home design 800Χ400

home design 1170x320

Άργος: Τα αδέσποτα αποτελούν καθαρά ευθύνη των Δήμων

H Ομάδα των Φιλόζωων Εθελοντών Αδέσποτα Greece απαντά στις δηλώσεις του Δημήτρη Καμπόσου, σχετικά με τα αδέσποτα στην περιοχή.
Όλο το δημοτικό συμβούλιο έψαχνε τα σκυλιά που έχασε ο μπόγιας

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή, η Ομάδα των Φιλόζωων Εθελοντών Αδέσποτα Greece απαντά στον δήμαρχο και δηλώνει πως ευθύνη για τα αδέσποτα δεν έχει καμία φιλοζωική οργάνωση, θέτοντας προ των ευθυνών του τον κ. Καμπόσο.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

Νιώθουμε την ανάγκη να του αποστείλουμε την παρούσα επιστολή αφού πρώτα σας παραθέσουμε το τι ακριβώς είπε ο κύριος Καμπόσος για να το σχολιάσουμε στην συνέχεια.

«Εμένα αν με καλέσει ο εισαγγελέας θα πάρω και τις αγέλες των σκυλιών μαζί μου και θα πάω! Και θα του πω να τα διαχειριστείς εσύ! Γιατί λέει ο νόμος θα το πάρεις θα το αποπαρασιτώσεις, θα το στειρώσεις, θα το τσιπάρεις και θα το πας πάλι εκεί που το βρήκες! Στο φυσικό του περιβάλλον! Δηλαδή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εγώ, στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων! Κι αυτό το σκυλί τι θα κάνει; Όταν πεινάσει θ’ αγριέψει! Και γι’ αυτό φταίει ο Δήμαρχος; Οι Δήμαρχοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνάνε από αυτόφωρη διαδικασία. Να σέρνετε συνέχεια ο Δήμαρχος για τα σκυλιά στα δικαστήρια; Δώστε το δικαίωμα και την χρηματοδότηση στις φιλοζωικές να αναλάβουν τα αδέσποτα»

Κύριε Δήμαρχε, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους που ίσχυσαν και τον νόμο που ισχύει τώρα τα αδέσποτα λοιπόν αποτελούν καθαρά ευθύνη των Δήμων και προφανώς όχι των φιλοζωικών οργανώσεων, όπως προβλέπει η μέχρι τώρα υπάρχουσα κείμενη νομοθεσία.

Νόμος 4830/2021, Άρθρο 10, παράγραφος 8, Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων:

«Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το ΕΜΖΣ, καθώς και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.»

Επίσης, όσον αφορά τα καταφύγια των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που οφείλει μεταξύ των άλλων και ο Δήμος σας να έχει και όπως φαίνεται το έχει αλλά σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της Αντιπεριφέρειας Αργολίδας για το κλείσιμο του στερείται άδειας λειτουργίας και σύμφωνα με την πάγια θέση μας για τα καταφύγια , για να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν όλα τα σκυλιά που φιλοξενούνται εκεί ξανά στον δρόμο! Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι στον νόμο 4830/2021, στο άρθρο 10 και στην παράγραφο 3 αναφέρεται και τονίζεται ρητά ότι:

«Κάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Κάθε δήμος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση, με κατάλληλο τρόπο, των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και εν γένει φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε με τη δημιουργία και λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) καταφυγίου από τον ίδιο τον δήμο ή στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους ή ως μέλος συνδέσμου δήμων είτε μέσω της συστηματικής συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν εγγραφεί στο ΕΜΖΣ και διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια ή καταφύγια που πληρούν τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 ή δεν διαθέτουν τέτοια αλλά προτίθενται να αναλάβουν το κόστος διαμονής και φροντίδας των ζώων σε άλλα ενδιαιτήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νομίμως, όπως επαύλεις και ξενοδοχεία ζώων, έναντι αμοιβής. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.»

Οπότε λοιπόν και θεωρούμε τις δηλώσεις για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που κάνατε κατά το συνέδριο της ΚΕΔΕ εντελώς αντίθετη με τις απόψεις μας και σας καλούμε να την ξανασκεφτείτε και να αναλογιστείτε το μέγεθος των ευθυνών σας απέναντι στα αδέσποτα και στον κόσμο. Επίσης όσον αφορά το κόστος της διαχείρισης των αδέσποτων αλλά καθώς επίσης και της ανέγερσης του καταφυγίου το άρθρο 8 του νόμου 4830/2021 προβλέπει ακριβώς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Δήμων από το αρμόδιο υπουργείο, οπότε κάπως έτσι έρχεται να λυθεί και το οικονομικό ζήτημα των Δήμων οι οποίοι πρέπει απλά να ενταχθούν στο παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο του Δημοσίου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ελπίζουμε πραγματικά σε μία οριστική λύση σύντομα του προβλήματος αυτού στον Δήμο σας με ένα καταφύγιο και ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο, ώστε να να δοθεί μια οικονομική λύση για την περίθαλψη όλων αυτών των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούνε στους δρόμους της πόλης του Άργους και όχι μόνο, καθώς η συνεχής σύμβαση με ιδιωτικά κτηνιατρεία θεωρούμε ότι κοστίζει πολύ ακριβά στους Δημότες και δεν αποτελεί λύση.

Σχόλια

banner Μπικάκης
newsletter banner anagnostis