Αν και περίμεναν να επιδοτηθεί η δόση του δανείου τους, ως δικαιούχοι του Γέφυρα 1, η κρατική συνεισφορά δεν ήρθε ποτέ, αν και έχει αποφασιστεί η επέκταση του προγράμματος για ακόμη 3 μήνες.
Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενώ θα έπρεπε το κράτος να τους καλύψει μέρος της δόσης του δανείου τους, έλαβαν μήνυμα από την τράπεζά τους που τους έλεγε να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό της δόσης τους. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων;
Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης της δόσης για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1») έχουν λάβει μήνυμα από την τράπεζά τους ότι για τον Οκτώβριο θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους, καθώς δεν δικαιούνται επιδότηση.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για 3 μήνες έως και το τέλος του έτους.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν την επιδότηση
Εκείνο που θα πρέπει να ξέρει η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων είναι ότι πρώτον, η επιδότηση δεν θα χαθεί και απλά θα μετατεθεί για έναν μήνα μετά και θα ισχύσει για 3 μήνες όπως έχει καθοριστεί και δεύτερον, πως επί του παρόντος θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα την οδηγία των τραπεζών και να εξοφλήσει ολόκληρη τη δόση μηνός Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει εκτός επιδότησης.
Τι έχει συμβεί λοιπόν και φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη, δηλαδή κάποιοι δικαιούχοι της 3μηνης παράτασης να μην δουν τα χρήματα της κρατικής συνεισφοράς στον τραπεζικό τους λογαριασμό;
Η σχετική απόφαση της 3μηνης παράτασης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα μέσα Οκτωβρίου (ΦΕΚ Α΄/190/13.10.2021), με αποτέλεσμα αρκετοί από τους 73.704 δικαιούχους των οποίων η 9μηνη επιδότηση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο να καλούνται πλέον να καταβάλουν κανονικά το σύνολο της μηνιαίας δόσης του Οκτωβρίου.
Ποιος ο λόγος που δεν μπήκε η επιδότηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς
Αυτό παρατηρείται σε όσους η δόση έπρεπε να πληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή πριν από την 13η Οκτωβρίου.
Στην περίπτωση αυτή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά στην πληρωμή της δόσης του δανείου τους και το ποσό της επιδότησης θα «φανεί» τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Νοέμβριο.
Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους θα διαρκέσει τρεις μήνες, δηλαδή έως και τον Ιανουάριο 2022.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της επιδότησης είναι μικρότερο και διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, «κόκκινο» ή έχει καταγγελθεί.
Σε όσους δικαιούχους η επιδότηση έληγε τον Σεπτέμβριο, η δόση του δανείου συνεχίζει να επιδοτείται για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.
Για τους δικαιούχους που δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη διάρκεια, θα συνεχίσουν να καταβάλουν μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες, μετά το πέρας του 9μηνου.
Οι δανειολήπτες που ήδη είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα για να συνεχιστεί η επιδότηση. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό για τη μηνιαία δόση, η οποία κυμαίνεται από 60% έως 80% της μηνιαίας υποχρέωσής τους.
Τι αλλάζει για το 3μηνο της επέκτασης της επιδότησης
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για το διάστημα της 3μηνης επέκτασης, η επιδότηση από το κράτος για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» είναι μικρότερη: Διαμορφώνεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους.
Σε όσους τα δάνεια είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης, ενώ όσων τα δάνεια είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, το ύψος της επιδότησης περιορίζεται στο 20%.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.
Προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι δικαιούχοι, καθώς ένας δανειολήπτης που έχει λάβει επιδότηση θεωρείται ληξιπρόθεσμος με 2 μήνες καθυστέρησης και όχι σε 90 ημέρες που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Πηγή: Βαγγέλης Δουράκης/enikonomia.gr