home design 800Χ400

home design 1170x320

Πρέσπες: Ο ακριτικός παράδεισος, όπου ο χρόνος έχει το δικό του ρυθμό και η φύση μαγεύει

Η διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνής ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας
Πρέσπες

Ένας θησαυρός χλωρίδας και πανίδας, ένα θέαμα μοναδικού φυσικού κάλλους περιμένει όποιον επισκεφθεί τη μικρή και μεγάλη Πρέσπα, όποια εποχή του χρόνου και αν βρεθεί εκεί.

Άλλωστε ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στα χωριά της περιοχής, στους δημοφιλείς Ψαράδες, στον Άγιο Γερμανό και φυσικά στο χαρακτηριστικό νησί της Μικρής Πρέσπας, στον Άγιο Αχίλλειο, που εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια» με σημαντικές συναυλίες.

Πρέσπες
ΦΩΤΟ anagnostis / Πρέσπες

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι άλλωστε και μία επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής.

Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: την Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και την Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία.

Πρέσπες
ΦΩΤΟ anagnostis / Πρέσπες

Η Πρέσπα και συγκεκριμένα μια έκτασή της συνολικής εκτάσεως 256,9 τ. χλμ. είχε ήδη ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974.

Την επόμενη χρονιά, το 1975, ονομάστηκε επίσημα «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα η ένταξη της Μικρής Πρέσπας στην Συνθήκη Ramsar ως υγροβιοτόπου διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».

Το 2009 ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αντικαταστάθηκε από μια ευρύτερη του 1974 προστατευόμενη περιοχή συνολικής εκτάσεως 327 τ.χλμ. με τον τίτλο «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».

Στις Πρέσπες απαντούν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά στην πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των δύο ειδών πελεκάνου, (ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου), ιδιαίτερα του δευτέρου, που είναι σπάνιο είδος παγκοσμίως.

Άγιος Αχίλλειος

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στις Πρέσπες. Το νησί ενώνεται με τη στεριά με μια τεράστια πεζογέφυρα. Εκεί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα.

Ψαράδες

Το πιο εμβληματικό σημείο της Πρέσπας, το χωριό Ψαράδες, ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Πολλές ψαροταβέρνες σε καλωσορίζουν για να γευτείς τις νοστιμιές της περιοχής.

Ανταρτικό

Ένας παραδοσιακός και πανέμορφος οικισμός, με πλινθόκτιστα σπίτια, η ομορφιά του οποίου σε κυριεύει. Το χωριό αυτό στο παρελθόν αποτελούσε μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis