home design 800x400

home design 1170Χ320

ΕΤΑΔ: Κατά φαντασίαν επενδυτές στο Ναύπλιο

«Επενδύουμε σημαντικά ποσά για την περιουσία μας», όπως το κτήριο της Αρβανιτιάς, είπε ο CEO της εταιρείας – Το σχέδιο για αστική ανάπλαση στο Ναύπλιο μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.

|

Χρόνος ανάγνωσης

7 λεπτά

|

0 Σχόλια στο ΕΤΑΔ: Κατά φαντασίαν επενδυτές στο Ναύπλιο
Κτήριο Αρβανιτιάς

Στο ρόλο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσέλκυση επενδύσεων, στο επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την εθνική οικονομία και στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός στη διάρκεια της φετινής PRODEXPO 2021 και στις θεματικές ενότητες «Public infrastructure projects, NextGenerationEU, opportunities and the role of the PPF» και «How to maximize the value of state-owned property» όπου και συμμετείχε.

Ο CEO της θυγατρικής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), αποκάλυψε ότι η ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται 72.569 τίτλους ακινήτων, είτε πρόκειται για επιχειρηματικές μονάδες, τουριστικού ενδιαφέροντος, χιονοδρομικά, πλαζ, κάμπινγκ, Ξενία κλπ., επενδύει σημαντικά ποσά στα ακίνητά της, όπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο και στο εμβληματικό τοπόσημο των ανθοπωλείων της Βουλής που θα αποκτήσουν πιο «πολιτιστικό» χαρακτήρα και θα αναδείξουν τον χώρο, αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε την Διοίκηση της Εταιρείας τον Νοέμβριο του 2019 η Εταιρεία επένδυε 50 ευρώ σε ετήσια βάση στο κάθε της ακίνητο.

Κτήριο Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (4)

Αφημένο στην τύχη του

Μάλλον πρόκειται για κατά φαντασίαν επενδυτές, καθώς από το κτήριο – φάντασμα της Αρβανιτιάς δεν έχει μείνει και τίποτα που να είναι αξιοποιήσιμο, παρά μόνο κουφάρια που είναι έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια όσων κατατρεγμένων ή τοξικοεξαρτημένων βρίσκουν ακόμα εκεί καταφύγιο.

Παρατημένο στην αλμύρα, έρημο, σαν φάντασμα του παρελθόντος συνεχίζει να παραμένει και σήμερα το κτήριο της πλαζ, αποτελώντας εστία μόλυνσης. Διαβρωμένο από την εγκατάλειψη πιθανόν να αποτελεί και κίνδυνο για τους λουόμενους που στέκονται από κάτω τους θερινούς μήνες.

Ένα κτήριο, που γνώρισε δόξα, πριν εγκαταλειφθεί προ 20ετίας από τον τελευταίο ενοικιαστή του.

Το κτήριο διαβρωμένο πλέον, παντελώς διαλυμένο, αποτελεί ντροπή για το δημόσιο που το έχει εγκαταλείψει. Κάπου μέσα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, πριν από μερικά χρόνια υπήρχε δελεαστική περιγραφή του ακινήτου: «Το κτίριο βρίσκεται στην αστική παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, στην απόληξη του βασικού οδικού άξονα που εκτονώνει την πόλη στο νότο και του δημοφιλούς γύρου της Αρβανιτιάς, διαθέτει δε εντυπωσιακή θέση με αμφίπλευρη θέα προς τη θάλασσα και τον επιβλητικό βράχο της Ακροναυπλίας. Εμβαδόν: 18,50μ2 για το β’ υπόγειο, 236,88 μ2 για το α’ υπόγειο και 320,25 μ2 για το ισόγειο».

Αν το δημόσιο άλλαξε γνώμη και ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσει θα πρέπει να το κάνει όσο είναι καιρός γιατί σε λίγα χρόνια από τώρα δεν θα έχει απομείνει τίποτα από το ακίνητο – φιλέτο στη γραφική παραλία της πόλης του Ναυπλίου.

Κτήριο Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (2)

Πώς περιήλθε σε πλήρη απαξίωση

Με την πολύτιμη βοήθεια του Μπάμπη Αντωνιάδη βρήκαμε και δημοσιεύουμε ιστορικά στοιχεία για το κτήριο αυτό.

Η μελέτη για την κατασκευή του κτηρίου της Αρβανιτιάς εκπονήθηκε το 1969 από τον αρχιτέκτονα Κλέωνα Κραντονέλλη του ΕΟΤ με χρήση εστιατόριο snack Bar. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει και την πλαζ της Αρβανιτιάς τη δεκαετία 60-70. Πριν κατασκευασθούν τα κτήρια και γίνουν οι δενδροφυτεύσεις επί δημάρχου Σαγιά, ο οποίος είχε σαν σήμα στην δημοτική παράταξη το πεύκο και όπως λέγεται μόνος του πότιζε τα πεύκα που φύτεψε.

Πριν χτιστεί λειτουργούσαν εκεί δύο ταβέρνες. Η μία ήταν του Κρίπα και η άλλη του Κατερινάκου (μετά Χουντάλα). Αυτή η ταβέρνα ήταν επάνω στη Πλατεία. Αφού χτίστηκε, για πολλά χρόνια το κτήριο της Αρβανιτιάς λειτούργησε ως εστιατόριο και σνάκ μπαρ. Οι σημερινοί 50άρηδες το θυμούνται, αφού εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους.

Κάποια στιγμή όμως έφυγε και ο τελευταίος μειοδότης και το κτήριο δεν ξαναλειτούργησε.

Και άρχισε να διαλύεται…

Κάποια στιγμή ο δήμος έδειξε ενδιαφέρον, μετά από πολλά δημοσιεύματα της εποχής.

Και γίνεται λόγος για να γίνουν στερεωτικές εργασίες ή για να το πάρει για εκμετάλλευση ο ίδιος δήμος Ναυπλίου.

Το 2009 ο δήμος Ναυπλίου συγκεκριμενοποιεί το αίτημα για αξιοποίηση. Μάλιστα είχε προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα πρόταση για στέγαση φιλαρμονικής. Αλλά τίποτα δεν προχώρησε.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2012 εγκρίθηκε η μελέτη Μαραβέα, η οποία είχε εκπονηθεί το 2011 για την επανάχρηση του κτηρίου, αλλά δεν προχώρησε τίποτα. Η μελέτη αυτή, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ) στη συνεδρίαση 24-4-2012, κάτι απαραίτητο για να προχωρήσει, αφού η περιοχή ανήκει στην Α΄ Ζώνη του Παλαμηδίου. Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την επαναλειτουργία του κτηρίου το 2012 ήταν 2.457.948 €.

Όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια είχαν πέσει πολλές ιδέες, για να αξιοποιηθεί. Μία από αυτές ήταν αυτή της «Άλλης Πρότασης» να γίνει προβάδικο, δηλαδή να διαμορφωθεί ο χώρος έτσι, ώστε μπορούν οι διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες της περιοχής, θεατρικές, μουσικά συγκροτήματα κλπ, να μπορούν να κάνουν πρόβες.

Μάλιστα ακόμα και το ζήτημα της αδειδότησής του έχει ξεπεραστεί και με ειδική διάταξη, το κτήριο νομιμοποιήθηκε.

Κτήριο Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (3)

ΕΤΑΔ: Η άλλη όψη του νομίσματος

ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, υποστήριξε πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος όπως π.χ. τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ, με παραδείγματα την πλαζ Βουλιαγμένης, ή κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, όπου μετά από 20 χρόνια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει την κυριότητα του ακινήτου της, τονίζοντας ότι, πέρα από την αξιοποίηση, χρειάζονται λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.

Ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι η ΕΤΑΔ συνεργάζεται στενά με τη μητρική ΕΕΣΥΠ και όλους τους φορείς για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας της.

ΕΤΑΔ: Αστική ανάπλαση στο Ναύπλιο μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Public infrastructure projects, NextGenerationEU opportunities and the role of the PPF», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα αποτελεί αυτό της απορροφητικότητας των κονδυλίων, η οποία πρέπει να γίνει από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ακίνητης περιουσίας, με τρόπο που θα δημιουργεί πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα.

«Στόχος μας ως ΕΤΑΔ είναι να εντάξουμε και εμείς έργα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έτσι ώστε να εισέλθουμε δυναμικά στη νέα εποχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαστός αναφερόμενος στις προτεραιότητες του αναπτυξιακού πλάνου της Εταιρείας, ενώ συμπλήρωσε:

«Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε αστικές αναπλάσεις μεγάλων περιοχών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στο Ναύπλιο, ενώ θα εντάξουμε και μια σειρά από έργα στις εμβληματικές Επιχειρηματικές Μονάδες, όπως είναι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου τη φετινή χρονιά επιθυμούμε να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

Κτήριο Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (5)

Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές;

Ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών ο κ. Βλαστός τόνισε ότι ο τομέας της ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημαντικός πόλος που έλκει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, απόρροια της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ερωτώμενος για την νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

«Η ΕΕΣΥΠ και οι άμεσες θυγατρικές της διαθέτουν την ευελιξία, την ταχύτητα, την τεχνογνωσία και τη διαφάνεια που απαιτείται, ώστε να διεκπεραιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Αλλάζουμε την Ελλάδα, δίνουμε έναν τελείως διαφορετικό τόνο τα τελευταία χρόνια χάρη στην αξιοπιστία μας και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα δεκαετιών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κτήριο Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (6)

Για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου

Στη διάρκεια του πάνελ συζήτησης με τίτλο: «How to maximize the value of state-owned property», αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας επεσήμανε ότι «αλλάζουμε πρόσωπο και γυρίζουμε σελίδα στην αξιοποίηση των ακινήτων μας με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά», συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στο πλαίσιο αυτό ακούμε την άποψη της αγοράς, όπως πράξαμε στην περίπτωση του TAE KWON DO και σειράς άλλων ακινήτων και επενδύουμε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας.

Ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ασθενή τη δικαιοσύνη και να επιλυθούν τα ζητήματα της χωροταξίας, της πολεοδομίας, των χρήσεων γης και των αρχαιολογικών θεμάτων.

Κλείνοντας, στάθηκε στη σημασία της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που επιδεικνύει η χώρα ως προς την προσέλκυση των επενδυτών, σημειώνοντας ότι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου «μετά από 40 χρόνια καταφέραμε τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, να διενεργήσουμε έναν επιτυχημένο διαγωνισμό, προσελκύοντας ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα επενδυτών από τον εφοπλιστικό κλάδο, τρανή απόδειξη του τι έχει επιτύχει η Κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
deyan banner efxes2024 2025
newsletter banner anagnostis