μεταφερθεί ακόμη νερό του Αναβάλου, με εξ ίσου αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες της περιοχής που το έχουν μεγάλη ανάγκη και αναφέρομαι στο Υποέργο 6 επέκτασης του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Κουτσοποδίου, Φιχτίων κλπ.

Επειδή οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων αυτών προβληματίζουν ιδιαίτερα και προκαλούν μεγάλη  δυσαρέσκεια τους αγρότες των εν λόγω περιοχών.

Επειδή η εξαγγελία του Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» που προβλέπεται μετά βεβαιότητας ότι θα επιφέρει μεγάλη αύξηση στο κόστος του αρδευτικού νερού για τους αγρότες, προκαλεί δικαιολογημένα ερωτήματα και δυσπιστία στους αγρότες της Αργολίδας , που βλέπουν να καθυστερούν υπέρμετρα τα εν εξελίξει έργα μεταφοράς του νερού του Αναβάλου στις περιοχές τους.

Επειδή το κόστος του αρδευτικού νερού για τους αγρότες όλης της Αργολίδας είναι ήδη επιβαρυμένο και συνεχώς διογκώνεται λόγω των μεγάλων αυξήσεων της ΔΕΗ, αδυνατούν δε και αρνούνται κατηγορηματικά να αποδεχτούν τυχόν ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, καθώς στην τιμολόγηση της χρήσης θα ενσωματωθούν οι αποσβέσεις και τα κέρδη των ιδιωτών επενδυτών.

                                Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.            Γιατί καθυστερεί η εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς του Αναβάλου στις δύο περιοχές της Αργολίδας που μνημονεύονται;

2.            Υπάρχει σκέψη ή πρόβλεψη για ιδιωτικοποίηση της άρδευσης στις περιοχές αυτές αλλά και σε όλη την Περιφέρεια της Αργολίδας που αρδεύεται από τις πηγές του                Αναβάλου;

3.            Ποιο το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, συνέχισης και ολοκλήρωσης των δύο ανωτέρω έργων;»

Σχόλια

Exit mobile version