home design 800x400

home design 1170Χ320

Ερμιονίδα: Με διαδικασίες εξπρές το έργο για τη διάβρωση της ακτογραμμής στην Κόστα

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ερμιονίδας. Πότε θα είναι έτοιμο το έργο.
Νίκας Γεωργόπουλος υπογραφή σύμβασης

Προγραμματική σύμβαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, με τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο για το έργο προστασίας από την διάβρωση της ακτογραμμής στην Κόστα.

Η εν λόγω σύμβαση, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Ερμιονίδας και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη τουριστική περίοδο – δεδομένου ότι η Κόστα αποτελεί το σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις Σπέτσες.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    H διάβρωση της ακτής της Κόστας οφείλεται στην κατασκευή του μόλου στο λιμάνι. Από τότε που υπάρχει ο μόλος σταμάτησε η φυσική επίστρωση της άμμου στην παραλία με τον κυματισμό και άρχισε αντίστροφα η διασπορά της συσσωρευμένης άμμου στον βυθό της θάλασσας από τα θαλάσσια ρεύματα που σχηματίζονται από τον μόλο Ο βυθός γύρω από το λιμανάκι έχει εντελώς απογυμνωθεί από την άμμο και στον βραχώδη βυθό υπάρχουν πλέον αχινοί. Στην υπόλοιπη παραλία η άμμος εξαφανίζεται σταδιακά και τα κύματα παρασέρνουν την ξηρά, σπάνε τις οικοδομές τσιμέντου πάνω στον αιγιαλό και προχωρούν στη διάλυσή τους. Δεν είναι μόνο το κλειστό ξενοδοχείο LIDO το πρόβλημα, αλλά και άλλα γύρω κτίσματα που ενώ κάποτε βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά από τη θάλασσα και περνούσαν παραλιακά οι επισκέπτες, τώρα βρίσκονται κυριολεκτικά στα βαθιά της θάλασσας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την αεροφωτογραφία που παραθέτω.
    Όλη η παραλία της Κόστας έχει αποψιλωθεί από την παραλιακή άμμο που υπήρχε πριν την κατασκευή του μόλου στο λιμάνι και σήμερα λείπουν αρκετά μέτρα αμμουδιάς, στη θέση της υπάρχει η θάλασσα και τα κτίσματα στον αιγιαλό.
    Η λύση στη διάβρωση δεν είναι φυσικά η απομάκρυνση των σπασμένων τσιμέντων του ξενοδοχείου LIDO με την ελάχιστη χρηματοδότηση σε ταχύτατο χρονικό διάστημα έως την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, όπως εμφανίζεται στο άρθρο. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλών ετών και μόνο η έλλειψη πόρων δικαιολογεί την παράλογη καθυστέρηση του έργου!
    Η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα υδρογραφικής μελέτης που γίνεται μόνο σε ειδικό ερευνητικό κέντρο, με πειραματική προσέγγιση σε μηχανική πισίνα παρομοίωσης κυματισμού και ρευμάτων με μαρμαροκονίαμα, της συγκεκριμένης κατεύθυνσης ακτογραμμής, ανέμων, βυθού και ρευμάτων.
    Χωρίς μια τέτοια ολική παρέμβαση η διάβρωση εδάφους θα συνεχίζεται ολοένα και πιο ραγδαία και μαζί με τη συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και υπερθέρμανσης του πλανήτη από ανθρώπινα αίτια, θα αλλοιώσει ριζικά την ακτογραμμή προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
    https:/ /www.facebook. com/ evangelos. alexandris /posts /6633458440028130

newsletter banner anagnostis