home design 800Χ400

Αγορά: Θα είναι σαν lockdown, αλλά δεν θα είναι lockdown

Μεγάλες αντιδράσεις από το λιανεμπόριο και την εστίαση μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Σε ασφυξία οδηγείται για ακόμα μια φορά η εγχώρια λιανική, ενώ υπό τον φόβο νέου «κύματος» λουκέτων βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης, καθώς τα νέα μέτρα που προωθούνται για την ανακοπή της εξάπλωσης των κρουσμάτων Covid-19 δημιουργούν συνθήκες άτυπου lockdown στην αγορά.

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύσει τα μέτρα, οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις από το σύνολο του εμπορικού κόσμου είναι έντονες, με την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου να συγκλίνει πως πρόκειται για «επιπόλαιες, βιαστικές και ανεφάρμοστες αποφάσεις», που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τον υγειονομικό σκοπό τους, αλλά λειτουργούν και ως τροχοπέδη στην εμπορική ανάπτυξη.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στη «Ν», πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στην κατανάλωση μετά τις αναστολές εργασίας εργαζομένων και κυρίως μετά το τσουνάμι ακρίβειας λόγω ενεργειακής κρίσης, αλλά και κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία Covid-19 και καλούν την κυβέρνηση να αναιρέσει άμεσα τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλη διάκριση εις βάρος τους.

Τα παράπονα της λιανικής

Για αθέμιτο ανταγωνισμό με τα σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο εκπρόσωποι της μικρής-παραδοσιακής λιανικής, που επισημαίνουν ότι «πέρα όλων των δυσκολιών που προκαλεί η διαδικασία ελέγχων, ένα βασικό ζήτημα είναι η αύξηση του χρόνου αναμονής για να μπει κάποιος στα καταστήματα και οι ουρές που θα σχηματιστούν, γεγονός που θα αποτρέψει τους καταναλωτές και θα τους στρέψει στις μεγάλες σάλες του οργανωμένου λιανεμπορίου».  Αντίστοιχα, εκπρόσωποι από τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, μιλώντας στη «Ν», επισημαίνουν ότι «η συγκυρία μέσα στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και εν όψει της Black Friday αλλά και της εορταστικής σεζόν δεν είναι ιδανική ώστε τα καταστήματα να προχωρούν σε face control των καταναλωτών.

Με τις ανατιμήσεις να έχουν ήδη πλήξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, οι εκτιμήσεις για τον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης έκαναν λόγο για περιορισμένη κινητικότητα φέτος. Τα νέα μέτρα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και οι μεγάλες αλυσίδες ωστόσο δεν μένουν αλώβητες, καθώς η μέση διάρκεια αναμονής θα είναι μεγάλη, παράγοντας ιδιαίτερα ανασταλτικός για την κατανάλωση. Η διέξοδος στις online αγορές δεν είναι πανάκεια για τον κλάδο».

Τα μηνύματα από την πλευρά των εμπόρων είναι δυσοίωνα και μιλούν για πτώση τζίρου που μπορεί να ξεπεράσει το 30%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο τόσο για τις οργανωμένες αλυσίδες όσο και κυρίως για τους μικρομεσαίους. Οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν πως η πτώση σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε σημειωθεί πέρυσι με τα click away, click inside και lockdown.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της αγοράς σχετικά με την κίνηση κατά το προηγούμενο δίμηνο, ειδικά στην κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, στελέχη από τις προμηθεύτριες εταιρείες τονίζουν στη «Ν» πως συγκριτικά με πέρυσι ο Σεπτέμβριος κινήθηκε στο +9,5%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο Οκτώβριος. Ο Νοέμβριος παρά το γεγονός πως ξεκίνησε με εκπτώσεις δεν πρόλαβε να δείξει την τάση του, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις που προέκυψαν δυναμίτισαν την όποια προσπάθεια ομαλής και θετικής πορείας της αγοράς εν όψει και των εορτών.

Λουκέτα βλέπει η εστίαση

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, οι επιχειρηματίες εκφράζουν αγανάκτηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «για ακόμα μια φορά καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρακτικά μη εφαρμόσιμη συνθήκη. Η “διασταύρωση” στοιχείων δεν αποτελεί μέρος της δικής μας δραστηριότητας». Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για «άτυπο lockdown», εκτιμώντας ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους με άδεια μαγαζιά θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα για πολλές επιχειρήσεις που έδωσαν μάχη να επιβιώσουν στα προηγούμενα lockdowns.

«Εάν μέσα στο κόστος ενός καφέ/ποτού πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 10 ευρώ που είναι το κόστος για τα rapid test, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτόματα οι ανεμβολίαστοι θα κόψουν τις εξόδους. Δεν μπορεί μια έξοδος να ξεκινά με καπέλο 10 ευρώ και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία όπου ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει πληγεί από το κύμα ανατιμήσεων. Η επιλογή για κατανάλωση στο σπίτι θα συμπαρασύρει και μερίδα εμβολιασμένων που θα ακολουθήσουν την παρέα και τους οικείους τους. Με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης να βρίσκονται ήδη στο “κόκκινο” μια τέτοια εξέλιξη θα εκτοξεύσει τα λουκέτα στην αγορά. Εάν για εφέτος οι υπολογισμοί θέλουν 2.000 λουκέτα στον κλάδο, με ασθενική κίνηση στο τελευταίο δίμηνο ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί».

Σχόλια

Exit mobile version