home design 800Χ400

Το Ρόδι της Ερμιόνης, η γιορτή και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε

Η γιορτή για το εκλεκτό και Π.Ο.Π. προϊόν της Ερμιονίτικης «μάνας γης» αρχίζει!

Το Σαββατοκύριακο 29 με 31 Οκτώβρη, ντόπιοι και επισκέπτες, αναμένεται να προσέλθουν στο Λιμάνι της Ερμιόνης, για να απολαύσουν το κορυφαίο και με Διεθνή καταξίωση «Ρόδι Ερμιόνης», που με παράδοση και κόπο, καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια οι αγρότες της περιοχής.

Η καλλιέργεια της ροδιάς και τα μυστικά της, έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για εμάς, καθώς αυτά τα «μυστικά» περνάνε από γενιά σε γενιά και έτσι δεν χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Έχει δηλαδή, δημιουργηθεί μια ξεχωριστή παράδοση, η οποία αναδεικνύεται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μέσω αυτής της ετήσιας γιορτής.

Το Ρόδι, εκτός από τις ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητες, είναι και ένα προϊόν που για τον τόπο μας, έχει, (όπως προανέφερα), ξεχωριστή σημασία καθώς απέκτησε Προστατεύομενη Ονομασία Προέλευσης από τον αρμόδιο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η διάκριση, μόνο τυχαία δεν ήρθε.

Αυτή η διάκριση, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων του μόχθου που με αγάπη και μεράκι, ασχολούνται ακάματα με την πρωτογενή μας παραγωγή.

Αυτή η διάκριση, ήρθε με πολύ κόπο και με συνεργασία και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να επαναπαυόμαστε. Το Ρόδι της Ερμιόνης, το κορυφαίο αυτό προϊόν, αντιμετωπίζει σήμερα εκτός από προοπτικές και προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.

Η ουσία της πολιτικής, είναι να δίνει λύσεις και η ελάχιστη αναγνώριση που αρμόζει στους αγρότες της Ερμιόνης, που συνεχίζουν να μας χαρίζουν αυτό το κορυφαίας ποιότητας προϊόν, είναι εμείς οι αιρετοί, να ακούσουμε τα αιτήματα τους και να δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η καλλιέργεια της ροδιάς, να αποτελέσουν παρελθόν.

Με στοχευμένο σε περιεχόμενο σχέδιο, με πλάνο και με συνεργασία. Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες μου,

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για την καλλιέργεια της ροδιάς αλλά και της Ερμιονίδας, είναι αναμφίβολα το νερό.

Εδώ και δύο χρόνια που σας εκπροσωπώ στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Πελοποννήσου, εντός και εκτός Περιφερειακών Συμβουλίων, έχω κάνει δυναμικές παρεμβάσεις όσον αφορά το θέμα του νερού.

Έχω κάνει προτάσεις που αφορούν λύσεις εκτός της γνωστής, του Αναβάλου δηλαδή, που ακούμε εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δυστυχώς το παραμικρό. Μερικές από τις προτάσεις που έχω καταθέσει για να δοθεί άμεση λύση είναι:

· Η μεταφορά νερού με ειδικό πλοίο (δεξαμενόπλοιο ) από τις πηγές του Ανάβαλου.

· Η δυνατότητα δημιουργίας υποθαλάσσιου δικτύου από τον Ανάβαλο.

· Η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και η επαναξιολόγηση κατασκευής του φράγματος της Τζερτζελιάς.

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες μου,

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, εμείς οι αιρετοί, έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη αποστολή που πρέπει όμως να φέρουμε εις πέρας.

Την εξεύρεση δηλαδή μιας άμεσης και οριστικής λύσης, στο θέμα του νερού. Εις ότι με αφορά, είμαι πρόθυμος να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του μεγάλου όσον αφορά τον τόπο μας στόχου.

· Έτσι ώστε το Ρόδι της Ερμιόνης, να μπορέσει να εξαχθεί, καθώς οι αγρότες θα μπορούν με την επάρκεια του νερού, να αυξήσουν τις στρεμματικές τους καλλιέργειες και να ανανεώσουν το φυτικό τους κεφάλαιο.

· Έτσι ώστε ο κάμπος της Ερμιονίδας να μην ερημοποιηθεί.

· Έτσι ώστε, τα νέα παιδιά του τόπου μας, να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα να ασχοληθούν με την Πρωτογενή Παραγωγή.

· Έτσι ώστε να συνδέσουμε τα Τοπικά μας προϊόντα με τον τουρισμό μας που εξελίσσεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.

Αν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, δώσουμε, με τις κατάλληλες ενέργειες, ένα χρονοδιάγραμμα για την λύση αυτού του θέματος που αφορά το νερό, τότε το Ρόδι της Ερμιόνης αλλά και τα υπόλοιπα θα μπορέσει να γίνει «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο της Ερμιόνης αλλά και της Περιφέρειας μας.

Θέλω από πλευράς μου, να συγχαρώ όλους όσοι συνετέλεσαν και συντελούν ώστε η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός, κυρίως όμως να συγχαρώ τους αγρότες της περιοχής που με κόπο, αγάπη και μεράκι, συνεχίζουν την παράδοση και μας χαρίζουν αυτό το κορυφαίας σε ποιότητα προϊόν που διαφημίζει τον τόπο μας τόσο πανελλαδικά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην 10η γιορτή ροδιού.

Μια γιορτή, που μας θυμίζει την αξία της ευλογημένης γης μας.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Ο μόνος κατάλληλος τρόπος συλλογής υδάτων για το ελλαδικό ανάγλυφο γης, είναι τα μικροφράγματα στις ορεινές περιοχές, όπως έγινε μόνον στα Ίρια με δεξαμενή ψηλά στο βουνό, ώστε να ποτίζουν οι αγρότες, όποτε θέλουν με φυσική ροή με απόλυτη οικονομία, χωρίς ενεργειακή δαπάνη μεταφοράς, για να μην είναι προσδεδεμένοι στις δενδροκαλλιέργειες. Μπορεί να αλλάξει η φυσική ροή του Ράδου και να φτάσει μέχρι τα Ίρια ώστε με ένα μικρό φράγμα εκεί να υπάρξει αρκετό νερό και για την Ερμιονίδα με παράκτια διασωλήνωση.
    Μικροφράγματα και συσσωρευτές παντού, από το Αραχναίο στα Δίδυμα και να συγκοινωνούν όλοι οι υδάτινοι με τεχνητές δεξαμενές, λιμνίσκους, κατά τόπους φυσικής ροής υδάτων με ελάχιστη τακτική συντήρηση άντλησης λάσπης, πολύτιμη για πολλές γεωργικές χρήσεις.
    Παράλληλα, η φροντίδα της γης με μικροφράγματα διαφυλάσσει το έδαφος από τη διάβρωση και επιτρέπει την αναδάσωση. Το οξύτατο πρόβλημα της ερημοποίησης του εδάφους, όπως προειδοποιεί ο κ. Τζερεφός εδώ και δεκατίες, είναι ήδη πραγματικότητα και το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και μόνο για την μονοκαλλιέργεια του ροδιού, αλλά συνολικά για τη μελλοντικό βιωσιμότητα του τόπου, σε άμεσο χρονικό διάστημα, πρόβλημα που δεν παίρνει άλλη αναβολή για μελέτες, έρευνες και διαγγέλματα φιλαρέσκειας.
    Όλα τα υπόλοιπα, είναι τεχνολογικά και περιβαλλοντικά ξεπερασμένες πρακτικές, ενεργοβόρες και πολυδάπανες στη συντήρηση, που καμιά αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα πλέον δεν προτείνει και δεν χρηματοδοτεί σε μελλοντικές προκηρύξεις.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος.
    https:/ /www. facebook.com /groups/ periskopio. ellas/ posts/ 3035630270002507

Exit mobile version