Η πόλη του Ναυπλίου δεν αποτελεί απλά ένα πέρασμα των απανταχού λάτρεων του Πολιτισμού, της Ιστορίας, της Αρχιτεκτονικής και της φυσικής ομορφιάς. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός μόνιμης πολυεπίπεδης αλληλεπίδρασης όσων ζουν και περνούν από αυτόν τον τόπο. Ο καταξιωμένος Βιεννέζος street artist με το ψευδώνυμο Ruin, έχοντας μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με την Αθήνα, όπου έχει δημιουργήσει αρκετές Τοιχογραφίες κι έχει πραγματοποιήσει τη ατομική έκθεση “Odysee’ στην Exit gallery, αποφάσισε να ξεναγήσει μια ομάδα Γερμανών graffiti artists στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. Το αυθόρμητο ταξίδι τους, η έμπνευση από τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του Ναυπλιώτικου πολιτισμού, φυσικά θα δημιουργούσε νέες εικαστικές ιδέες.
Ο Δήμος Ναυπλίου και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. με γρήγορα αντανακλαστικά, πάντα φιλική διάθεση κι ένα ένστικτο φιλικά προσκείμενο στις Τέχνες, προσέφερε στην ομάδα των 8 Ευρωπαίων καλλιτεχνών την πλάγια όψη του Κολυμβητηρίου, επί της οδού Οίακος, για να δημιουργήσουν ένα άρτιο έργο. Η κουρασμένη και ταλαιπωρημένη όψη του τοίχου απέκτησε μια νέα και φρέσκια εικόνα, όπου απλές καλλιτεχνικές χειρονομίες των καλλιτεχνών υποδεικνύουν ποια είναι τα στοιχεία που αφομοιώνει όποιος επισκέπτεται την πόλη μας. Μέσα σε ένα απέραντο μπλε φόντο, το οποίο φαντάζει ως μια φυσική συνέχεια του τεράστιου ουρανού που αγκαλιάζει τη χαμηλού συντελεστή δόμησης πόλη μας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μικρές συνθέσεις, σαν μικρά γλυπτά μνημεία που αφηγούνται μικρές ιστορίες ή μικρές ενδείξεις θαυμασμού.
Κυματοειδείς μορφές που αγναντεύουν την παραλία, ψάρια ανάμεσα σε ακατάληπτες μορφές που θυμίζουν ήρεμους ψαράδες και σηματισμούς διχτυών, σμιλευμένες μορφές μαρμάρινων γλυπτών, φουσκωτοί όγκοι σαν σύννεφα που ταξιδεύουν ανενόχλητα, σχήματα, γραμμές και χειρονομίες ενστικτωδώς εμπνευσμένες από τις καμπύλες τις τέμνουσες γραμμές κι όλα τα στοιχεία που αν ψάξεις θα τα βρεις κρυμμένα στα σοκάκια του Ναυπλίου, στον εμφανή σχεδιασμό της πόλης, στην αστική της ταυτότητα αιώνες τώρα.
To Graffiti είναι μια Τέχνη που έχει ως στόχο να συνομιλεί με το θεατή και την πόλη. Κρύβει ενδιαφέροντα στοιχεία και ιστορίες. Φέρνει την ανανέωση και ενώνει το παλιό με το νέο. Η οδός Οίακος φέρνει ένα νέο τοπόσημο με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, αλλά ντόπιο αέρα.
Ένα μικρό δώρο στην πόλη μια μέρα πριν την επίσημη Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο.
Οι δημιουργοί του Graffiti ανέφεραν:
Street artist : Ruin (Austria), Boaone (Germany), Base23 (Germany), Gusto (Germany), Welo89 (Germany), Verde (Germany), Instagram: @r_u_i_n, @boa_one, @base23art, @le_velo89, @zvenzven, @urbaine_renard
«We all rooted in the graffiti movement and painting for around two decades. Some of us are professional artists. Our styles vary from classic letter based graffiti through illustrative and figurative to total abstract work. Even though we came here for holidays, we find it exciting to use the chance to collaborate in this diverse group on an public surface in the city of Nafplio. It is nice for us to leave this present to a place where we had the chance to enjoy life with our friends. Our concept for the wall is based on the color choice that we will all use for our pieces. Beside that most of us will paint without any sketches, because its an spontaneous happening but also because some of us simply never use any and prefer the „in the moment“ creation much more». Anton
«Είμαστε όλοι ριζωμένοι στο κίνημα του γκράφιτι και ζωγραφίζουμε πάνω από 2 δεκαετίες. Μερικοί από εμάς είμαστε επαγγελματικοί καλλιτέχνες. Το στυλ μας διαφέρει από κλασικό σε γκράφιτι που έχει σαν βάση τα γράμματα μέχρι και επεξηγηματική εικονική και εντελώς αφηρημένη δουλειά. Αν και ήρθαμε για διακοπές, ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα να συνεργαστούμε με αυτήν την ποικίλη ομάδα σε μια δημόσια επιφάνεια της πόλης του Ναυπλίου. Είναι χαρά μας να αφήσουμε ένα δώρο σε ένα μέρος που είχαμε την δυνατότητα να απολαύσουμε τη ζωή με φίλους. Η ιδέα για τον τοίχο είναι η επιλογή της βάσης του χρώματος όπου όλοι μας θα χρησιμοποιήσουμε για τα έργα μας. Οι περισσότεροι από εμάς δημιουργούμε δίχως προετοιμασία σκίτσου γιατί είναι ένα αυθόρμητο γεγονός και επειδή μερικοί από εμάς απλά δεν χρησιμοποιούμε σκίτσο και προτιμούμε την δημιουργία της στιγμής περισσότερο. Με εκτίμηση». Αντον