home design 800Χ400

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ: Γιατί ανησυχούν σε Ναύπλιο και Πόρτο Χέλι

Μένον εκτός πολλοί δικαιούχοι όπου αυξήθηκαν πολύ οι αντικειμενικές αξίες. Σε κίνδυνο μπαίνουν επίσης τα κοινωνικά επιδόματα και τα τεκμήρια.

Σε πολλές περιοχές της χώρας αλλάζουν επί τα χείρω οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν προς τα πάνω τα τεκμήρια για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι όμως και δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Συνεπώς, πολλοί δικαιούχοι της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης θα δουν να βγαίνουν εκτός μετά και τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Έτσι λοιπόν περιοχές όπως το Ναύπλιο και το Πόρτο Χέλι, όπου οι τιμές ζώνης παίρνουν την ανηφόρα και μάλιστα κατά πολύ, έχουν πάνω από έναν λόγους για να ανησυχούν.

Κι’ αυτό διότι παράλληλα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν και αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να αποφασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να μην χαθούν για χιλιάδες φορολογούμενους, επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Όμως κανείς δεν έχει εγγυηθεί τίποτα σε όσους αδικούνται από τις επικείμενες εξελίξεις.

Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:

  • Κοινωνικά επιδόματα: Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.
  • Τεκμήρια: Μπορεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεφεύγουν από την παγίδα των τεκμηρίων, ωστόσο, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύει τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο.

Αιτήσεις για ΚΟΤ και ακίνητη περιουσία

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021 για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση). Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει: 

  • Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Σχόλια

Exit mobile version