home design 800x400

home design 1170Χ320

Kορωνοϊός: Φουντώνουν οι ανησυχίες λόγω της νέας μετάλλαξης

Η μετάλλαξη ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται, ενώ χαρακτηρίζεται ως σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ευρεία εστία προβληματισμού στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας έχει ανοίξει η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus, ενώ σε πολλές χώρες, όπως στη Βρετανία, τα κρούσματα αυξάνονται και τα υγειονομικά επιτελεία βγάζουν από το «οπλοστάσιό» τους την τρίτη δόση.

Η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, ενώ λίγα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ και Δανία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών, εξήγησε πως «ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα».

«Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή ‘Αλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την ‘Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική…Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis