home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Ναύπλιο: Η απόφαση για την «Αίθουσα Συναθροίσεων»

Το οπτικοακουστικό έργο με πρωταγωνιστή τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια
Πιστό αντίγραφο του πίνακα «Αίθουσα συναθροίσεων», αγνώστου ζωγράφου, 19ος αιώνας, λάδι σε μουσαμά.

Στην έγκριση της δαπάνης για την δημιουργία του πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου με αφορμή τα 200 χρόνια και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους και εξειδίκευση πίστωσης, προχώρησε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ναυπλιέων την Δευτέρα.

Το οπτικοακουστικό έργο, περιεγράφηκε ως εξής στην Οικονομική Επιτροπή που ενέκρινε την δαπάνη (28.309,00 €):

Στο πλαίσιο των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Ναυπλιέων προτίθεται να προβεί στην δημιουργία ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου, με την χρήση υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό την ξεχωριστή ανάδειξη και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων και πιο συγκεκριμένα το αντίγραφο του πίνακα που έχει στην κατοχή του και εκτίθεται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Αίθουσα Συναθροίσεων”, σχετικό με τον πρώτο Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο πίνακας μας ταξιδεύει στο 1830 χρονιά ορόσημο για την υπογραφή στο Λονδίνο του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας, μεγάλος πρωταγωνιστής ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Στον πίνακα απεικονίζονται τόσο στενοί συνεργάτες του Ι. Καποδίστρια όσο και εκπρόσωποι, πρεσβευτές των ξένων δυνάμεων. Στο μπροστινό μέρος με τη μορφή μικρών παιδιών καταγράφεται η ανταμοιβή της ιστορίας στον Καποδίστρια. Το ένα παιδί κρατά και προσφέρει το στεφάνι της δόξας και το άλλο την πλάστιγγα της δικαιοσύνης. Η αίθουσα συναθροίσεων ένα συμβολικό έργο αποτέλεσε την αναφορά για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου που θα προβάλλεται σε επιφάνεια τουλάχιστον 5 τ.μ σε ημισκότεινη αίθουσα του Π.Λ.Ι σε υφασμάτινη επιφάνεια προβολής.

Το οπτικοακουστικό έργο που θα δημιουργηθεί θα ξεκινήσει με την παρουσίαση αρχικά της άδειας αίθουσας και σταδιακά να τοποθετούνται στο χώρο τα πρόσωπα που απεικονίζονται και ο συμβολισμός τους. Προς κατανόηση του έργου θα υπάρχει αφήγηση από τον γνωστό ηθοποιό Κώστα Καστανά, ενώ μουσική επένδυση θα είναι με τη “Σονάτα του Αποχαιρετισμού” του Μπετόβεν αγαπημένο κομμάτι του Κυβερνήτη.

Στόχος του δημιουργίας του οπτικοακουστικού έργου που θα παραδοθεί σε σκληρό δίσκο είναι να προβληθούν οι φανεροί και κρυφοί συμβολισμοί που αποτύπωσε ο ζωγράφος με αυτή την συνάντηση την ημέρα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Συνάντηση συμβολική που δίνει μια ιστορικά ακριβή εικόνα της τοιχογραφίας της εποχής. Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι χαρακτήρες 2d και σε κίνηση για να πάρουν θέση μέσα στην αίθουσα.

Η δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου είναι διάρκειας 3 -4′ (video art) και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες με ένα νέο και πρωτότυπο τρόπο, οι φιγούρες κινούνται στο χώρο, η φωνή του αφηγητή συστήνει πρόσωπα και καταστάσεις, η μουσική επένδυση υποβάλλει. Η προβολή του έργου γίνεται σε μια επιφάνεια θέλοντας να προσθέσει ένα ρεαλιστικό τόνο μια αίσθηση του επισκέπτη ότι είναι παρών.

Σχετικά με τη δημιουργία πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου που θα παρουσιαστεί στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Π.Λ.Ι) και θα βασίζεται στον πίνακα αντίγραφο του οποίου έχει δοθεί στο Π.Λ.Ι από τον Διονύση Φωτόπουλο. Η δημιουργηθείσα αυτή τεχνολογική υποδομή, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό, αποτελεί την βάση για την υποστήριξης και την πρωτοποριακής παρουσίασης πολλών κατ’ επιλογήν έργων.

Στο μπροστινό τμήμα του πίνακα εξελίσσεται ένα γεγονός, πιθανόν συμβολικό που αφορά τη συνάθροιση του Ιωάννη Καποδίστρια με ιστορικά πρόσωπα της εποχής το χειμώνα του 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου – ανεξαρτησία της Ελλάδας) .

Για τη δημιουργία του πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου ο πίνακας θα επανασυσταθεί ψηφιακά ξεκινώντας από την άδεια αίθουσα και σταδιακά όσο εξελίσσεται το οπτικοακουστικό έργο θα παρουσιάζονται οι συμμετέχοντες στη συνάθροιση.

Για το παραπάνω project θα απασχοληθεί 8μελής ομάδα έργου στην οποία θα συμμετέχουν οι εξής ειδικότητες : παραγωγός, art-director, 2d γραφίστας, 3d animator, μοντέρ, μουσικός επιμελητής, φιλόλογος ιστορικός, ηχολήπτης και αφηγητής.

Αρχικά θα διαχωριστούν όλα τα σημεία του πίνακα που θα κινηθούν. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν κάμερες στο ψηφιακό αρχείο για να κινηθούν κομμάτια του έργου. Στη συνέχεια θα συμπληρωθούν τα κρυφά σημεία που δεν εμφανίζονται με την κίνηση αυτή. Η δημιουργική ομάδα θα επανασχεδιάσει την προοτπική όλων των στοιχείων που φαίνονται στο πλάι του πίνακα αλλά και στο τελικό οπτικοακουστικό έργο για να φανούν και από άλλη γωνία.

Στην επόμενη φάση προστίθεται βάθος στο έργο δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο περιβάλλον.

Παράλληλα θα γίνει το (rigging) η προσθήκη σκελετών και η κάμερα. Θα ελεγχθεί και θα επανασχεδιαστεί το έργο με εικονογραφικό ύφος και θα αλλαχθούν κομμάτια του πίνακα που με την μορφή που έχουν δεν μπορούν να κινηθούν.

Το οπτικοακουστικό έργο θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων, ηχητικών εφέ, της μουσικής και της αφήγησης.

Το παραπάνω πρωτότυπο οπτικοακουστικό έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο σε ηλεκτρονική μορφή (σκληρό δίσκο) με προβλεπόμενο χρόνο παράδοση 30 ημέρες.

Η προβολή θα γίνει σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Π.Λ.Ι σε επιφάνεια περίπου 12τμ σε κουρτίνα – πανί προβολής η οποία θα λειτουργήσει ως καμβάς. Για την προβολή θα χρειαστεί προτζέκτορα τύπου EPSON EB 2250U Multipurpose ή ανάλογο μοντέλο κατ’ ελάχιστον φωτεινότητας 5000 lumens.

Αίθουσα συναθροίσεων
ΦΩΤΟ ΠΛΙ Αίθουσα συναθροίσεων

Η προβολή του οπτικοακουστικού έργου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για συνεργασία με κέντρα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό ή και σε άλλους Δήμους εντός της επικράτειας καθώς και πολιτιστικούς φορείς. Έτσι δίνοντας αφενός τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται για να γίνει η προβολή, αφετέρου το έργο και το δικαίωμα προβολής του μπορεί αυτό να ταξιδέψει σε πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς.

Ο Δήμος Ναυπλιέων στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις , που προάγουν τις διαχρονικές ιδέες και αξίες του πολιτισμού μας και γενικότερα δράσεις που αφορούν τον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της ελληνικής Επανάστασης, στην συγκεκριμένη περίπτωση , σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές, τους πολίτες και τους επισκέπτες να έρθουν πιο κοντά στην ιστορία μας και το έργο των καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Το τελικό συνολικό κόστος για το παραπάνω έργο ανέρχεται στο ποσό των 28.309 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει τη δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου και τον εξοπλισμό προβολής.

Το παραπάνω ποσό θα βαρύνει τον Κ.Α 15.7134.006 του προϋπολογισμού, με τίτλο «Δημιουργία Πρωτότυπου οπτικοακουστικού έργου».

Πιστό αντίγραφο του πίνακα «Αίθουσα συναθροίσεων», αγνώστου ζωγράφου, 19ος αιώνας, λάδι σε μουσαμά.
ΦΩΤΟ ΠΛΙ Πιστό αντίγραφο του πίνακα «Αίθουσα συναθροίσεων», αγνώστου ζωγράφου, 19ος αιώνας, λάδι σε μουσαμά. Αριστερά εικονίζεται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ένα παιδί του παραδίδει το στεφάνι της δόξας και ένα άλλο κρατά την πλάστιγγα της δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που φορούν ευρωπαϊκές ενδυμασίες διακρίνεται και ένας με στολή εύζωνα

Το ΠΛΙ

Το ΠΛΙ στην ιστοσελίδα του περιγράφει το οπτικοακουστικό έργο:

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει το οπτικοακουστικό έργο 3διάστατης κίνησης με 2διάστατες φιγούρες, που αναβιώνουν τον πίνακα «Αίθουσα συναθροίσεων», με πρωταγωνιστή τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Το φως και οι σκιές του πίνακα συνομιλούν με την επίσημη ιστορία και το παρασκήνιό της. Άλλες μορφές λούζονται στο φως και άλλες, υποφωτισμένες, υπαινίσσονται υπόγειες διαδρομές, που τελικά θα οδηγήσουν το 1831 στη δολοφονία του Κυβερνήτη, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Ο άγνωστος ζωγράφος αυτής της συμβολικής συνάντησης είναι πιθανόν αρχιτέκτονας, όπως προδίδουν οι τυποποιημένες φιγούρες του πίνακα, ωστόσο, χάρη στο τάλαντό του, οι μορφές έχουν μια θεατρικότητα, είναι «ανθρώπινες». Ο πίνακας, με τους φανερούς και κρυφούς συμβολισμούς του, αποτελεί τοιχογραφία μιας εποχής.

Η μουσική που ακούγεται είναι «Η Σονάτα του αποχαιρετισμού» του Μπετόβεν, αγαπημένο κομμάτι του Κυβερνήτη και της Ρωξάνδρας Στούρτζα της γυναίκας που αγάπησε αλλά ποτέ δεν παντρεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, χάριν της Ελλάδας.

Ο πίνακας (αντίγραφο) είναι δωρεά στο ΠΛΙ του γνωστού σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Το έργο έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τη White Fox Team. Την αφήγηση έκανε ο μοναδικός Κώστας Καστανάς.

Η προβολή θα γίνεται καθημερινά στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Σοφρώνη 13» στο Ναύπλιο από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, 10.00-14.00, με δωρεάν είσοδο. Για την είσοδο ισχύει ό,τι και για το Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών. Για τα παιδιά 5-11 ετών ισχύει το self test 24 ωρών. Η μάσκα απαραίτητη!

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε στον εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικού προγράμματος, με θέμα την «Αίθουσα Συναθροίσεων».

υστικό έργο με πρωταγωνιστή τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis