Ακόμη περισσότερο αναμένεται να επιβαρυνθεί ο «λογαριασμός» που ήδη πληρώνει ο κλάδος της εστίασης από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων που όπως φαίνεται θα είναι ο επικήδειος γαι την εστίαση τους χειμερινούς μήνες, καθώς ακόμα και μετά από τόσους μήνες ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πειστεί να κάνει το εμβόλιο, και δεν φαίνεται πως έχει σκοπό να το κάνει.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακαλά αυτούς που το έκαναν να σπεύσουν για την τρίτη αναμνηστική δόση και παράλληλα προχωρά σε τιμωρητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που αναμένεται με μαθηματική ακρίβεια να οδηγήσουν σε νέα λουκέτα.
Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο
Ήδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιώργου Καββαθά, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, τα «λουκέτα» υπολογίζονται σε περίπου 2.000 σε όλη την Ελλάδα με αυξητική τάση, καθώς ολοκληρώνεται πλέον και η τουριστική περίοδος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού τα «λουκέτα» πανελλαδικώς στον κλάδο υπολογίζονταν σε περίπου 1.000 με πρόβλεψη, βεβαίως, για αύξησή τους από το φθινόπωρο και μετά. Βέβαια το Ναύπλιο και γενικά η Αργολίδα, δεν γλίτωσε από τη λαίλαπα, η οποία εκτός από συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν, κλειστά ή χρεωμένα μαγαζιά που μετά βίας επιβιώνουν, άφησε πίσω της και συντρίμμια σε κεντρικά σημεία της Αργολικής πρωτεύουσας.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα «λουκέτα» δεν καταγράφονται σε μικρές αγορές ή σε δρόμους με λιγοστή κίνηση, αλλά ακόμη και σε περιοχές με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα και αφορούν επιχειρήσεις σε κεντρικούς δρόμους και τουριστικές πόλεις.
Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, τονίζουν ιδιοκτήτες εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης, και ίσως δεν έχουν άδικο.
Σε ό,τι αφορά την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων στον κλάδο της εστίασης, λόγω της ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και της στασιμότητας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα όσο κυρίως να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα και δη ο αποτελεσματικός έλεγχος των πιστοποιητικών. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ χαμηλό στον κλάδο, κάτω του 1% (σ.σ. αφορά τις παραβάσεις του νόμου που εντοπίζονται στο σύνολο των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους), προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην περιφέρεια, όπου λόγω των πιο στενών κοινωνικών σχέσεων οι έλεγχοι από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι ελλιπείς έως και ανύπαρκτοι θα λέγαμε, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.
Οι ανατιμήσεις θα φέρουν αναπροσαρμογή προς τα πάνω στους τιμοκαταλόγους
Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η εστίαση, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανατιμήσεις. «Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που καταφτάνουν στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι αυξημένοι από 30% έως 170%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς. Επιχείρηση που πλήρωνε το δίμηνο 1.200 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα έλαβε τώρα λογαριασμό 1.900 ευρώ, υψηλότερο δηλαδή κατά περίπου 58%. Άλλη επιχείρηση έλαβε λογαριασμό που για την κατανάλωση είχε επιβαρυνθεί με 2.500 ευρώ και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ήταν άλλες 2.500 ευρώ.
Αν και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου ακόμη δεν έχει μετακυλισθεί το σύνολο του αυξημένου κόστους λειτουργίας στους τιμοκαταλόγους, αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά την κατανάλωση.
Οι ανατιμήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και τον προγραμματισμό κάποιων επιχειρήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών του κλάδου, όπως είναι για παράδειγμα οι εταιρείες catering. Οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν τώρα σε πελάτες τους προσφορές για εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το κόστος τότε, δεδομένης μάλιστα της ταχύτητας με την οποία αυξάνονται οι τιμές.