Το ΕΣΥ εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο Δεκέμβριο. Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που υπάρχουν (Τρίτη 9 Νοεμβρίου), στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 163 άτομα (τα 12 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Άργους 11 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 14, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 38, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 37 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 13 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 50 (τα 6 στη ΜΕΘ).
Τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους παρότι δεν έχουν γεμίσει τις κλίνες covid παρόλα αυτά αρχίζουν να νοιώθουν την πίεση, αφού είναι αυξημένα και τα υπόλοιπα περιστατικά, κάτι που προς το παρόν αντιμετωπίζεται με την μεταφορά κλινών από τη μία κλινική στην άλλη. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Ναυπλίου έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί κλίνες από την παθολογική στην χειρουργική κλινική.
Την ίδια μέρα ανοδική πορεία συνέχιζαν να εμφανίζουν τα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς καταγράφηκαν 326, ενώ την ανιούσα έχει πάρει και ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας, 12 από τις οποίες είναι στις ΜΕΘ.
Παρόλα αυτά ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επιμένει ότι η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.
Το ΕΣΥ πάντως εμφανίζει ουσιαστικά σημάδια κατάρρευσης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο Δεκέμβριο.
Παράλληλα τα πρόστιμα σε εργαζόμενους και πελάτες που δεν φορούν μάσκα πέφτουν βροχή, ενώ η εστίαση «βράζει», με εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ να αντιδρούν για τα νέα μέτρα και να ζητούν την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. Την ίδια ώρα διαφαίνεται να έρχονται νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
«Όλα ανοιχτά» για τους ανεμβολίαστους
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης (10/11). Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων, σημειώνοντας ότι αυτά έχουν οδηγήσει και στην αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει στο αν οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά. «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Σιγκαπούρης να μην καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πιστεύει ότι το κράτος οφείλει να προσφέρει νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασθενή. Πρόσθεσε ότι ο κορονοϊός έχει θέσει ορισμένα ηθικά διλήμματα που η Σιγκαπούρη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο, καθώς «έχουμε για πρώτη φορά ανθρώπους που οι ίδιοι επιλέγουν να ασθενήσουν, δεν τους ασθενεί ο ιός μόνος του, είναι σαν να το επιδιώκουν».
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το 4ο κύμα κορωνοϊού ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στα όριά του, με την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να είναι απελπιστική, καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι γεμάτες, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μέχρι να βρεθεί μια θέση στην εντατική. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι και και πέρυσι τον Νοέμβριο η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, καθώς δεν είχε ανταποκριθεί επαρκής αριθμός στην έκκληση για συνδρομή στο ΕΣΥ με τον τότε υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια να προχωρά στην επιστράτευση 206 γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία.