Μετά τους αρνητές του κορωνοϊού μάς βρήκαν και οι αρνητές της απογραφής που έχουν ξεσηκώσει τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες να μην απογραφούν! Το θέμα θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τραγικό σε μια χώρα που ταλανίζεται από χιλιάδες κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα η έννοια της άρνησης να αποκτά τέτοιες διαστάσεις ακόμα και για θέματα απαραίτητα για τη λειτουργία του Κράτους, όπως είναι η απογραφή.
Από την άλλη οι άνθρωποι που καλούνται να την φέρουν εις πέρας την απογραφή, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την δουλειά τους αφού εκτός από τους αρνητές υπάρχουν οι αγενείς και όσοι φοβούνται να ανοίξουν.
Και να σκεφτεί πως πριν περάσουν οι απογραφείς από την κάθε πολυκατοικία, τις προηγούμενες μέρες κολλάνε ένα χαρτί στην είσοδο που ενημερώνει για την προσέλευσή τους.
Και πάλι όμως, η απογραφή σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μετ’ εμποδίων. Αν και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων, στα social media υπάρχουν αναρτήσεις ανθρώπων που δουλεύουν για λογαριασμό της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρουν περιπτώσεις που τους βρίζουν.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτοί… Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία, η οποία όμως είναι δικαιολογημένοι. Είναι αυτοί που φοβούνται. Όχι μην τυχόν τους κάνουν το εμβόλιο, όπως αναφέρει μία… ψεκασμένη θεωρία που κυκλοφορεί, αλλά μην τους κλέψουν. Βλέπετε τα περιστατικά με ανθρώπους που κάνουν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ για να πείσουν ηλικιωμένους κυρίως να τους ανοίξουν την πόρτα, είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον, με αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται.
Σε αυτό όμως υπάρχει λύση, καθώς ο σχετικός φάκελος για να γίνει ηλεκτρονικά η απογραφή μπορεί να παραδοθεί κάτω από την πόρτα και οι όποιες πληροφορίες μπορούν να δοθούν πίσω από κλειστή πόρτα. Αρκεί να υπάρχει διάθεση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.
Πως γίνεται η απογραφή
Η διαδικασία που ακολουθείται για την απογραφή του πληθυσμού είναι η εξής…
- -Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
- -Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
- Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
- Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.