home design 800x400

home design 1170Χ320

Επίδομα ανεργίας με σκανδιναβικό μοντέλο

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Επίδομα ανεργίας με σκανδιναβικό μοντέλο

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προγραμματίζει η κυβέρνηση προσανατολισμένη στο σκανδιναβικό μοντέλο και σε τρεις βασικούς πυλώνες για την οικοδόμησή του. Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι η απλούστευση, ο δεύτερος η επικαιροποίηση και ο τρίτος η νέα στόχευση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθούν αρκετά από τα υφιστάμενα διοικητικά βάρη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα τους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας και υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης όπως ισχύει στις Σκανδιναβικές χώρες.

Αντίθετα, έως τώρα, στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό για έως 12 μήνες, ενώ οι δικαιούχοι του δεν έχουν καμία υποχρέωση να καταρτιστούν παράλληλα.

Τι σχεδιάζεται

Το βασικό σενάριο το οποίο δουλεύει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Εργασίας προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ελάχιστον) κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας –προκειμένου να προσεγγίζει τον μισθό τον οποίο έπαιρνε ο δικαιούχος πριν απολυθεί και θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας.

Παράλληλα, προκειμένου ο ίδιος άνεργος να μπορεί να εισπράττει το νέο επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να βελτιώσει τις δεξιότητές του.

Αναλυτικά οι αλλαγές

-Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

-Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των προνομίων που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

-Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

-Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ.

-Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως για αρχές Νοεμβρίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis