home design 800x400

home design 1170Χ320

Έρχεται εντός Νοεμβρίου το πρόγραμμα “Νέοι Αγρότες”

Οι προϋποθέσεις – Οι δικαιούχοι – Τα ποσά
Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Προς Νοέμβριο οδεύει η προκήρυξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα όσα έχει εγκρίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά, μειώνοντας έτσι τον χρόνο, ενώ το ύψος της προκαταβολής θα φτάσει για πρώτη φορά το 70%.

Στόχοι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα αλλά και η ενίσχυση των υποψηφίων νέων που δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδό τους στον τομέα της γεωργίας.

Σύμφωνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ενδιαφέρον για το εν λόγω υπομέτρο είναι αρκετά έντονο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποβολή 30.000 φακέλων. Στόχος είναι οι εγκρίσεις στη φετινή πρόσκληση να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ήδη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έχουν προδημοσιευθεί όλες οι προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στην πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

«Έπειτα από πενταετή αναμονή, οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 18-41 που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω του διπλασιασμού της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Η οικονομική στήριξη προς τους δικαιούχους θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αφορά το 70% του συνολικού ποσού στήριξης και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί εντός 5 ετών από την ένταξη, και θα έχει ως προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των σχετικών στόχων και δεσμεύσεων.

Ομοιότητες και διαφορές

Αρκετές είναι οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές του νέου προγράμματος για τους νέους αγρότες από την προηγούμενη Πρόσκληση.

«Μεταξύ των κυριότερων διαφοροποιήσεων περιλαμβάνεται η επίτευξη κύκλου εργασιών από γεωργική δραστηριότητα, με βάση τα φορολογικά στοιχεία, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαγιαννίδης προσθέτοντας ότι «κατά την αίτηση της τελικής αποπληρωμής θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις, όπου η πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο».

Επίσης, αλλαγές προβλέπονται σχετικά με:

* την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αρχική κατάσταση,

* την υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός 12 μηνών από την απόφαση έγκρισης και παραμονή έως το έτος εξόδου τους από το μέτρο,

* την υποχρεωτική παραμονή στο πρόγραμμα για 7 χρόνια, η οποία δύναται να αυξηθεί κατά 1 έτος ανάλογα με το έτος επίτευξης των στόχων(3 ή 4 έτος),

* τη διατήρηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη έως το έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος,

* τη διατήρηση του τόπου μόνιμης κατοικίας, εντός της ίδιας Περιφέρειας,

* τη δυναμικότητα εισόδου της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκφρασμένη σε όρους τυπικής απόδοσης, που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 8.000 ευρώ για μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ αναλόγως τον τόπο μόνιμη κατοικίας και τον πληθυσμό αυτού.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν τα νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα (έως 41 ετών) που έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και έχουν υποβάλλει δήλωση στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021.

Παράλληλα πρέπει να είναι εγγράφονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του νεοεισερχόμενου επαγγελματία αγρότη, να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή την αποκτούν εντός 36 μηνών από την ένταξή τους.

Τέλος, θα πρέπει να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, διάρκειας τριών έως τεσσάρων ετών με δεσμευτικούς στόχους και μακροχρόνιες υποχρεώσεις.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis